تلاشهای دولت ترامپ برای اعمال تحریمهای اقتصادی بر ایران پیامد ناخواستهای بهدنبال داشته است: این تحریمها باعث شد ایران کنترل خود بر عراق را شدیدتر کند. کنث پولاک (Kenneth Pollack)، تحلیلگر سابق سازمان سیا و عضو فعلی موسسه آمریکن اینترپرایز، باور دارد که دلیل واکنش ایرانیها به اعتراضهای بغداد این است که عراق روزنه اقتصادی ارزشمندی است که به ایران در دورزدن تحریمها کمک میکند. وی در اینباره میگوید: »اقتصاد عراق برای ایران حیاتی است چراکه این کشور را در زمینه مسائلی مانند قاچاق و دستکاری در ارزش پول رایج برای مقابله با تحریمها کمک میکند درواقع ایران بهتدریج به عراق و لبنان بهعنوان سوپاپهای بهبود اقتصادی متکی شده است.
در این بین دولت ترامپ این را پیامدی خوشایند و نشانه کارآمدی تحریمها علیه ایران میداند. اما با توجه به این که سیاست تحریم آمریکا ایران را بهسمت تلاشهایی سوق داده که نفوذ این کشور در بغداد را بیش از پیش مستحکم میکند باید گفت که ادعای واشنگتن مبنی بر کارآمدی تحریمها چندان صحت ندارد. جدای از این بسیاری از مقامات نظامی اسرائیل از فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران تقدیر میکنند و بر این باورند که با ازسرگیری تحریمهای آمریکا علیه ایران، سپاه پاسداران، حزبالله و متحدان تهران در عراق، با مشکلات مالی روبهرو شدهاند. بسیاری بر این باورند که تظاهرات در لبنان و عراق با چاشنی اعتراض علیه ایران نتیجه فشارهای دولت آمریکا برای کاستن از مشروعیت اقدامات ایران و نیروهای نیابتی این کشور در منطقه است.
به باور هواداران اقدامات ترامپ علیه ایران، فشارهای دولت آمریکا علیه تهران باعث شده است تا سه کشور اروپایی امضاکننده توافق هستهای یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان نیز سرانجام علیه تهران موضع بگیرند و از سازمان ملل متحد خواستهاند تا هفته آینده در نشست خود برنامه موشکهای بالستیک ایران را محکوم کند. موضعگیریهای مقابلهجویانه آمریکا و اسرائیل و اقدامات موساد در افشای سایت هستهای تورقوزآباد، سرانجام باعث شد تا آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعلت یافتن نشانههایی از مواد هستهای پنهان شده ایران، موضع سرسختانهتری در قبال تهران در پیش بگیرد. به این ترتیب متوجه میشویم که ترامپ در بسیاری از اقداماتاش علیه ایران کامیاب بوده است. اما در مورد حساسترین مسئله که بازداشتن ایران از دستیابی به جنگافزار هستهای است، احتمالا وی ناکام خواهد بود.
با اینکه حکومت ایران سخت زیر فشار قرار دارد اما به هیچوجه درحال فروپاشی نیست. نیروهای نیابتی این کشور هم تحتفشار قرار دارند اما به اقدامات خود ادامه میدهند. جمهوری اسلامی تحریمهای آمریکا را بهانهای برای نقض مفاد توافق هستهای قرار داده و به غنیسازی با عیار بالاتر از حد مجاز در برجام مبادرت کرده است. دیوید البرایت، رییس موسسه دانش و امنیت بینالمللی میگوید: »نقض مفاد توافق هستهای، ایران را چند ماه به ساختن بمب هستهای نزدیکتر کرده است.
« به این ترتیب متوجه میشویم که امروز ایران در مقایسه با پیش از ماه مه که شروع به خروج گامبهگام از توافق هستهای کرد و اگر اراده کند به مرحله ساخت جنگافزار هستهای نزدیکتر شده و خروج آمریکا از توافق هستهای باعث شده که ایران از زمانی که پایبند به توافق هستهای بود، به ساخت سلاح هستهای نزدیکتر شود. وقتی ترامپ از توافق هستهای خارج شد تصور میکرد که روسیه و چین، ایران را برای تن دادن به توافق هستهای بهتر تحتفشار قرار خواهند داد اما اکنون معلوم شده که پیشبینی وی در این زمینه نادرست بوده است. روسیه چند روز پیش اعلام کرد وام پنج میلیارددلاری در اختیار ایران قرار میدهد و در بسیاری از زمینهها بهطور مستقیم از توافق هستهای دفاع میکند. تا زمانیکه چین و روسیه از تهران حمایت کنند، ایران در برابر فشارهای آمریکا تسلیم نخواهد شد.
علاوه بر این آژانس اطلاعات دفاعی در ارزیابی جدید خود اعلام کرده که ایران »بزرگترین نیروی موشکی در خاورمیانه« را داراست و زرادخانهای از موشکهای کوتاه برد و میانبرد دارد: »اگرچه ایران موشکهای بالستیک برد متوسط و آی سی بی ام ندارد، اما تمایلش به مقابله استراتژیک با ایالاتمتحده میتواند آن را به سمت توسعه و نهایتا تولید موشکهای قارهپیما سوق دهد.«
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور بر این نکته اذعان دارد که همگان میدانند ایران امروز به نقطهای رسیده که نهتنها غافلگیر نمیشود، بلکه دشمن را در مرحله تصمیمگیری دچار غافلگیری میکند و با اراده خود، تعیین راهبرد و استراتژی میکند.
اینستاگرام روابط عمومی
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/