نکتهها و پیامدهای مراسم تحلیف رئیسجمهور
چهارده مرداد مراسم تحلیف رئیسجمهور برگزار شد. در این مراسم رئیسجمهور سخنان جالبی را مطرح کرد. هر دو سخنرانی دکتر حسن روحانی در مراسم تنفیذ و تحلیف نیاز به بازخوانی سیاسی دارد. در هر دو سخنرانی شنیدهشدن پیام مردم در 29 اردیبهشت، توسط روحانی مشهود بود. در برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، مردم نقشهی راه تحولگرایانهای ترسیم کردند. دعای پایان متن سخنرانی او بیانگر خواستههای یک ملت بود که هرکدام میتواند عنوان یک مقاله وزین باشد.
در حضور هیاتهای عالیرتبه خارجی پس از اقدامات خصمانه مجلس سنا و رئیسجمهور آمریکا در به بنبست کشیدن برجام، دکتر روحانی با هوشمندی مسیر جدیدی را گشود و در حضور سران کشورها به صراحت اعلام کرد که ما قصد برهمزدن برجام را نداریم. رئیس قوه مجریه در حضور سران کشور و هیاتهای مهمان عنوان کرد که عصر جنگ، اختلافات و دشمنی با دولت ایران به پایان رسیده و باید دورهی گفتوگو بر سر حل اختلافات را ادامه داد. روحانی درمقابل دشمنی آمریکا از ترکیب »مادرِ تحریمها« استفاده کرد. مادر یعنی سرمنشأ همهی زایشها که بهترین تعبیر از سوی دولت ایران بود و مخاطب این پیام هم ایرانیان بودند و هم جامعه جهانی.
چراکه آنان هیچ گفتوگویی را برای حل مشکلات داخلی برنمیتابند. در تکمیل مقدمه عنوان شده بد نیست به این مطلب اشاره نمود: »وقت آن است که همه با هم در سایهی گفتوگو، اجماع و انتخاب بهترین راهکارها، کارآمدی نظام را ارتقا بخشیده و رضایت مردم را به ارمغان آوریم. دستانم را به سوی همه کسانی که به عظمت ایران میاندیشند، دراز میکنم و از آنان برای ساختن آیندهای درخشان در مسیر پیشرفت کشور، کمک میطلبم.
ای دانای همه نهانها و شنونده همه شکوهها، از تو میخواهم کینهتوزیها را به مهربانی، حسادتها را به همکاری و بدبینیها را به همدلی، بدل فرمایی«، این جملات پیش از آغاز مراسم تحلیف دکتر حسن روحانی در صفحه اینستاگرام او نقش بست. نکته جالب اینکه بهارستان در روز 14مرداد بار دیگر شاهد اتفاقی مهم در تاریخ ایران بود، در سالگرد انقلاب مشروطه. شنبه روزی بود که مراسم تحلیف دکتر حسن روحانی با حضور 1200 مهمان داخلی و خارجی برگزار شد.
مهمانانی از سراسر جهان که با حضور خود نشان دادند آمادهی گفتوگو با ایران هستند و بهخوبی از فرصتهای از دسترفته در طی سالهای گذشته برای تعامل و همکاری با ایران آگاه هستند. 14مرداد از اقشار مختلفی هم از سراسر کشور به مراسم تحلیف دکتر حسن روحانی آمده بودند که این حضور نمایانگر امنیت و اتحاد ایرانیان بود و آن را به رخ بدخواهانی کشید که از هر فرصتی برای تبلیغ دروغ علیه کشورمان استفاده میکردند. شنبه14مرداد آمریکا و همدستانش مبهوت یکصدایی مسئولان ایران و تاکید آنها برای کمک به یکدیگر در جهت اعتلای کشور شدند. آن روز مسئولان در کنار هم نشستند و از همراهی با روحانی برای اداره هر چه بهتر دولت دوازدهم سخن گفتند.
نکته جالب دیگر اینکه مهمانان از ساعت 16 بهتدریج وارد سالن شدند که حضور موگرینی بیش از سایرین مورد توجه حاضران قرار گرفت. بانوی شناخته شده با مانتوی مشکی و شال آبی گام بر فرش قرمز گذاشت. حضور او پیام درک بهتر جهان از توان اثرگذاری ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی است.
غیر از موگرینی یک بانوی دیگر هم در این مراسم حضور داشت که با مشاهده حضور او افسوس در چهرهها نمایان شد؛ عفت مرعشی همسر آیتا... هاشمی با حضورش همگان را به یاد روزی انداخت که آیتا... با اطمینان از پیروزی روحانی در انتخابات 96 سخن گفت. عفت مرعشی و محسن هاشمی یاد آیتا... هاشمی را در مراسم تحلیف پررنگ کردند. آنچه بیش از همه به چشم میخورد تمایل اکثر مهمانان خارجی برای گرفتن عکس یادگاری با محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه بود و حتی رئیس مجلس کره جنوبی هم با ظریف سلفی گرفت.
اما نکته جالب در این مراسم را باید به غایبان سرشناس این مراسم اختصاص داد از غایبان سرشناس مراسم میتوان به روسای جمهور قبل، آیتا... هاشمی شاهرودی رئیس شورای حل اختلاف سران قوا، سردار جعفری فرمانده سپاه، محسن رضایی، محمدباقر قالیباف و حجتالاسلام رئیسی اشاره کرد. البته سردار کوثری جانشین فرمانده قرارگاه ثارا... تهران در خصوص غیبت فرمانده کل سپاه در مراسم تحلیف گفت: سردار محمدعلی جعفری در همایش فرماندهان بسیج استانها در مشهد بهعنوان سخنران حضور داشته و برنامهریزی لازم نیز برای حضور در مراسم تحلیف رئیسجمهور صورت گرفته بود اما بهدلیل تاخیر هواپیما به مراسم تحلیف نرسید.
مولوی عبدالحمید هم گفت: مجلس شورای اسلامی، آقای لاریجانی و هیات رئیسه مجلس برای حضور در مراسم تحلیف از ما دعوتی به عمل نیاوردند. وی ادامه داد: آقای شریعتمداری و دیگر دولتمردان اصرار داشتند که در مراسم تحلیف حضور داشته باشیم حتی گفتند کارت هم صادر میکنند. همچنین خبرگزاری فرانسه دیروز به غیبت برخی شخصیتها در مراسم تحلیف نیز اشاره کرد و نوشت: امیر قطر که به واسطه رابطه با ایران از سوی متحدانش در خلیح فارس طرد شده است، غایب بزرگ این مراسم بود.
حال بعد از بررسی نکات جالب این مراسم بهتر است به پیامدهای این مراسم اشاره نمود که در این خصوص به یاداشت اخیر بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه در روزنامه آرمان بایستی اشاره نمود که اظهار نمود: با حضور هیاتهای بلندپایه سیاسی، دیپلماتیک و پارلمانی 105 کشور جهان به همراه نمایندگان عالیرتبه بیش از 10 سازمان منطقهای و بینالمللی در مراسم تحلیف رئیسجمهور که به منزلهی حضور نمایندگان حدود دوسوم اعضای جامعه بینالمللی است؛ تهران به پایتخت دیپلماتیک جهان و کانون توجه جهانیان تبدیل شده است.
حضور گسترده و چشمنواز بیش از 110 هیات از چهار گوشه جهان در مراسم و آیین تحلیف رئیسجمهور، توأمان دربردارنده چند پیام مهم برای مردم ایران و جهان است:
1 . دنیا به انتخابات ریاستجمهوری و رئیسجمهور منتخب ملت، به دیده تکریم و تعظیم و احترام نگریسته و آن را مورد تحسین و حمایت قرار میدهد.
2. روند مردمسالاری دینی در ایران، روندی تثبیتشده و جاافتاده و مورد پذیرش و اقبال افکار عمومی جهانیان و قاطبه کشورها و دولتهای دنیاست.
3. حضور 44 میلیونی مردم پای صندوقها و رأی 24 میلیونی به رئیسجمهور منتخب به منزله پذیرش و اقبال عمومی ملت ایران به راه و روش اعتدالی و اصلاحطلبانه است که رئیسجمهور منتخب در چهار سال گذشته در پیش گرفته و این اندیشه و این راه مورد اقبال و پذیرش جامعه جهانی نیز قرار دارد.
4 . حضور وسیع و چشمگیر هیاتهای عالیرتبه سیاسی، دیپلماتیک و پارلمانی در مراسم تحلیف رئیسجمهور، مؤید شکست انگاره باطل ایرانستیزی و ایرانهراسی است که دشمنان کینهتوز نظام اسلامی از جمله رژیم صهیونیستی و برخی رقبای منطقهای درصدد القای آن هستند.
5. حضور این تعداد هیئت بلندپایه از کشورهای مختلف و سازمانهای بینالمللی، از یک سو نشانگر موفقیتآمیزبودن سیاست خارجی فعال، سازنده و تعاملی دولت یازدهم در چهار سال گذشته و از سوی دیگر تأیید و تأکیدی است بر ادامه این سیاستها از سوی جامعه جهانی.
6 . میوه و ثمره برجام و دیگر موفقیتهای سیاست خارجی کشور را میتوان در چنین برهههای حساس و نقاط عطف تعیینکنندهای چید و درو کرد، آنجا که با وجود فشارهای دیوانهوار سران رژیم صهیونیستی و ترفندهای گوناگون رقبای منطقهای و اقدامات بیمنطق و تحریمها و تحدیدهای از سر استیصال دولتمردان آمریکایی، بازهم شاهد حضور پرشور و پرشعور بیش از 110 هیات عالیرتبه در مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب هستیم تا با صدای بلند به ایرانهراسی و ایرانستیزی دشمنان ایران یک »نه« بزرگ بگویند.
7 . پیام ایران صلح، دوستی، امنیت، توسعه و رفاه برای همه ملل جهان بوده و خواهد بود و ایران به تمامی آنانی که خواهان حسن نیت و دوستی با ایران هستند، پاسخی مناسب و دوستانه خواهد داد. مراسم تحلیف رئیسجمهور، این پیام را بهطور مستقیم و بیواسطه به نمایندگان و فرستادگان دوسوم جامعه بینالمللی و بهطور غیرمستقیم و از طریق 130 رسانه بینالمللی حاضر در مراسم، به مردم جهان منتقل میکند.
8 . مراسم تنفیذ و آیین تحلیف رئیسجمهور و جلب توجه گسترده جهانیان به این مراسم، نشانگر قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. برگزاری موفقیتآمیز انتخابات ریاستجمهوری، حضور گسترده و تعیینکننده مردم در این انتخابات، انتخاب رئیسجمهور منتخب با آرای قاطع، پذیرش رأی مردم از سوی همه جناحها و جریانات سیاسی، تنفیذ حکم رئیسجمهور از سوی رهبری معظم نظام، حمایت قاطع و پشتیبانی همه قوا، دستگاهها و نهادهای حاکمیتی از جمله نیروهای مسلح از رئیسجمهور منتخب و نهایتا برگزاری مراسم تحلیف رئیسجمهور در پیشگاه نمایندگان مردم در خانه ملت، جملگی نمایانگر قدرت نرم جمهوری اسلامی و تأثیر شگرف آن بر افکار عمومی مردم دنیاست. قدرت نرمی که جهانیان را به تکریم و تحسین واداشته و باید به پاسداشت و ارتقای ظرفیت عظیم قدرت نرم در کنار قدرت سخت و کوبنده نظام و کشور اسلامیمان همت گماشت.
تهیه وتنظیم: مهدی حیدرپور(مهدی قزل)