شهرتهران و انتخابات شورای اسلامی شهروروستا
پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در 29 اردیبهشت ماه جاری در سراسر کشور همزمان با دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود.
اما بحث فهرست بندی جناح های سیاسی برای ارائه در پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر این روزها بیشتر از هر زمان دیگری داغ است شایعات و گمانه زنی های بسیاری درباره چینش این فهرست ها نقل محافل خبری و سیاسی شده است در این میان اصلاح طلبان با تعیین مصادیق, مسیر گزینش را برای داوطلبانی که علاقه مندند در فهرست انتخاباتی شان قرار گیرند, هموار کرده اند مصادیقی که بناست در سراسر کشور مورد توجه قرار گیرد.
به گفته ژاله فرامرزیان، دبیر شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان قرار است شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان برای شورای شهر کلان شهرها و مراکز استان ها رعایت شود و شوراهای استان در این مسیر همگام شورای سیاست گذاری باشند. دبیر شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان با بیان اینکه برنامه ها، سوابق مدیریتی، رزومه مدیریت شهری و تخصص مهم ترین فاکتور هایی است که برای ورود به فهرست اصلاح طلبان در نظر گرفته شده است، ادامه داد: پس از تأیید پیش شرط اصلاح طلب بودن داوطلبان هر کس که فاکتورهای مذکور را داشته باشد، شانس بیشتری برای حضور در فهرست اصلاح طلبان شورای اصلاح طلبان در دیگر شهرها را دارند.
علاوه براین فرامرزیان با تأکید بر اینکه سهمیه ٥٠ درصدی زنان و جوانان در فهرست نهایی شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان قطعی است و حتما شش جایگاه از فهرست ٢١ نفره شورا به زنان اختصاص خواهد یافت، گفت: رسیدن به این سهمیه مدت ها در دستور کار اصلاح طلبان بود و خوشحالیم که در پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر تهران بالاخره این امر میسر شد.
حال مسئله مهمی که برای رای دهندگان مهم است و دغدغه ی هر روز شهروندان و مسئولین می باشد ، موضوع مشکلات شهرتهران است که در این خصوص بایستی گفت: شهر تهران پر از مشکلات شهری است و با ادامه این مشکلات این شهر گرفتار بحرانهای فراوانی شده است. در این دوره از انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا اصلاحطلبان قصد دارند بعد از 12 سال مدیریت شهر تهران را از رقبای خود بازستانده و برای کاهش بحرانهای شهری برنامهریزی کرده تا بتوانند با این اقدام از تراکم روزافزون بحرانهای شهری کاسته و مشکلات شهر تهران را کاهش دهند. بنیامین هگنز میگوید: «شوربختانه هیچ سازمان و مقرراتی نمیتواند در زمینه رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و... تاثیرگذار باشد مگر اینکه مردانی که آن شهر را اداره میکنند، بدانند که چکار میخواهند انجام دهند». دو مساله در مدیریت شهری وجود دارد؛ یکی مساله مدیران شهری که از درون جامعه بر نخواستهاند و به منظور اداره شهرها خصوصا شهر تهران در مدیریت شهری نصب شدهاند. دومین مشکل مردم شهرهای بزرک هستند که در روند مدیریت شهری خلل ایجاد میکنند. هیچ شهری حتی در کشورهای توسعه یافته یافت نمیشود که بدون مشکل باشد. هر شهری مشکلات مخصوص به خود را دارد. البته در جوامع توسعه یافته برنامهریزیهای لازم از قبل صورت میگیرد تا از بروز مشکلات شهری جلوگیری شود و حتی در صورت وجود مشکلات به راهکارهایی رو میآورند که آن مشکلات به بحران تبدیل نشود. برای نمونه در شهرهای توسعه یافته دنیا مسئولان شهر برای منابع زیست محیطی، مشکل ترافیک، مساله تراکم و... برنامهریزی میکنند. اقداماتی که در ایران اگر هم صورت بگیرد، تنها روی کاغذ است و هیچگاه اجرایی نمیشود و نمونههای فراوان قانونگریزی مدیران شهری در ایران وجود دارد.
از سوی دیگر مردم ایران و اغلب مهاجران توجه چندانی به ضوابط شهری ندارند. شهریهای بزرگ با موج مهاجران روبهرو هستند که با سبک زندگی شهری آشنا نیستند و در نتیجه این مهاجران موجب افزایش مشکلات شهری و تبدیل آنها را به بحران میشوند. در چنین شرایطی اصلاحطلبان اگر تمایل دارند بعد از پیروزی به دستاوردهایی در شهر تهران دست یابند، باید به فرهنگسازی روی آورند. ورود مهاجران به شهر تهران مشکلات متعددی از جمله جیبزنی، حاشیهنشینی و اعتیاد و... را به ارمغان میآورد. برای رفع این مشکلات نمیتوان جلوی مهاجرات افراد به شهرها از جمله تهران را گرفت اما میتوان اقدام به فرهنگسازی در بین مهاجران کرد تا آنها اعتقاد عملی به قانون را فرا گرفته تا از این طریق از افزایش مشکلات شهری جلوگیری شود. اگر همه شهروندان تهرانی بیاموزند که از وسایل عمومی حمل و نقل استفاده کنند، آلودگی شهر تهران به بحران آلودگی مانند فصلهای سرد سال تبدیل نخواهد شد. همچنین اصلاحطلبان باید در نحو جایگزین کردن افراد متخصص در مدیرت شهری به جای افراد انتصاب شده غیر متخصص جلوگیری کنند تا از افزایش مشکلات شهری با برنامهریزیهای علمی جلوگیری شود.
