شهردار آینده بایستی چگونه باشد؟
با برگزاری پنجمین دوره انتخابات شورای شهر، ترکیب جدید این شوراکه اصلاح طلب می باشند از مرداد ماه شروع بهکار خواهند کرد. اما اعضاءشورای شهر بداند که مردم در انتخابات چند سال اخیر اعتماد بسیار بالایی به اصلاحطلبان نشان دادهاند. در انتخاب رئیسجمهور، نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر، آمارها و نتایج نشان میدهد که مردم تهران اعتماد وافری به جبهه و گفتمان اصلاحات داشتهاند و اکنون نیاز است که این اعتماد پاسخ داده شود تا مبادا اعتماد آنها از اصلاحطلبان سلب شود. تکلیف منتخبان با این اعتمادها بسیار سنگینتر میشود. اعتماد مردم به مسئولان، هدیهای بسیار ارزشمند است که باید از آن پاسداری شود.
اینک پس از 12 سال شهردار تغییر خواهد کرد و نوبت به انتخاب شهردار تهران رسیده است و اعضای شورای جدید، رایزنیها را با فاصله کوتاهی پس از انتخابات شروع کردهاند.
انتخاب شهردار به یکی از مهمترین بحثها در افکار عمومی تبدیل شده است. شهرداری پایتخت در همه کشورها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
شهردار تهران به دلیل اینکه پایتخت مهمترین کشور خاورمیانه و منطقه را مدیریت میکند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار شده و جایگاه مهمی دارد. در گذشته شهردار تهران در جلسات هیات دولت شرکت و اظهارنظر میکرد و از همین طریق بخش مهمی از مشکلات شهری تهران در این جلسات مطرح و حلوفصل میشد. این سنت حسنه در حدود یک دهه پیش کنار گذاشته شد و اکنون امید میرود منتخبان لیست امید در شورای شهر پنجم این سنت را احیا و جاری کنند تا شهردار تهران جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
اما در سالهای گذشته کارشناسان مدیریت و اقتصاد شهری انتقادهای بسیاری را از نحوه و رویکرد مدیریت شهر تهران مطرح کردهاند، بهگونهای که فروش تراکم شهری و نبود درآمدهای پایدار شهرداری موجی از نگرانیها را برای مدیران شهری بهوجود آورده است.
به عقیده بسیاری، فروش تراکم شهری به منزله فروش شهر بوده و این فرآیند در سالیان گذشته به گونهای رقم خورده است که کسب درآمد از فروش تراکم را برای سالهای آینده نیز غیر ممکن کرده است. اکنون شرایط، ویژگیها و رویکرد شهردار جدید موضوعی است که مورد توجه رسانهها و کارشناسان قرار گرفته است.
بسیاری از کارشناسان اکنون معتقدند که شهردار باید در زمینه مدیریت و اقتصاد شهری اشراف داشته باشد تا بتواند شهرداری تهران را که متکی به درآمدهای ناپایدار است، از بحران فعلی خارج کند. از سوی دیگر برخی صاحبنظران، رویکرد شهردار مبنی بر تخصصگرایی و اتکا به شوراهای مشورتی را مهمتر از تحصیلات مرتبط با مدیریت شهرداری میدانند.
به عبارتی دیگرباتوجه به اهمیت شهر تهران و نقش بیبدیل شهرداری پایتخت در توسعه کشور به عنوان یک الگوی توسعه مدرن، باید مدیری همتراز با این جایگاه انتخاب شود. سوابق علمی و اجرایی موثر در این زمینه، فاکتور مهم دیگری است که شهردار لازم است آن را در خود داشته باشد. شاید یکی از مهمترین مشکلات شهرداریها در این سالها، عدم تحصیلات و تخصص مربوطه در این حوزه بوده باشد که در نتیجه شاهد آسیبهای بسیار زیادی در بحث مدیریت شهری در شهرداریهای سرتاسر کشور هستیم.
همچنین مقابله با فساد و برخورداری از روحیه شایسته سالاری در ویژگی شهردار جدید، در بین همه نظرات کارشناسان و مدیران با سابقه مشترک بود. در این پرونده باشگاه اقتصاددانان، کارشناسان به بررسی ویژگیهای لازم برای شهردار جدید پرداختهاند.
در این خصوص شورای جدید باید یک فرد متخصص، با سابقه علمی و با تجربه اجرایی برای این پست کلیدی انتخاب کند تا شهردار با شناخت و دید کافی از حوزه مدیریت شهری تهران بتواند پایتخت را به جایگاه اصلی خود بازگرداند. ارتباطات مناسب و مفید با ارکان دولت و همچنین شورای شهر، رکن دیگری از یک شهرداری مطلوب است. این نکته مهمی است که شهردار بتواند با ارتباط خوبی که با دستگاههای مختلف برقرار میکند، مشکلات شهری را بهسرعت به این دستگاهها منتقل و اعلام کند و همچنین از پتانسیلهای موجود در این دستگاهها برای حل و فصل معضلات و مشکلات شهر استفاده کند.
در پایان نگارندهدر پایان نگارنده مهدی حیدرپور:شهردار باید کسى باشد که هدف مدیریت شهرى را توسعه بداند، نه عمران و نه ارائه خدمات بیشتر. توسعه با مشارکت مردم امکانپذیر خواهد بود و توسعه با آگاهى و دانایى مردم نسبت به حقوق شان و تکالیف شان در قبال ادارة امور شهر محقق مى شود. شهردار منتخب شورا میبایست به مدیریت شهروند محور باور داشته باشد و سازمان ادارة شهردارى را با این باور ساماندهى کند. بنابراین باید بتواند به سهولت با مردم ارتباط برقرار کند و نه به گونه ا ى عوام فریبانه. می بایست با سازماندهى مناسب، امکان آگاهى از نظریات و دیدگاه هاى واقعى مردم فراهم گردد و شهر در چارچوب خواسته هاى مردم مدیریت شود.