آمریکا به بهانه مبارزه با القاعده از بهار سال جاری اقدام به مداخله نظامی در یمن کرد و در پائیز سال جاری نیز با ادعای حمله به ناوهای آمریکایی در دریای سرخ، طی روزهای گذشته زمینهساز تهاجم موشکی آمریکا به برخی اهداف نظامی در یمن شد.
در تکمیل مقدمه عنوان شده بایستی اذعان نمود: آمریکا در نخستین حمله مستقیم خود به یمن، روز بیست و دوم مهرماه، سه ایستگاه راداری هوایی را در خاک این کشور هدف قرار داد.
آمریکا ادعا میکند این حمله پاسخی به تهاجم موشکی به ناوشکن این کشور نزدیک سواحل یمن بوده است. مقامهای آمریکایی همچنین از حمله به ناوهای آمریکایی در دریای سرخ خبر دادند و در برابر، مقامهای جنبش مردمی »انصارالله« هرگونه دخالت را در این حملات رد کردهاند.
در این پیوند، اهداف و پیامدهای حمله اخیر آمریکا، تلاش انگلیس برای رهایی عربستان از باتلاق یمن و انتقاد از موضعگیریهای تهران در بحران این کشور از مهمترین محورهای بررسی رسانههای عربی طی روزهای گذشته بود.
در این خصوص تحلیلگران مسائل منطقهای ابراز داشتهاند، آمریکا از طرفهای اصلی جنگ در یمن از همان روزهای نخستِ حمله به این کشور بود. این کشور نه تنها به هواپیماهای ائتلاف عربستان سوخترسانی میکرد بلکه فرماندهان آمریکایی اهداف و اطلاعات عملیات نظامی را ارزیابی، مدیریت و فرماندهی میکردند. همچنین، آمریکا مانع انتقاد رسانههای عربی و غربی از عربستان شد.
علاوه براین این کشور در سال گذشته میلادی سلاحهای پیشرفته به ارزش 20 میلیارد دلار در اختیار عربستان قرار داد. نکته قابل تامل اینکه حمله مستقیم آمریکا به پایگاه راداری ارتش و نیروهای مردمی یمن، مقدمه و بهانهای برای دخالت در بابالمندب است. آمریکا به تازگی مدعیِ حمله به ناوشکن خود در سواحل یمن شده و از این رو، حمله این کشور به یمن قابل پیشبینی بود.
آمریکا با این حمله نشان داد که محاسبههای سیاسی و راهبردی خود پس از شکست ائتلاف حمله به یمن را دنبال میکند. تارنمای شبکه خبری المنار هم در گزارشی با طرح این پرسش که آیا آمریکا دخالت مستقیم نظامی در یمن را آغاز کرده است؟ نوشت: حمله واشنگتن به مناطق مشخصی از یمن غافلگیرکننده نبود چرا که آمریکا پیش از این و بر پایه خبرهای تایید نشدهای، هدف قرار گرفتن ناوشکن خود با موشکهای انصارالله را مدعی شده بود. واشنگتن همزمان بهدنبال تبرئه خود در فاجعه صنعا است؛ فاجعهای که از نظر اخلاقی و حقوقی باید پاسخی برای آن ارایه دهد چرا که جنگندهها و موشکهای عربستان در این کشتار آمریکایی بود. نکته جالب اینکه آمریکا به دنبال شانه خالی کردن از مسئولیت حقوقی فاجعه صنعا است چرا که تصویب قانون »جاستا« در واشنگتن، به طرفهای زیان دیده امکان شکایت در دادگاهی آمریکا را میدهد.
بنابراین، قصد آمریکایی از این حمله، سرگرم ساختن مردم یمن با مسایل دیگر بود. گشودن پروندههایی زیر عنوان امنیت کشتیرانی در بابالمندب و همچنین کنترل مستقیم این تنگه از دیگر هدفهای حمله آمریکا به یمن بهشمار میرود. حمله آمریکا به یمن با ادعای بهخطر افتادن منافع و نیروهایش، از بیثباتی سیاست خارجی واشنگتن حکایت دارد. بهنظر میرسد اوباما به دنبال کمک به همپیمانان عربستانی خود پیش از ترک کاخ سفید است. این در حالی است که وی در جلوگیری از تصویب قانون ضدعربستانی جاستا شکست خورد.
همچنین روزنامه رای الیوم به طرح انگلیس برای برقراری آتش بس در یمن اشاره کرد و آن را تلاشی برای رهایی عربستان از باتلاق یمن و آغاز فروپاشی ائتلاف حمله به این کشور دانست.
در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"به نظر میرسد انگیزه اصلی آمریکا فراتر از کمک به ائتلاف تجاوز به یمن است. بلکه هدف آنها احداث پایگاه بزرگ نظامی برای آمریکاییها در یمن است. از طرفی نیروهای متجاوز تلاش میکنند القا کنند با داعش و القاعده در جنوب یمن مقابله میکنند اما واقعیت آن است که نفوذ القاعده و داعش در جنوب یمن از زمان حمله سعودی آمریکایی به یمن افزایش یافته و به هرج و مرج امنیتی در جنوب این کشور و مشخصا در عدن کمک کرده است.