سردبیرآزاداندیش

سه هفته از ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا گذشت. در این مدت نمره هیاهوهای تبلیغاتی او بیست و ارائه برنامه، به خصوص در سیاست خارجی صفر است. در واقع رئیس جمهور جدید آمریکا نخستین روزهای ریاست خود را با تصمیماتی عجولانه آغاز کرد. از ابتدا نیز پیش‌بینی می‌شد او رفتارهایی خارج از عرف جایگاه ریاست جمهوری اتخاذ کند. با این حال این میزان از شتاب در اعمال غیر منطقی ترامپ را تحلیلگران درنظر نگرفته بودند. سیاست‌های تهاجمی دونالد ترامپ در اظهارات و مصاحبه‌های وی آن هم در شرایطی که آمریکا در داخل با مشکلات گوناگونی مواجه است، جای تعجب دارد.

نکته جالب اینکه،دونالد ترامپ در آمریکا با مشکلات اقتصادی واجتماعی متنوعی مواجه شده، بدیهی است برای سنجش اثربخشی یک تهدید ابتدا باید مشخص شود که طرف مقابل تا چه اندازه شرایط، امکانات و ابزارهای لازم برای عملیاتی کردن تهدید خود را دارد. ترامپ در شرایطی در آمریکا به قدرت رسیده که این کشور در مسیر افول قدرت قرار گرفته، تا جایی که ایالات متحده درخطر از دست دادن هژمونی خود در آینده‌ای نزدیک درجهان است. زبان تهدید و ساختارشکنانه رئیس جمهور آمریکا نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است. وی با فرافکنی تلاش دارد آمریکا را از این مسیر افول خارج کند..

درواقع شعار رئیس جمهوری جدید آمریکا و در واقع حرف حسابش «تهدید یا معامله» است. ترامپ اتحادیه اروپا را نهادی بی ارزش و ناکارآمد می نامد که باید منحل گردد! «مرکل» صدر اعظم آلمان، «اولاند» رئیس جمهور فرانسه و رؤسای دیگر کشورهای اروپایی عضو اتحادیه در واکنشی تند و شدید، گفتار ترامپ را عجیب و خارج از پروتکل سیاسی و اصول روابط بین المللی دانسته اند و دخالت مستقیم در امور کشورهای دیگر می دانند..

ترامپ درباره ناتو گفته است، «ناتو» اگر از امنیت اروپا حراست می کند، آمریکا دلیلی نمی بیند که هزینه های آن را بپردازد و در «ناتو» باقی بماند! این گفته ترامپ در داخل آمریکا، در کنگره و حتی در سازمان نظامی این کشور و در سراسر اروپا با چنان نقدی مواجه شده است که آن را ناشی از بی خردی سیاسی و ضعف اطلاعاتی رئیس جمهور جدید آمریکا ارزیابی می کنند. رئیس جمهور فرانسه گفته است که اروپا باید در فکر ایجاد سازمان نظامی مستقل باشد. در اروپا زمزمه ایجاد سازمان دفاعی ـ نظامی مستقل، بدون حضور آمریکا سربرآورده است. رهبران سیاسی اروپا علت ارائه چنین پیشنهادی را، اولاً روان پریش دانستن رئیس جمهور جدید آمریکا و ثانیاً غیرقابل پیش بینی دانستن او دانسته اند. بسیاری از تحلیلگران سیاسی اروپایی، ترامپ را نیوفاشیست (فاشیست جدید) می خوانند که می خواهد با تهدید همه را وارد به معامله با خود کند. همچنین مواضع سیاسی او به جریان های راست افراطی و نژاد پرست اروپایی خوراک می رساند.

در این میان مقابله با ایران و به ویژه اظهارات تند علیه برجام یکی از اقدامات اوست. برجام ایران را از کانون تهدید خارج کرده است و توافق هسته‌ای که در شورای امنیت به تصویب رسیده، درکنار فرایند چندجانبه بودن، این توافق، موجب شده تا آمریکا نتواند سایر کشورها را علیه ایران با خود همراه کند. ترامپ برای چنین تهدیدی تنها روی متحدان منطقه‌ای خود حساب باز کرده است، درحالی که این کشورها نیز در وضعیت مناسبی به سر نمی‌برند.

دراین بین کارشناسان مسائل سیاسی ابرازداشته اند که: ترامپ چندین بار گفته است، قدرت من در «تهدید» است. مگر آنکه معامله ای انجام پذیرد که در آن باید آمریکا قدرت برتر و اول دانسته شود! پرسش این است که آیا از مسیر «تهدید» و رعب تبلیغاتی، رئیس جمهور جدید آمریکا قادر خواهد بود که جایگاه آمریکا را در جهان تثبیت کند!؟ معادله «تهدید یا معامله» در شرایط کنونی بین المللی در هیچ منطقه ای از جهان، بخصوص در خاورمیانه کارآیی ندارد. دولت ها با انتخاب «تعامل» دو و چند جانبه راه حل برای مشکلات را جستجو می کنند. مقدمه ایجاد تهدید به راه حل سیاسی نمی انجامد ولی شکاف ها، اختلاف ها و بحران ها را پیچیده تر می سازد. ترامپ با شعار «تهدید» قدرت نمایی می کند که ادامه آن بحران های منطقه و بین المللی را افزایش و پیچیده تر خواهد کرد. معادله «تهدید یا معامله» بخصوص درباره جمهوری اسلامی ایران جواب نمی دهد. اگر ترامپ باور ندارد، از رؤسای جمهور قبلی آمریکا پاسخ این پرسش را بخواهد که راهبرد تهدید یا معامله نتیجه مطلوب می دهد؟

در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپورترامپ همچون شراره آتش است و بازیگران بین‌الملل به دنبال این هستند که این شراره آتش را در یک منطقه مدیریت شده، محدود کنند.وایران نباید در سیبل تحولات افراطی قرار بگیرد.

 

نظرات  (۱)

۲۳ بهمن ۹۵ ، ۱۵:۳۵ گلستان بلاگ

سلام. دهه فاطمیه تسلیت باد.

باتشکر. این مطلب در گلستان بلاگ منتشر شد

 برای نشر سریعتر مطالب خود به ما بپیوندید.و مطالب خود را از طریق نظرات سایت برای ما ارسال کنید

 http://golestanblog.ir/%D8%AD%D8%B1%D9%81-%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%A8-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE/

موید باشید

یاعلی. التماس دعا

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی