پرواضح است، استفاده از کارتخوانها، ابزاری برای کاهش استفاده از پول نقد است که هم به نفع نظام است و هم ریسک فروشندگان برای نگهداری پول نقد را کاهش میدهد، علاوه بر این فروشگاهها نقش باجه بانک را از نظر دریافت و پرداخت پول بین طرفین بازی میکنند و در این بین بانکها بدون نیاز به سرقفلی برای ایجاد شعبه و هزینهکردن، از امکانات فروشگاهها استفاده و ورودی پول به حساب گیرنده پول را به راحتی فراهم میکنند. حال آنکه بانک مرکزی اصرار دارد تا شورای پول و اعتبار مجوز اخذ کارمزد از پایانههای فروش را صادر کند تا پذیرندگان پایانههای فروش از ابتدای آبانماه به ازای هر تراکنش مبلغی بهعنوان کارمزد پرداخت کنند. با این وجود بسیاری از دارندگان دستگاههای کارتخوان و فروشندهها واکنشهای منفی نسبت به دریافت کارمزد از هر تراکنش نشان دادهاند. در این خصوص ناصر حکیمی، مدیرکل نظام پرداختهای الکترونیک بانک مرکزی در پاسخ منتقدان گفت: با توجه به اینکه حدود 3.2 میلیون پایانه فروش در کشور داریم و قیمت هر دستگاه حدود 700 تا 800 هزار تومان است و سالانه برای جایگزینی این دستگاهها حدود 400 تا 500 میلیارد تومان باید هزینه شود؛ از سوی دیگر شرکتهای ارائهدهنده خدمات با مشکلات زیادی روبرو هستند و اعلام کردند که در حال ورشکستهشدن میباشند چرا که یارانه پرداختی بانکها جوابگوی هزینهها نیست و شبکه به شدت مستهلک شده و نیازمند سرمایهگذاری جدید است. به همین دلیل ما چارهای نداریم که مبلغی بهعنوان کارمزد وضع کنیم تا با اضافه شدن آن به یارانه پرداختی بانکها بتوانیم شبکه را سرپا نگهداریم.
دراین راستا کارشناسان نیز معتقدند که پرداخت کارمزد از خدمات بانکداری الکترونیکی رویهای معمول در تمام دنیا است و برای نوسازی و توسعه خدمات نوین دریافت آن ضروری است، اما توجه به اصلاح هزینههای بانکداری برای ترغیب مردم به استفاده از این خدمات هم حائز اهمیت است. به عبارت دیگر تغییر و تحولات در این بخش باید متناسب با شرایط عمومی جامعه باشد تا انگیزه مردم از بین نرود.
درپایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور" اجرای این طرح و اینکه باید بابت کشیدن کارت از دارنده دستگاه مبلغی کسر شود، باعث خواهد شد که از یک سو بازار عقبگرد داشته باشد و به سمت استفادهی بیشتر از اسکناس پیش برود، و از سویی دیگر میزان مراجعه مردم به دستگاههای خودپرداز بانکی برای دریافت پول نقد به دلیل امتناع فروشگاهها از قبول کارت افزایش یابد و دوباره شاهد افزایش صفهای بانکی مقابل خودپردازها باشیم. پس بهتر است مسئولان بگذارند روالی که تاکنون وجود داشته ادامه یابد و مشکلاتی جدید برای بانکداری الکترونیکی رقم نزنند.
باز نشر این مطلب در خبرگزاری ایرنا