»نفوذ« واژهای است که به بحث روز سیاست ایران تبدیل شده است؛ در این بین جناحهای سیاسی در مصاحبهها و گفتگوهای خود درصدد انتقال نظرات خود درخصوص نفوذ و دخالت امریکا در مسائل داخلی ایران بعد از توافق هستهای هستند.
در تکمیل مقدمه عنوان شده بایستی به سخنان اخیر برخی از جناحهای سیاسی اشاره کرد، در این راستا یک عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: میان »نفوذ« و »تعامل« باید تفاوت قائل شد. ما نمیتوانیم بین خودمان و دنیا دیوار بتونی بکشیم. آیتا... محمد جواد غروی با اشاره به تاکید اخیر رهبری بر موضوع »نفوذ« و برداشتهای اشتباهی که از این تاکید میشود، افزود: معنای نفوذ این نیست که برخی از این آقایان برداشت میکنند. دنیای فعلی ما دنیای اطلاعات است.
بهطور طبیعی از آنچه از نظر فرهنگی در غرب و آمریکا میگذرد، کشورهای دیگر هم اطلاع دارند. ما نباید تعامل را با نفوذ یکی تلقی کنیم. در این خصوص علی مطهری فرزند شهیدآیتا... مطهری اعتقاد بر این دارد که»نباید طوری رفتار شود که کلمه نفوذ هم مثل فتنه بهصورت ابزاری برای به حاشیه راندن رقبای سیاسی و منتقدان دربیاید«.
چندی پیش زیباکلام در مناظره خود بارسائی که در باشگاه خبرنگاران با موضوع »آمریکا، دشمنی و نفوذ« برگزارشد گفت: مسئله داشتن یا نداشتن رابطه با آمریکا بههیچوجه با این موضوع که آمریکا در گذشته یا در آینده چه میکند، ربطی ندارد. اساسا ستیز با آمریکا جزء اهداف انقلاب نبود. در اوایل انقلاب پدیده استکبارستیزی و غربستیزی نهتنها اهداف مدنی انقلاب را تحتالشعاع قرار داد، بلکه به گفتمان مسلط تبدیل شد. اگر کسی از خارج وارد ایران میشد، تصور میکرد هدف از انقلاب فقط آمریکا و غربستیزی بوده است. اصل حرف وی این بود که اگر آمریکاستیزی را از برخی بگیرید، حرفی برای گفتن ندارند. رسایی هم در این مناظره گفت: یکی از مهمترن منافع ملی ما بحث استقلال است.
اینکه آمریکاستیزی دیگر مهم نیست، پنبهاش زده شده است. مردم با حضور در پای صندوقهای رأی اینها را انجام دادند. در این راستا یک نظریهپرداز عقیده دارد که هیچ کشوری نه دوستان ثابت و نه دشمنان ثابت دارد، بلکه منافع ملیاش است که ثابت است. روزی عراق دشمن ما بود و امروز دوست ما است. ما سه دهه، از دهه 60 فاصله گرفتیم؛ در این میان نسلی به وجود آمده است. نسل جدید که اینترنت بر او تاثیر گذاشته به سمت و سوی تنشزدایی میرود اما برای عدهای سخت است که بگذارد آمریکاستیزی از بین برود. حال با تمام این اظهارنظرات آن چه را که میشود برداشت کرد این است که خطر نفوذ از ابتدای انقلاب در کشور وجود داشته است باید مراقب باشیم دشمن ورود پیدا نکند و فرهنگش را به ما القا نکند.
اما این به این معنا نیست که ما یک دیوار بتونی دور خودمان و دنیا بکشیم. مگر غیر از این است که ما با خیلی از کشورهای دیگری ارتباط داریم، از جمله انگلیس، یعنی آنها خیلی بهتر از آمریکا هستند؟ اینها هیچ فرقی با هم ندارند و همه دنبال منافع خودشان هستند و بسیاری از آنها برای دین و معنویت اصالتی قائل نیستند. اما ما هم در این دنیا زندگی میکنیم و باید دنبال مصالح مادی و هم دنبال مصالح معنوی خودمان باشیم.
در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"ضمن تائید بر سخنان اخیر ریاست جمهوری که گفت: نباید خدای ناکرده برخی بخواهند از این کلمات و واژگان سوءاستفاده کنند و اینطور نباشد که از این پس با هر کس که مخالف هستیم، بخواهیم او را به نحوی متهم کرده و گروهی را به حاشیه برانیم. بایستی اذعان نمودکه»نفوذ« معنای خاص و بار سیاسی دارد. یعنی طرف مقابل با ابزار خاصی میخواهد ورود کند و چیزهایی را بگیرد و به خودش اختصاص بدهد. ما چنین چیزی را در کشور شاهد نیستیم. البته این دلنگرانی ممکن است باشد و رهبری انقلاب هم تاکید کردهاند که در عین حال که ما انعطافهایی در مقابل آمریکا از برخی مسئولان میبینیم این نباید زمینهای شود برای اینکه به آنها اعتماد کنیم.