حکایت همچنان باقی است
15ماه از آغاز به کار دولت تدبیر و امید میگذرد و هرچند دولت یازدهم حل مسئله اشتغال را در بخش اقدامات اقتصادی بهعنوان اولویتدارترین برنامههای این دولت مطرح کرده است اما همچنان حکایت دغدغه جوانان در زمینه رفع بیکاری ادامه دارد. در این بین دولت روحانی چندی پیش آماری از نرخ بیکاری ارایه داد که تعجب کارشناسان و نمایندگان مجلس را برانگیخت. براساس گزارشاتی که مرکز آمار ارایه داد، نرخ بیکاری در تابستان سال جاری تکرقمیشده و به عدد 9.5 درصد رسیده است. بهنظر میآید که این آمارها درست نباشد چرا که مشکل اشتغال و بیکاری، آن هم در مقیاسی که در کشور ما بهوجود آمده را نمیتوان یکساله حل کرد و ارایهی آمار تکرقمی برای نرخ بیکاری عجیب است و مشخص نیست که چگونه مورد محاسبه قرار گرفته است.
400 هزار شغل در برابر 690 هزار فرد بیکار شده
درست است که، اشتغال موضوعی نیست که بتوان گفت بهتنهایی و جدا از سایر سیاستها و برنامههای کشور باید به حل آن اندیشید، چرا که رونق در بازار کار و ایجاد فرصتهای جدید شغلی در هر کشوری میتواند به مجموعه تصمیمات سیاسی، اجتماعی، برنامههای کلان دولتها در تمامیبخشها و حتی نحوهی عملکرد دستگاهها مربوط باشد اما وضع بیکاری آنقدر بحرانی است که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور و علی ربیعی وزیر کار، بارها و بارها از به صدا در آمدن زنگ خطر بیکاری و بحرانیشدن وضعیت اشتغال هشدار دادند.
حالا چندین ماه پس از این هشدارها دولت میگوید نه تنها وضعیت بیکاری بحرانی نیست بلکه دولت به موفقیتهای بزرگی نایل شده و اعلام کرده است 400 هزار شغل ایجادشده است؛ از آن طرف هم طبق گزارش مرکز آمار 400 شغل ایجاشده اما 690 هزار نفر از تعداد شاغلان کاسته شده است.
ادامه دغدغه بیکاری
هنوز اقتصاد رشد محسوسی ندارد و در خوشبینانهترین حالت با هر یک درصد رشد اقتصادی 150 هزار شغل ایجاد میشود، در این بین براساس آمارهای یکسال گذشته از وضعیت جمعیت فعال و غیرفعال اقتصادی، نشان میدهد که تعداد جمعیت غیرفعال کشور (افرادی که نه شاغل و نه بیکارند) در فاصله پایان سال 92 تا پایان بهار 93 به تعداد 400 هزار نفر افزایش یافته است. این موضوع میتواند ناشی از مایوسشدن بخشی از جامعه از پیدا کردن شغل، پناه بردن به دانشگاهها برای فرار موقتی از بیکاری، انصراف بخشی از زنان از ادامهی جستجو برای کار و مسائلی از این دست باشد.
به نظرنگارنده"مهدی حیدرپور " ما اگر واقعا به دنبال حل مسئلهی بیکاری باشیم راهش تقویت کارآفرینی است که ما در حال حاضر 30 میلیون نیروی کار قدرتمند داریم و باید ساماندهی شوند و نیز تقویت اقتصاد دانشبنیان است که 10 میلیون تحصیلکرده دانشگاهی را میتوانیم در حوزه اقتصاد دانشبنیان فعالشان کنیم. امید است دولت تدبیر و امید برای این سیر صعودی بیکاری و بزرگترین معضل کنونی کشور تدبیری اندیشیده و امید درجامعه را گسترش دهند.