چندی پیش وزارت کشور عربستان از اعدام 47 نفر به اتهام آنچه »ارتکاب جرائم تروریستی« میخواند، خبر داد.
اما اعدام یک نفر از این فهرست طویل، بیشتر از سایرین واکنشبرانگیز شد؛ »شیخ نمر باقر النمر« روحانی شیعهای که منتقد دستگاه حکومتی سعودیها بود. شیخ نمر بهدلیل انتقاد از سیاستهای رژیم حاکم عربستان طی دو سال اخیر دستگیر و در دادگاهی که با حضور سه قاضی وهابی تشکیل شد، بدون برخورداری از حق دفاع، محکوم به اعدام شد.
در سایه این اعدام واکنشهای مختلفی درکشور انعکاس داشت که به گوشهای از این واکنشها اشاره میشود
دست انتقام الهی گریبان سیاستمداران سعودی را خواهد گرفت
حضرت آیتاله خامنهای درخصوص اعدام شیخ نمر گفتند: »این عالمِ مظلوم نه مردم را به حرکت مسلحانه تشویق میکرد و نه به صورت پنهانی اقدام به توطئه کرده بود، بلکه تنها کار او، انتقاد علنی و امربهمعروف و نهیازمنکرِ برخاسته از تعصب و غیرت دینی بود.
مقام معظم رهبری، شهادت شیخ نمر و ریختن بهناحق خون او را خطای سیاسی دولت سعودی خواندند و افزودند: »خداوند متعال از خون بیگناه نمیگذرد و خون بهناحقریخته، بسیار سریع دامان سیاستمداران و مجریان این رژیم را خواهد گرفت«.
به جرم سخن
ساعتی پس از انتشار این خبر، »حسین جابریانصاری« سخنگوی وزارت خارجه ایران، به اعدام »شیخ نمر« واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد. او گفت: »درحالیکه تروریستهای افراطی و تکفیری، امنیت و آسایش ملتهای منطقه و جهان را سلب و ثبات و موجودیت برخی دولتهای منطقه را تهدید میکنند، اعدام شخصیتی مانند شیخ النمر که ابزاری جز سخنگفتن برای پیگیری اهداف سیاسی و دینی خود نداشت تنها عمق بیتدبیری و بیمسئولیتی را نشان میدهد. سخنگوی وزارت خارجه دراین خصوص افزود: دولت عربستان درحالیکه از جریانهای تروریستی و افراطگرایان تکفیری حمایت میکند با منتقدان داخلی خود با زبان اعدام و سرکوب سخن میگوید و روشن است که نتایج این سیاست عقیم و غیرمسئولانه متوجه عاملان آن شده و دولت عربستان تاوان سختی بابت پیگیری این سیاستها خواهد پرداخت.
اعتراضات مردمی
سریال هجوم به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران که در اعتراض به اعدام »شیخ نمر« آغاز شد، از مشهد کلید خورد. عصر شنبه تعدادی از معترضان مقابل کنسولگری سعودی در مشهد تجمع کردند؛ از حفاظها و فنسها بالا رفتند؛ پرچم سردر کنسولگری را پایین کشیدند و قسمتی از ساختمان را هم آتش زدند. نکته جالبتوجه در مشهد، سردرگمی تجمعکنندگان در قبال پرچم عربستان بود که بهدلیل منقشبودن به شعائر اسلامی، آتشزدن آن را غیرممکن کرده بود. ساعتی پس از این اتفاقات در مشهد، تهران هم شاهد چنین تجمعی بود؛ اما بهمراتب تندتر?معترضان مقابل سفارت سعودی تجمع کردند؛ شعارها پس از چند دقیقه تعدادی سنگ به سمت پنجرههای سفارت پرتاب شد؛ نتیجه هم معلوم بود؛ خردشدن شیشههای سفارت. وبه آتش کشیده شدن سفارت عربستان
نکته:
شیخ نمر یک رهبر سیاسی بود و تلاش میکرد که از طریق وعظ و گفتوگو اعتراضات و انتقادات خود و خواستههای اقلیتی را که نمایندگی میکرد به گوش دولتمردان برساند. او هیچگاه نه علیه دولت اقدام مسلحانه کرد، نه خود سلاحی در دست گرفت و نه پیروانش را به مقاومت مسلحانه فراخواند. حتی اعتراضات مسالمتآمیزی هم که باعث دستگیری او شد، همه اعتراضات سیاسی بودند و هیچگاه از سوی اقلیت شیعه به اقدامات تروریستی یا شورشهای مسلحانه منجر نشدند. مهمترین نکتهای که در این زمینه وجود دارد بهانه و اتهامی است که دولت عربستان برای اعدام این منتقد سیاسی اعلام کرده است. عربستان سعودی اتهام اقدامات تروریستی یا مبارزه با حاکمیت را به عنوان اتهامی که باعث اعدام شیخ نمر باقرالنمر شده مطرح کرده است به واقع عربستان سعودی برای اینکه جلوی اعتراضات علیه پادشاهی سعودی در این کشور را بگیرد، تلاش کرده است اقلیتهای مذهبی و دینی در خاک این کشور را به سختی سرکوب و کنترل کند.
در پایان و به نظرنگارنده:"مهدی حیدرپور"دولت عربستان سعودی در دهه دوم قرن بیست و یکم سعی کرده است با استفاده از به راه انداختن جنگی قومی و مذهبی در خاورمیانه کنترل خود را بر منطقه خاورمیانه افزایش دهد. آنها تلاش کردهاند که با استفاده از نفوذ خود در بین پیروان برخی مذاهب و اقوام، با تلاش برای ایجاد نزاع، کنترل و برتری خود را در منطقه نشان و افزایش دهند. اما برخلاف تصور عربستان، این اقدام نابخردانه و شتابزده نهتنها باعث افزایش و گسترش قدرت و نفوذ پادشاهی سعودی در منطقه نخواهد شد بلکه عواقب سختی در خاک این کشور و در مناطقی ازجمله بحرین و یمن برای این کشور در پی خواهد داشت.