رژیم «عربستان سعودی»، در زمینه رعایت »حقوق بشر«، یکی از سیاهترین کارنامههای حکومتهای جهانی را بهخود اختصاص داده است. »تجاوز به حقوق زنان، قلع و قمع و سرکوب اقلیتهای دینی و قومی، عدم توجه به آزادیهای اجتماعی و جلوگیری از آزادی بیان و قلم از موارد نقض حقوق بشر در این کشور به شمار میآید«. علاوه بر این »آزادی دین و عقیده در عربستان سعودی در بدترین وضعیت خود قرار دارد، شیعیان عربستان حتی نمیتوانند، آزادانه نماز خود را در مساجد برگزار کنند«.
در این بین کارشناسان مسائل سیاسی در خصوص وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی اذعان نمودند: بهطور اساسی 2 گروه از جامعه عربستان یعنی اقلیتهای مذهبی که در راس آن شیعیان قرار دارند و گروه دیگر یعنی زنان اهداف و قربانیان اصلی سیاستهای تبعیضآمیز بهشمار میآیند. تفاسیر دشوار و سرسختانه نهاد وهابیت در عربستان بیش از سایر گروهها، این 2 گروه را مورد هدف قرار داده است. بهادعای آنان، شیعیان بهعنوان بدعتگذاران در دین! خوانده میشوند که این تفسیر با سرکوب نظامی دولت نیز همراه شده و وضع بسیار دشواری را برای شیعیان عربستان رقم زده است.
برای زنان نیز وضع بسیار نامطلوب است؛ بهویژه که با گسترش مطالبات نوگرایانه در جامعه عربستان، زنان همچنان از حقوق اولیه بیبهرهاند. علاوه بر این، درسطح بینالمللی نیز دخالت عربستان در سرکوب شیعیان بحرین و کشتار غیرنظامیان یمن، پرونده جرایم حقوق بشری سعودیها را سنگین ساخته است. این مسئله منجر به شکلگیری پرسشی جدی در منظر وجدان آگاه بشری شده است مبنی بر اینکه چگونه کشوری با چنین سابقه حقوق بشری از گزند انتقادات برنده حامیان مدعی حقوق بشر مصون مانده است و برعکس، همواره مورد حمایت همهجانبه این مدعیان در عرصههای گوناگون بهخصوص در عرصه نظامی قرار گرفته است؛ پرسش فوق آنگاه جدیتر و جالبتر میگردد که مشاهده میکنیم کشوری با چنین پرونده سئوالبرانگیز در عرصه حقوق بشر که بایستی در پیشگاه دادگاه وجدان جهانی پاسخگو باشد، روحیه حق بهجانب به خود برداشته و در زمره مدعیان حقوق بشر قرار گرفته و نسبت به وضعیت حقوق بشر سوریه ابراز نگرانی میکند و تلاش دارد در قامت ناجی مردم سوریه! آنها را از ستم حکومت اسد برهاند.
چگونه کشوری که خود جزء جدیترین ناقضان حقوق بشر دنیاست و با اشغال و سرکوب مردم بحرین و با حمله وحشیانه به یمن هزاران نفر را به خاک و خون کشیده، مدام ندای دفاع از آزادی، دموکراسی، حق تعیین سرنوشت را در سوریه به سر داده و نسبت به نقض آن ابراز نگرانی و نارضایتی میکند! نکته قابل تامل اینکه: بدون کوچکترین اشاره به وضعیت حقوق بشری در عربستان و جنایات سعودی در کشتار مردم یمن و اشغال و سرکوب مردم بحرین، عضویت عربستان سعودی بهعنوان یکی از 47 عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل، مایه تاسف و ننگ نظام بینالملل است. در واقع پول و رسانه از عربستانِ ناقض حقوق بشر، مدافع حقوق بشر میسازد و این کارکرد حتی در بالاترین نهاد نظام بینالملل نیز کارآیی دارد.
جالب اینکه بررسی وضعیت حقوق بشر عربستان حاکی از این واقعیت است که در جهان امروز، رعایت حقوق بشر و التزام به آن بهانهای بیش در جهت پیشبرد منافع و اغراض سیاسی نیست. این مسئله حاکی از رویکرد دوگانه و مزورانه غرب در برخورد با موضوع حقوق بشر است که از یک سو داعیه حفظ و بسط حقوق بشر در دنیا را سر میدهد و از دیگر سو، چشم خود را بر وضعیت اسفناک حقوق بشری برخی دولتها صرفا از این جهت که جزء همپیمانان غرب محسوب شده و در جهت تامین منافع سیاسی و راهبردی آنهاگام بر میدارند، تعمدا بسته است.
در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"آنچه از تبیین روندهای موجود و رصد چشم اندازهای آینده میتوان فهمید، این است که این وضعیت (نقض حقوق بشر) میتواند از 2 منظر برای سعودیها دردسرساز شود. از یک طرف، غلیان و پوستاندازی جامعه عربستان و از طرف دیگر، گسست در معادله موازنه و همکاری با غرب که ضمن افزایش هزینههای اقدام این کشور در صحنههای منطقهای و بینالمللی، حمایتهای سنتی از عربستان را در پروندههای حقوق بشری کاهش خواهد داد.
سلام. خداقوت
باتشکر. این مطلب در گلستان بلاگ منتشر شد
http://golestanblog.ir/%D9%88%D8%B6%D8%B9%DB%8C%D8%AA%E2%80%8C%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%E2%80%8C%D8%A8%D8%B4%D8%B1-%D8%AF%D8%B1%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%82%D8%B6%E2%80%8C%D8%AD%D9%82%E2%80%8C%D8%A8%D8%B4%D8%B1/
اجرتان با شهدا
یاعلی. التماس دعا