همانگونه که شما خواننده فهیم به کرات مشاهده کردهاید مردم همواره و در هر موضوعی وحدت و انسجام را در دستور کار قرار دادند. چه در مراسم تشییع پیکر سردار سلیمانی و چه در مسئله همدردی با خانوادهی جانباختگان و تشییع پیکر آنها در اقصی نقاط کشور؛ اما شاید برگزاری انتخاباتی رقابتی و پرشور میتوانست مقداری از این تلخیها بزداید که از قضا رد صلاحیتهای گسترده شورای نگهبان از طیف سیاسی اصلاحطلب، مستقلین و یکسوم نمایندگان مجلس این امید را نیز تا حدی از بین برد تا به قرائت بسیاری از فعالان سیاسی، شاهد انتخاباتی رقابتی نباشیم.
ذکر این نکته مهم است که: از ابتدای انقلاب تا امروز دو جناح سیاسی در کشور فعال بوده و گروههایی سعی داشتند با انتخاب اسامی دیگر مانند اعتدال و غیره به تشکیل مثلث سیاسی اقدام کنند اما بهدلیل ناشناختهبودن برای جامعه چندان مورد توجه قرار نگرفتند و بهتدریح حذف شدند.
اصلاحطلبان بهصورت منسجم و سازمانیافته در انتخابات از مردم دعوت کردند تا به کاندیداهای این جریان رای دهند که آخرین آنها »امید« نام داشت و مورد اقبال جامعه قرار گرفت.
تفاوت میان امید با سایر لیستهای اصلاحطلبی در آن بود که برخی اصولگرایان میانهرو برای حضور در این لیست قرار گرفتند. اکنون اصولگرایان درصدد تقلید از مشی اصلاحطلبان هستند و میخواهند سازوکاری همانند امید برای مجلس یازدهم داشته باشند سازوکاری که اصولگرایان برای انتخابات به تقلید از »امید« تعیین کردند چنین بود که برای جمعبندی لیست در وهله اول سعی شد که چهرههای مناسب از طریق احزاب و تشکلها و مردم به ائتلاف معرفی شوند. احزاب باید60 نفر و تشکلها نیز باید60 نفر را معرفی میکردند و چنین عنوان شد: »به برخی افراد که جریان سیاسی اجتماعی دارند سهمیهای 10نفره داده شد که افراد موردنظر خود را معرفی کنند که با این سازو کار کسی جا نمیماند.
« اصولگرایان چنین عنوان میکنند »مکانیزمی که برای همراهی و انسجام نیروهای انقلاب طراحی شده مسیر خوبی را طی میکند و انتظار میرود که نیروهای انقلاب با یک لیست واحد در انتخابات حاضر شوند.« در این بین هرچند رویکرد اخیر شورای نگهبان در رد صلاحیت طیف سیاسی اصلاحطلب، اصلاحطلبان را از حضور گسترده خود و دعوت مردم به انتخابات در مضیقه قرار داد اما اصلاحطلبان براساس رسالت سیاسی خود اعلام کردند که اصل ما شرکت در انتخابات است. انتخابات بهار سیاست در کشور است و یک نیروی سیاسی نمیتواند در این بهار سیاسی غیبت داشته باشد. بههرحال ما اعلام کرده بودیم هرجا که معنا و مفهوم انتخابات شکل بگیرد در آن شرکت خواهیم کرد حتی اگر بازندهی آن حوزه یا کرسی باشیم. یک نیروی سیاسی نباید از باختن در برابر رای مردم پرهیز داشته باشد و فرار کند.
ما میدانیم که جامعه نسبت به همه جریانات سیاسی از جمله اصلاحطلبان انتقاداتی دارد و در حوزههای مختلف ممکن است اصلاحطلبان و نمایندگان منتسب به آنها براساس عملکردی که در قبل داشتند رای هم ندهند، اما این مسئله بدین معنی نیست که اگر بتوانیم در انتخابات شرکت کنیم و از رقابت که اصل و پایه انتخابات است فرار کنیم. ما اعلام کردیم که هرجا معنا و مفهوم انتخابات شکل بگیرد ما فعالانه شرکت میکنیم، اما نتایجی که تا اینجا از عملکرد هیاتهای نظارت شورای نگهبان مشخص شده بهگونهای است که رییسجمهور بهعنوان رییس شورای عالی امنیت ملی، مجری انتخابات و کسی که از شکل و شیوه اجرا و نظارت در انتخابات آگاه است اعلام میکند که انتخابات بیمعنا شده است. انتخاباتی که در آن مغازهای درست کنیم و از یک جنسی 2هزار نمونه قرار دهیم و بگوییم که مردم شما مجازید که از این 2هزارتا انتخاب کنید این دیگر انتخابات نیست.
وقتی آقای روحانی بهعنوان مجری قانون اساسی میگوید که این نوع انتخابات معنا ندارد، طبیعی است که عملا نقشه و اطلس انتخابات با مهرهچینی از پیش تعیین شده است. از اینرو انتخابات با این شکل و شیوه نمیتواند موجب وحدت و انسجام ملی بوده و معنایی برای مشارکت داشته باشد. ما هنوز هم امیدواریم که تا زمان باقی است شورای نگهبان تجدیدنظر کند و با برگرداندن کاندیداهای رد صلاحیت شده و اصلاحنظر هیاتهای نظارت، زمینه برگزاری انتخاباتی رقابتی را فراهم آورند.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: وحدت مسئلهای نیست که یکشبه از هم گسیخته باشد و با یک یا دو اتفاق آن را تمام شده فرض کنید. بههرحال این کشور هشتاد و چهار میلیونی با گرایشهای مختلف، متکثر و متنوع در سالیان دور با وحدت، انسجام و تشکیل یک ملت بزرگ سر پا بوده و پس از این نیز شرط بقای این ملت وجود این وحدت و انسجام است. اگر خدای ناکرده این وحدت و انسجام به هر دلیلی آسیب ببیند چندپارگی و ازهمگسیختگی ملت ایران مثل نمونههای دیگری که در سالهای دور و نزدیک در سطح منطقه و جهان شاهد بودیم امر ناممکن و نامحتملی نیست.
اینستاگرام روابط عمومی