سردبیرآزاداندیش

۸ مطلب در مهر ۱۳۹۵ ثبت شده است

هفته گذشته ماموریت بانکی‌مون دبیر سازمان ملل به پایان رسید. بان‌کی‌مون هشتمین دبیر کل سازمان ملل بود که از سال 1385مسئولیت خود به‌عنوان دبیر کل سازمان ملل را آغاز کرد اما در طول 10سال گذشته آن گونه که باید نتوانست در انجام وظیفه خود موفق عمل کند. دراین خصوص بایستی به برخی تحولات جهان در زمان تصدی‌گری بان‌کی‌مون اشاره نمود تا به عملکرد وی در سازمان ملل پی برد. درسال 2006؛ جنگ 33 روزه و جنایت‌های دامنه‌دار رژیم صهیونیستی، 2007؛ ترور بی‌نظیربوتو در پاکستان،2011 آغاز موج بیداری اسلامی در کشورهای مختلف عربی 2012؛ آتش‌زدن قرآن مجید توسط یک کشیش آمریکایی،2013؛ ادامه اقدامات تروریست‌ها در سوریه و حمایت کشورهای عربی و غربی از تروریست‌ها ،2014؛ حمله اسرائیل به غزه 2015؛ آغاز رفتارهای جنون‌آمیز عربستان در منطقه و حمله به یمن، 2016؛ اقدام سئوال برانگیز بان‌کی‌مون در خارج کردن نام عربستان از لیست رژیم‌های کودک‌کش، موارد یادشده از مهمترین تحولات جهان در زمان تصدی‌گری بان‌کی‌مون در سازمان ملل بود که در همه موارد بانکی مون متاسفانه اقدامی نکردند و در مواردی با سکوت خود باعث جسارت و جنایت بیشتر متجاوزان به کشورهای مختلف شدند.

ابتدا باید دانست که فساد به‌معنای دقیق کلمه چیست؟، دراین باره بایستی گفت؛ استفاده از منافع ملی در جهت منافع خصوصی و گروهی را فساد می‌خوانند. تعریف منافع خصوصی یا منفعت جناح و حزب است و یا حتی سوق‌دادن منافع ملی به سمت یک شهر یا استان را هم در بر‌می‌گیرد. هرکجا که منفعتی باشد مگسان دور شیرینی هم وجود دارند و هر کجا رانت وجود دارد عده‌‌ای سمتش می‌روند. در این خصوص سازمان UNDP به این تعریف از فساد می‌گوید شفافیت علیه علنیت. یعنی این سازمان برای چنین مفهومی تعریف متفاوتی ارائه می‌دهد؛ چرا که فساد را کلمه تندی می‌داند؛ از این رو با استفاده از واژه‌های شفافیت و علنیت به ضرورت وجود شفافیت ارزش می‌دهد، یعنی اهمیت را بر وجود شفافیت گذاشته‌اند.


FATF یک قرارداد نیست، یک سازمان بین دولتی است. « گروه ویژه اقدام مالی» (Financial Action Task Force  – FATF) در سال 1989 به ابتکار کشورهای عضو گروه «جی 7» تشکیل شد تا بررسی‌هایی درباره وضعیت قوانین مبارزه با پول‌شویی در بازارهای مختلف مالی را در سرتاسر جهان انجام دهد و نتیجه آن را در جلسات هر چهار ماه یک بار خود به اطلاع کشورهای عضو برساند تا این کشورها بتوانند ریسک سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی هدف را بررسی و در مورد سرمایه‌گذارانی که به «کشورهای مشکوک» می‌روند احتیاط کنند.

در سال 2001 بعد از حملات تروریستی 11 سپتامبر به برج های مرکز تجارت جهانی در نیویورک، یک وظیفه دیگر هم به عهده کارشناسان سازمان گذاشته شد و آن این‌که «بازارهای هدف برای سرمایه‌گذاری را از نظر وجود امکان تامین مالی تروریسم» بررسی کنند.

در شهریورماه سال جاری که هنوز تنور فیش‌های نجومی گرم بود و کنش‌ها و واکنش‌های فراوانی را به‌دنبال داشت‌، هفته اول آن خبری افکار عمومی را درگیر خود کرد و آن ماجرای فروش و واگذاری بزرگ اراضی و اموال شهرداری تهران بود که به روایتی به 2 هزار و 200 میلیارد تومان می‌رسید که در این بین با رونمایی از نامه سازمان بازرسی کل کشور‌، این ماجرا وارد مرحله‌ی جدیدی شد.

بازرسی کل کشور در این نامه که در تاریخ 18‌مرداد ماه خطاب به محمدجواد شوشتری؛ مشاور و مدیرکل دفتر شهردار ارسال شده‌، مدیرکل دفتر شهردار تهران را درباره بروز تخلفی چند‌هزار‌میلیاردی در فروش غیرقانونی املاک اموال عمومی در شهر تهران خطاب قرار داده است.