سردبیرآزاداندیش

ورود‌ ناکام‌ داعش‌ به‌ تهران

تا چند روز پیش اگر کسی تیتر این یادداشت را برای خبر یا تحلیل خود استفاده می‌کرد، یا چنین عبارتی را در جایی می‌نوشت، احتمالا با تمسخر خوانندگان مواجه می‌شد. کسی باور نمی‌کرد پای گروه تکفیری داعش به خیابان‌های تهران هم باز شود. حال آنکه چهارشنبه گذشته این اتفاق نامیمون در پایتخت تهران و در دونقطه حساس و استراتژی کشور رخ داد و در پی این دوحمله تروریستی 17 نفر شهید‌(تاعصر روز جمعه) و تعدادی مجروع برجای گذاشت.

به واقع عملیات تروریستی و کور داعش در تهران در سطوح ملی و بین‌المللی بازتاب بسیاری داشت و در بسیاری از خبرگزاری‌ها و رسانه‌های بین‌المللی منتشر شد. هرچند تاکنون اطلاعات بسیار کمی درباره تروریست‌ها و حامیان و ابعاد این حملات کور منتشر شده است.

دشمنی داعش و سایر جریان‌های تکفیری با ایران پدیده‌ی تازه‌ای نیست. پیش از این بارها داعش از عزم خود برای ورود به ایران و ایجاد ناامنی سخن گفته بود، اما تا هفته گذشته تمام تلاش‌های این جریان با ناکامی روبه‌رو شده بود. اما حمله تروریستی چهارشنبه هفته گذشته به مجلس شورای اسلامی و حرم امام خمینی(ره) با توجه به محل حادثه پیام‌های جدی در برداشت. نخستین حمله به مرقد امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت؛ شخصیتی که با اتکا به آرا و خواست مردم موفق به براندازی نظام شاهنشاهی و تغییر آن به حکومت مردمی جمهوری اسلامی شد.

پس از آن حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی رخ داد که در آنجا نیز منتخبان مردم در خانه ملت حضور دارند؛ اگرچه این حمله به محل مراجعه مردم به نماینده‌ها رخ داده است و مردم عادی مورد اصابت مهاجمان تروریستی قرار گرفتند. موضوعیت این دو محل بسیار قابل توجه است و حکایت از این امر دارد که گروه‌ها و سازمان‌هایی که برای عملیات تروریستی روز چهارشنبه برنامه‌ریزی کرده بودند، از حاکمیت مردمی در این کشور و از تاثیرات انتخابات ایران نگرانند.

یکی از کارشناسان بی‌بی‌سی می‌گوید چند ماه پیش داعش ویدئویی را پخش کرده که در آن تعدادی ایرانی که به زبان فارسی سخن می‌گفتند، از دولت ایران انتقاد کرده و ابراز تنفر کرده بودند.

این ویدئو ظاهرا در خاک عراق گرفته شده است؛ جایی که داعش مدعی بوده اردوگاهی برای تربیت نیروهای ایرانی برای انجام عملیات در داخل ایران دارد. به گفته همین منبع، این افراد عمدتا از بین ناراضیان ایرانی و گروه‌هایی از برخی فرق اسلامی گردآوری شده و برای انجام کارهای تروریستی تعلیم دیده‌اند. گفته می‌شود داعش از چند ماه پیش به‌منظور پیشبرد اهداف خود در ایران سایتی را به زبان فارسی دایر کرده است. مجموع این حرکت‌ها نشان می‌دهد داعش برای ایران خوابی طولانی‌مدت دیده است. از‌همین‌رو می‌توان احتمال داد عملیات چهارشنبه تنها یک شروع بود و باید مراقب عملیات بعدی این گروه در ایران بود.

این مهم نشان می‌دهد که عوامل حمله تروریستی به حرم و مجلس هیچ‌گونه اعتقادی به دموکراسی و مردمسالاری ندارند و از اسلام و جمهوریت کاملا به‌دورند. اما نکته دیگر حوادثی است که اخیرا در منطقه به وقوع پیوسته است. نخست آنکه طی چند ماه گذشته ترکی فیصل، رئیس سابق دستگاه اطلاعاتی رژیم سعودی، با منافقین در پاریس ملاقات کرد و در عین حال به آنها وعده‌هایی داد.

از سویی دیگر سفر اخیر ترامپ به عربستان و وعده‌های او به ملک سلمان و محمد بن‌سلمان نکته قابل تامل دیگری است؛ رئیس‌جمهور آمریکا در عربستان به‌صراحت اعلام کرد که جمهوری اسلامی باید مورد تعرض قرار بگیرد. علاوه بر آن سخنان صریح محمد بن‌سلمان را باید در نظرگرفت که طی دو هفته اخیر اظهار کرد جنگ را باید به ایران و قلب آن منتقل کرد. نکته چهارم این است که صبح دیروز عادل‌الجبیر، وزیر امور خارجه سعودی، طی سخنانی مدعی شد که ایران باید تنبیه شود.

در این بین کارشناسان مسائل سیاسی براین باورند که: تا‌به‌حال ایران برای داعش تهدیدی غیرمستقیم به‌شمار می‌رفت؛ زیرا درست است ایران در کشورهای عراق و سوریه به‌نوعی با داعش درگیر بود و به لحاظ مرزی نیز تا مناطق تحت کنترل داعش 40، 50 کیلومتر بیشتر فاصله نداشت؛ اما داعش احساس می‌کرد به‌طور مستقیم با ایران درگیر نیست.

