پرونده هستهای ایران وارد مرحله نهایی تصمیمگیری شده است در این بین، جمهوریاسلامیایران، در سطح بینالمللی و در شعاع منطقهای در مرکزیت نگاههای رسمی و غیررسمی و در جریان خبرسازیهای سیاسی- امنیتی قرار گرفته است. حال آنکه شیوهی کار و طراحی مقابله امریکا و اسرائیل تاپایان زمان مذاکرات، جریانسازی منطقهای و بینالمللی با ترسیم چهرهای از جمهوریاسلامیایران است که قدرت آن همهی کشورها را در منطقه تهدید میکند! و امنیت دولتها را به هم میریزد.
به واقع این گونه اظهار نظرات به این دلیل است که نتانیاهو و لابی صهیونیست، نخستین دلواپسان توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی هستند اما مسئلهی اصلی این گروه از دلواپسان هم برنامهی هستهای ایران نیست، اینها چند دهه در کنار هزاران بمب هستهای رژیم اسراییل زندگی کرده و حتی پاکستان را برای ساخت بمب هستهای کمک کردهاند.
آنها نگران اینکه ایران چند بمب هستهای هم داشته باشد نیستند. نگرانی اصلی آنها فروپاشی ساختار تحریمهای جهانی علیه ایران است. بدین منظور مدام در روند توافق هستهای اخلال ایجاد کرده و تهدید نظامی و تشدید تحریمها را ازطریق رسانهها و جلسات خود به بیرون انتقال و انعکاس میدهند.
در این خصوص چندی پیش مقاممعظمرهبری، در دیدارِ وزیر و مسئولان آموزشوپرورش و جمع زیادی از معلمان سراسر کشور با اشاره به تهدیدهای اخیر مقامات رسمی آمریکا همزمان با برگزاری مذاکرات هستهای، تاکید کردند:»من موافق مذاکره زیر شبحِ تهدید نیستم.
مسئولان سیاست خارجی و مذاکرهکنندگان باید خطوط قرمز و اصلی را به دقت رعایت کنند و همزمان با ادامه مذاکرات، باید از عظمت و هیبت ملت ایران نیز دفاع کنند و زیر بار هیچ تحمیل، زور، تحقیر و تهدیدی نروند.
ایشان با اشارهی مجدد به اظهارات مقامات رسمی آمریکا که گفته بودند اگر چنین شرایطی پیش آید ما حمله نظامی میکنیم، خطاب به دولتمردان آمریکایی گفتند: اولا غلط میکنید. ثانیا همانطور که در زمان رئیسجمهور قبلی آمریکا هم گفتم، دوران بزن و در رو تمام شده است و ملت ایران کسی را که بخواهد به او تعرض کند، رها نخواهد کرد.«
در این راستا خبرگان مسائل سیاسی بر این باورند، ایران بهدنبال حقوق صلحآمیز هستهای، تامین منافع ملی و داشتن روابط خوب با سایر کشورهای دنیا بوده است.
منافع ملی ایران در چارچوب خواستههای بهحق ایران در محدوده قوانین بینالمللی، امنیت و روابط محترمانه و توام با عدالت با کشورهای جهان در راستای رسیدن به صلح و جهانی عاری از خشونت است. آنان معتقداند ایران و گروه 1+5 باید تلاش کنند تا توافق نهایی حاصل شود چرا که حصول توافق به نفع هر دو طرف است. عدم توافق و توافق بد برای جمهوری اسلامی ایران وضعیتی یکسان دارد.
ایران بارها در مذاکرات قبلی صداقت خود را اثبات کرده اما این غرب بوده که به تعهدات خود عمل نکرده است..
درپایان و به نظر نگارنده " مهدی حیدرپور "در روند توافق هستهای دو نکته قابل تعمل است، اول اینکه باید به تیم مذاکرهکننده ایران اطمینان و اعتماد شود و در برداشتها و تفسیرهایی که غربیها از بیانیه ارائه میدهند شریک نشد، وظیفه، حمایت از تیم مذاکرهکننده است؛ تیم مذاکرهکننده نیز باید هوشمندانه عمل کند، خطوط قرمز را رعایت کرده و حقوق هستهای ملت ایران را مورد توجه قرار دهد. مسیر پیشرفت در مذاکرات هستهای به وحدت داخلی ارتباط دارد و در شرایطی که برخی کشورها درصدد بهانهجویی و سنگاندازی در این مسیر هستند میتوان با راهکار وحدت، ترفندهای آنان را ناکام گذاشت و نکته دوم اینکه، توافق ژنو و بیانیه لوزان نشان میدهند که دو طرف به سمت یکدیگر در حرکتند و برخی از خواستههای خود را کنار گذاشتهاند تا بتوانند بخش دیگر و مهمتر خواستههایشان را بهدست آورند و خط قرمز دو طرف نیز رعایت شود. خط قرمز غرب عدم دسترسی ایران به بمب اتم است. خط قرمز ایران هم اینکه چرخه کامل سوخت هستهای را داشته باشد و تحریمها نیز پایان پیدا کند. امیداست که طرفین به نتیجه برد- برد مدنظرمردم و مسئولین کشورخود برسند.