منطقهی غرب آسیا بهدلایل تاریخی، فرهنگی، ژئوپلیتیک و وجود منابع عظیم انرژی، در طول قرون اخیر همواره مورد تهدید و تجاوز قدرتهایی خارج از این منطقه بوده و همین موضوع سبب شده است تأمین امنیت در اولویت دولتهای این منطقه قرار گیرد و دولتهای این منطقه بهعنوان بازیگران سیاسی اصلی برای حفاظت از مرزهای خویش و دفاع در برابر تهدیدات، بهگونههای مختلف عمل نمایند.
پیوستن به یکی از قطبهای قدرت (عدهای بهسمت شرق کمونیست و برخی بهسمت غرب لیبرال) برای تأمین امنیت در برابر تهدیدات خارجی، یکی از رویههای رایج بود که کشورهای این منطقه در پیش گرفتند و این اتصال، زمینهی تجهیز این کشورها به آخرین سلاحهای تولیدی این قطبهای قدرت را فراهم مینمود.
حال آنکه طی چندسال گذشته منطقه غرب آسیا با مشکل شدید امنیتی دست و پنچه نرم میکند و کشورهای این منطقه بهخصوص ایران در بحث تامین امنیت با دغدغههایی رو برو هستند که مسئولین کشوری و لشکری مدام در پی برقراری صلح و آرامش در منطقه میباشند. در این خصوص چندی پیش اولین کنفرانس امنیت ایران با موضوع »نظم امنیتی منطقهای در غرب آسیا« برگزار شد که در این کنفرانس علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: »بههمریختگی امنیت منطقه در کوتاهمدت سامان نمییابد؛ اما جهتگیری ایران در این موضوع موجب آرامش منطقه است«. او به تبیین علل بههمریختگیهای منطقه و تحلیل آن پرداخت و فقدان قدرت مسلط، توسعهنیافتگی اقتصادی و گسترش فرهنگ افراطگری را مانع استقرار نظم امنیتی در منطقه غرب آسیا دانست.
لاریجانی راه ایجاد نظم امنیتی غرب آسیا را تمسک به ظرفیتهای منطقهای دانست و گفت: »کشورهای منطقه وضعیت تأمین امنیت منطقه را دارند؛ اما به دلیل گرفتاری در بحران امنیتی- سیاسی توانشان صرف امور دیگری میشود و در کوتاهمدت نمیتوانند امنیت منطقه را تأمین کنند. شاید به وقت بیشتری برای پیادهسازی نظم جدید احتیاج داشته باشند«. لاریجانی استراتژی ایران در فضای منطقه را مبتنی بر اتحاد کشورهای اسلامی و مبارزه با رژیم صهیونیستی اعلام کرد و گفت: »با این راه، مسیر حق انتخاب شده که با واقعیتهای کشورهای اسلامی همگراست و راهی جز چنین مفاهمهای امکانپذیر نیست«.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نظریه یکی از متفکران غربی درباره ایران ضمن رد این نظریه گفت: »یکی از متفکران آمریکایی معتقد است ایران در پی بازگشت امپراتوری قرنهای گذشته است و این بازگشت نگرانکنندهتر از تروریسم داعش است. البته این نظریه کجفهمی صاحب آن را نشان میدهد. ایران نهتنها دنبال امپراتوری نیست بلکه مخالف چنین تفکری است. دوران هژمونیسازی گذشته است و هژمونی بر مبنای منافع تاکتیکی نگاهی نارس است«. لاریجانی سنگرگیری برخی سیاستمداران و کشورهای منطقه پشت فرقهگرایی اسلامی را خدعه و فریب توصیف کرد و افزود: »معتقدیم همه کشورهای اسلامی میتوانند با حفظ منافع خود بهترین همگرایی را شکل دهند«.
به گفته او، دخالت کشورهای بزرگ در منطقه غرب آسیا، موجب گسترش تروریسم شده است. لاریجانی تفویض نیابت به انگلیس از سوی آمریکا را موجب گسترش نافرمانیهای مدنی و تحتالشعاعقرارگرفتن مسائل امنیتی غرب آسیا توصیف کرد و ادامه داد:»مشکل منطقه در وجود جغرافیایی کشورها نیست که در قالب شکلگیری خاورمیانه جدید دنبال شود بلکه در دغلکاریهای جدید است«.
او تأکید کرد: »ایران، ترکیه، سعودی و مصر بهجای رقابتهای فرسایشی میتوانند مبارزه با تروریسم و منافع اقتصادی مشترک را در جهت برقراری امنیت منطقه دنبال کنند. این کشورها در یک تئوری مشترک ظرفیت متحولکردن منطقه را در ابعاد امنیتی دارا هستند. همه این کشورها بهویژه سعودی بدانند ایران نه دشمن آنهاست و نه با نقشآفرینی مثبت آنان مخالفتی دارد. ما بهصراحت اعلام میکنیم به نقشآفرینی همه کشورهای منطقه احترام میگذاریم.«
در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"در بحث امنیت ایران دو نکته قابل تامل است: اول اینکه آنچه باعث شده هوشیاری در شناخت به موقع تهدید، به خنثیسازی قطعی تهدیدها منجر شود، ساختار امنیتی بسیار در هم تنیده ایران است که برخلاف کشورهای اروپایی در چند ایستگاه خلاصه نمیشود و یک تور اطلاعاتی در سراسر کشور است؛ توری که تاکنون هیچ کشوری و هیچ تروریستی به راحتی نتوانسته از آن عبور کند و امنیت ایران را به خطر بیاندازند. نکته دوم اینکه بایستی تعامل فی مابین ایران با کشورهای منطقه و کشورهای دوست همچنان حفظ شود و نبایستی از تهدیدها و استراتژی تفرقهافکنی دشمنان علیه کشورهای منطقه غافل شد چراکه چالش امنیت توأمان، بین غرب آسیا و جامعه بینالملل ادامه دارد.
dar zemn
LIKE!!!!!! be :دغدغهای باعنوان امنیتایران