این گروه تقریبا ایران را دشمن اصلی خود نمی‌دانست و بیشتر در سوریه و عراق درگیر بود و اگر در کشورهای غربی نیز عملیاتی انجام می‌داد، به دلیل حملات ضدتروریستی آنها یا تشکیل ائتلافی علیه این گروه بود. حمله داعش به دو مرکز مهم در تهران، نشان می‌دهد به هر دلیلی این گروه ایران را نیز جزء یکی از اهداف خود قرار داده و این می‌تواند یک هشدار امنیتی مهم برای تمام کشور باشد. به‌دنبال شکست‌های پی‌درپی داعش در عراق و به‌ویژه تنگ‌ترشدن حلقه محاصره برای تصرف موصل و رقه، تحلیلگران گفتند داعش نیروهای خود را از این دو مرکز خارج کرده و در سراسر جهان به فعالیت واداشته است.

حملات اخیر در فرانسه و انگلستان به اضافه حملات خونین در کابل و حالا در ایران، می‌تواند مؤید این نظر باشد. در این مرحله داعش دیگر به‌صورت متمرکز عمل نمی‌کند، بلکه به‌صورت هسته‌های پراکنده‌ای عمل می‌کند که عموما در همان مراکز شکل گرفته و از طریق شبکه‌های مجازی یا واقعی آموزش دیده و برای حملات جنایت‌کارانه آماده می‌شوند. همه این مسائل، کشف و گردآوری اطلاعات مربوط به نحوه کار و سازماندهی این هسته‌ها را مشکل‌تر می‌کند. این مشکلی است که تقریبا همه دنیا با آن درگیر است و اکنون کشور ما نیز به آن گرفتار شده است و تا ریشه‌کن‌شدن این هسته‌های خفته، باید تلاش‌های امنیتی و اطلاعاتی گسترده‌ای صرف شود. در این میان مسئله وقتی خطرناک‌تر و پیچیده‌تر می‌شود که قدرت‌های جهانی و کشورهای منطقه (احتمالا عربستان سعودی) دستی در این آتش‌افروزی‌ها داشته باشند.

آن وقت حاصلش انفجارهای مهیب و کشتارهای خونینی خواهد بود که ما بارها در عراق، سوریه و به‌ویژه افغانستان شاهد آن بوده‌ایم؛ زیرا انجام چنان عملیات بزرگی، نیازمند همکاری‌ها و بده‌و‌بستان‌های فراتر از یک‌سری هسته‌های پراکنده بوده و برای مقابله با چنین چالشی نیز باید فراتر از تلاش‌های امنیتی و اطلاعاتی عمل کرد. امید است که هرگز شاهد چنین حوادث خون‌باری در ایران نباشیم و هرچه زودتر ریشه‌های این گروه تروریستی از خاک ایران کنده شود.

نکته مهم اینکه: وزیر دفاع عربستان به‌عنوان یک مقام رسمی به خاطر سخنان و تهدیدهای اخیرش نسبت به ایران باید پای حوادث تروریستی تهران بایستد. از سویی نه تنها عربستان، بلکه ترامپ نیز باید مسئولیت سخنان اخیر خود علیه ایران در عربستان را به عهده بگیرد، زیرا وقتی او در محل طراحی توطئه‌ها و حمایت از تروریست‌ها می‌ایستد و انگشت اشاره را به سمت کشورهای دیگر نشانه می‌گیرد، اکنون باید خلاف سخنانش را مشاهده کند و مسئولیت آن را بپذیرد. مسائل مذکور به خوبی نشان می‌دهد که چه جریان‌ها و گروه‌هایی پشت پرده حمله تروریستی دیروز به مجلس و حرم بودند.

با این همه، اگرچه تعدادی از هسته‌ها و گروه‌های تروریستی هفته گذشته دستگیر شدند، اما باید منتظر ارائه اطلاعات بیشتری از سوی نیروهای امنیتی درباره تسلیحات، لجستیک و ارتباطات تلفنی و محل سکونت مهاجمان تروریست به مجلس و حرم بود.

در پایان و به نظر نگارنده مهدی حیدرپور(مهدی قزل): دستگاه دیپلماسی ایران در شرایط کنونی چاره‌ای جز تذکر و هشدار به جریان‌ها و گروه‌های عوامل حمله تروریستی روز چهارشنبه به حرم و مجلس ندارد و در نهایت می‌تواند مسئولیت این حملات را به آنها یادآوری کند. به هر روی جمهوری اسلامی مایل نیست که منطقه دچار اختلاف و بی‌ثباتی شود، اما باید عوامل حادثه تروریستی مسئولیت حملات اخیر را پذیرفته و در نهایت در انتظار پیامدهای آن باشند. 

نظرات  (۱)

۲۰ خرداد ۹۶ ، ۱۰:۲۳ گلستان بلاگ

سلام.میلاد امام حسن مجتبی(ع) مبارک

باتشکر. این مطلب در گلستان بلاگ منتشر شد

 برای نشر سریعتر مطالب خود به ما بپیوندید.و مطالب خود را از طریق نظرات سایت برای ما ارسال کنید

 http://golestanblog.ir/%d9%88%d8%b1%d9%88%d8%af%e2%80%8c-%d9%86%d8%a7%da%a9%d8%a7%d9%85%e2%80%8c-%d8%af%d8%a7%d8%b9%d8%b4%e2%80%8c-%d8%a8%d9%87%e2%80%8c-%d8%aa%d9%87%d8%b1%d8%a7%d9%86/

موید باشید

یاعلی. التماس دعا

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی