در کشور جمعیتی حدود 85 میلیونی با اقوام مختلف و طبایع و نظریات متفاوت داریم که عدهای موافق برخی برنامهها و عدهای مخالفند. عدهای قادرند و میتوانند صدای خود را به گوش دیگران برسانند و عدهای قادر نیستند و یا وسایل آن را ندارند. لذا حضور یا عدم حضور مردم را نمیتوان دلیل بر صحت عملکرد یک مجموعه دانست.
در خصوص همین حرکتی که اخیرا راجع به بنزین اتفاق افتاد، فردای اعمال این طرح از رییس قوه قضائیه شنیدیم که با اصل افزایش موافق بوده، اما به شیوه اجرای آن انتقاداتی دارد.
یکی از نمایندگان مجلس نیز درخواست استیضاح رییسجمهور و رییس مجلس را مطرح کرد تا تحقیق و تفحصی صورت گیرد که آقای علی لاریجانی مدیر اداره جلسات مجلس است، لذا تصمیم متخذه باید به سمع و نظر مجلس هم میرسیده است.
این نشان میدهد که اعمال انجام شده با کارشناسی دقیق انجام نشده که مورد انتقاد واقع شده است. یعنی اگر در زمینههای مختلف بهنظر کارشناسان تکیه میکردیم چنین حوادثی نیز پیش نمیآمد.
این مردم نسبت به شرایط پیش آمده ناراضیاند. این اعتراضات نشان میدهد که با مردم صحبت نکردیم و به اقناع آنها نپرداختیم. آقای رییسجمهور، دولت قبلی را نقد میکرد و دو نرخی بودن بنزین را باعث رانت و فساد میدانست، اما اکنون خود به این مسئله تن داده و بنزین با دو نرخ به مردم عرضه میشود.
بر کسی پوشیده نیست که قیمت کالاها و خدمات در نتیجه گرانی بنزین به یک نسبت مشخصی افزایش پیدا میکند که در این راستا ستاد تنظیم بازار و سایر ارگانها باید براساس واقعیات بازار رفتار کنند. همچنین سازمانها و ارگانهای مربوطه باید با یکدیگر هماهنگ شوند و اطلاعات دقیق به مردم بدهند.
در این زمینه نباید اظهارات متفاوتی از سوی مسوولان مربوطه بیان شود، برای مثال در ابتدا گفته شد که افزایش قیمت بنزین تاثیری بر بهای دیگر کالاها و خدمات ندارد که حرف درستی نبود و الان هم برخی در این زمینه اظهارات غلوآمیزی دارند که باید از آن پرهیز کنند.
در واقع اثر افزایش قیمت بنزین بر بهای بعضی کالاها بیشتر است و در مقابل بر قیمت تعدادی از کالاها اصلا تاثیری ندارد. بنابراین، مسوولان ذیربط باید دقت زیادی را در اظهارات خودشان اعمال کنند. همچنین باید بگویم متاسفانه تصمیم به افزایش قیمت و سهمیهبندی بنزین در زمان درستی اتخاذ نشد. اولا بهتر بود که خود مجلس در این زمینه تصمیم میگرفت.
ثانیا، با توجه به تهدیداتی که از داخل و خارج علیه اقتصاد ایران وجود دارد، خود مسوولان نباید در این برهه حساس دست به این کار میزدند. ما میپذیریم که در بخش یارانههای پنهان مشکلاتی وجود دارد اما روش درست این بود که بهصورت پلکانی قیمت بنزین را افزایش میدادند. یعنی همان شیوهای که قرار بود در دولت اصلاحات عملیاتی و سالانه 20درصد به قیمت حاملهای انرژی اضافه شود.
متاسفانه در دوره اصولگرایان، در مجلس طرحی تصویب شد مبنی بر اینکه قیمت حاملهای انرژی افزایش پیدا نکند که همین امر سبب شد تا قیمت بنزین حتی از قیمت آب هم کمتر شود که به قاچاق گسترده دامن زد. بنابراین بهترین روش این است که بهای بنزین سالانه با توجه به نرخ تورم بالا برود تا نگرانی مردم را نیز بهدنبال نداشته باشد.
اما بایستی براین مسئله توجه و تاکید نمود که: اعتراضات مردم در بستر اصلاح و افزایش قیمت بنزین باعث شد تا یکبار دیگر جامعه مطالبات خود را که از دید دولت پنهان مانده یا عزمی برای پرداختن به آنها وجود نداشته از این طریق به گوش مسوولان برساند.
هر چند مسئله بنزین باعث این اعتراضات شد، اما اعتراضات مردم فقط برای بنزین نبود و دلایل دیگری همچون مشکلات معیشتی را نیز شامل میشد.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: قبل از آنکه مسوولان بخواهند که مردم صدایشان را بشنوند، خود مسوولان باید گوش شنوا داشته باشند و به حرف مردم گوش دهند. وقتی مردم نمیتوانند حرف خود را در زمان و مکانی قانونی بیان کنند، سخن کارشناسان شنیده نمیشود، عمل کارشناسانهای انجام نمیگیرد و تصمیمات مقطعی، فصلی و سلیقهای صورت میپذیرد. باید با مردم مهربان باشیم، این مردم بسیار نجیب، صمیمی و دوستداشتنی هستند.
نباید اجازه دهیم که تقابلی بهوجود آید. باید به مردم رجوع کرده و آنها را تکریم کنیم؛ چرا که خادمین خود را باور دارند. مردم اگر سکوت میکنند دلیل بر رضایتشان از وضع موجود نیست بلکه خون دل میخورند که امید میرود مسوولان با رویکردها و اتخاذ تدابیر و اقداماتی درست و منطقی مطالبات مردم را بهنحو احسن پاسخ دهند.
اینستاگرام
گروه مردمی نقد ما را دنبال کنید
با کلی نقد های روز و به حق مردم در برابر مسئولین بی کفایت
https://www.instagram.com/naghdema/
تهیه و تنظیم : مهدی حیدرپور
این آقای منوچهر هادی منظورش چیه از نشون دادن این فضاهای لاکچری تو فیلم هاش؟ وقتی مردم برای خرج روزانه شون مانده اند، نشان دادن خانه و زندگی های لاکچری چه تاثیری دارد؟ ظاهرا ایشون فیلم و سریال هاشون رو برای 4 درصد مرفه جامعه می سازند!