دراین بین یک نامزد شورای اسلامی شهر تهران، تجریش و شهرری گفت: انباشتگی مسائل شهری و تشدید آنها از جمله مسائل ترافیکی و آلودگیهای زیستمحیطی و وضعیت نامناسب کیفیت زندگی، تهران را به شهری پر استرس و نا آرام تبدیل کرده که سلامت روحی و روانی شهروندان را به خطر انداخته است. هوشمند سفیدی افزود: ما باید تهران را از «شهرناآرام» و پر استرس به «شهر آرام» تبدیل کنیم و با توسعه سامانههای شادمانی و کاهش استرس و فشارهای زندگی شهری، آن را به «شهری شاد» تبدیل کنیم تا مسائلی مانند ایست قلبی نخستین عامل مرگ تهرانیها نباشد. این کارشناس ارتباطات اجتماعی، تبدیل تهران را به «شهری مهربان» ضروری دانست و تصریح کرد: با توسعه فرهنگ رفتارهای شهری و اصلاح ارتباطات شهروندی و استوار سازی آن بر پایه صمیمیت و همدلی باید به سمت «شهر مهربان» حرکت کنیم که در آن با شهروند بهعنوان انسانی با منزلت بالا و کرامت انسانی برخورد شود و شاهد کتک زدن شهروندان نباشیم. او شاخصه دیگر تهران آرمانی را «شهر ایمن»توصیف کرد و گفت: حادثه پلاسکو نشان داد که ایمنی باید بهعنوان یک راهبرد اصلی در تهران، جایگاه ویژهای را کسب کند تا از فاجعههای مشابه احتمالی جلو گیری شود. سفیدی ویژگی دیگر تهران آرمانی را «شهر فرهنگ» عنوان کرد و گفت: باید شاخصههای فرهنگی تهران را در همه ابعاد تقویت کنیم و آن را در رفتارهای شهروندی قابل مشاهده سازیم.او با عنوان اینکه نه گفتن یک هنر است، تاکید کرد: ما باید به فساد، ناکار آمدی، آلودگیهای زیستمحیطی، ترافیک سردرگم و تلف شدن وقت و به استرس نه بگوییم و با تغییر اساسی در مدیریت شهری و در واقع انقلاب در مدیریت، به سمت شهر آرمانی حرکت کنیم. این نامزد شورای شهر تهران، تجریش و ری، آلودگی هوای تهران را عامل مرگ و میر سالانه 9هزار تهرانی دانست و گفت: با توجه به اینکه بهطور متوسط آلودگی هوا در تهران، به کاهش 5 سال از عمر هر شهروند منجر میشود، آن را زنگ خطر جدی میدانم. اگر ما به دلیل مرگ 50 نفر، سه روز عزای عمومی اعلام میکنیم، پس باید به خاطر مرگ ناشی از 9هزار شهروند تهرانی، کل سال را در تهران عزای عمومی اعلام کنیم.او با اشاره به پدیده «فروش شهر» در تهران گفت:تهران به روشهای خلاقانه در تامین در آمد پایدار نیاز دارد و فروش تراکم و صدور مجوزهای بدون حساب و کتاب برای برجسازی، سیمای شهر را غیر قابل تحمل میسازد.
در پایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"مشکلات شهر تهران داستان ناتمام زندگی همشهریان عزیز در شهر تهران است و هرساله شاهد بروز و گسترش مشکلات مختلفی در شهر تهران هستیم ، علاوه بر معضل ناتام آلودگی و ترافیک تهران از اصلی ترین مشکلات و معضلات موجود در تهران باید از مسئله زنان سرپرست خانوار و همچنین تکدی گری، کودکان کار، معتادان رها شده و بی سرپرست و کارتن خوابهایی که در سطح شهر هستند نیز نام برد. این افراد حتی اگر تعدادشان کم هم باشد ولی تاثیرات خود را بر چهره شهر و روان شهروندان خواهد گذاشت به گونه ای که به عنوان مثال یک فرد معتاد که مدت زیادی در کنار یک محل شلوغ و پر رفت و آمد ایستاده باشد را در طول یک روز چندین هزار شهروند مشاهده خواهند کرد و از دیدن این صحنه آزار خواهند دید. حال شاهد برگزاری پنجمین دوره انتخابات شورای شهر و روستا هستیم و شهروندان تهرانی و سایر کلان شهرها در کش و قوس وعده های انتخاباتی نامزدها قراردارند و می خواهند انتخاب کنند افرادی را که باری از روی دوش آنها بردارد و مشکلات آنها در شهر را کاهش دهد.امید است در راه اعتلای فرهنگ حقوق شهروندی نامزدهای انتخابات شورای شهر و روستا کمی مفید باشند.