یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورایاسلامی دوم اسفندماه سال جاری به کار خود پایان داد و بهزودی نمایندگان مجلس بر صندلیهای سبز ساختمان بهارستان تکیه میزنند و به وعدههایی که دادهاند فکر میکنند و شاید هم در فکر دورزدن این وعدهها باشند. اما رسیدگی جدی به چند مسئلهی چالش برانگیز برای نمایندگان مجلس یازدهم ضروری بهنظر میرسد. پر واضح است درحال حاضر از موضوع زنان و جوانان و مطالبات آنها استفادهی تبلیغاتی میشود و تبدیل به موضوعی نخنما شده است. استفاده از مطالبات زنان و جوانان فقط ثمره اقدامات دولت نیست بلکه هر دو جناح بعضا نگاه خاص به این دغدغهی جامعه دارند.
البته که این موضوع فقط مربوط به دولت فعلی نیست و این حرفهای شعاری از دولتهای پیشین تا به امروز وجود داشته است. باید برای مردم روشن شود در عمل مشکل کجاست؟ اگر در این زمینه مشکل قانونی وجود دارد چرا به آن رسیدگی نمیشود، اگر مشکل ساختاری یا فرهنگی است چرا در جهت رفع آن برنمیآیند؟ یا اینکه قدرتهایی مانع از این اقدامات دولتها میشوند؟ اگر موضوع این قدرتها هستند باید در جهت تعامل برای رفع این مشکل راهکار ارائه شود. زنان در شرایط فعلی نقش خود را ایفا میکنند و حتما لازم نیست در قدرت حضور داشته باشند تا نقشآفرینی کنند آنها پیشتاز تحولات در ایران بودهاند و در همه عرصهها همواره نقش خود را ایفا کردهاند.
هر زمانی بانوان به کار در قدرت منصوب شدهاند صداقت و کارآمدی آنها اثبات شده است. حتی اگر به زنان و جوانان میدان هم ندهیم آنها در عرصههای مختلف حضور دارند و موتور اصلی تحولات امروز جامعه هستند. نمیتوان درحال حاضر پیشبینی کرد که در مجلس آینده ادامهی مطالبهگری مردم به چه شکل خواهد بود اما تجربیات نشان داده، وقتی مطالبات تبدیل به موضوعات خاص اجتماعی میشوند ساختارها باید متناسب با آنها خود را تغییر بدهند و اگر مقابله کنند فقط هزینهها بالا میرود در نتیجه باید به مطالبات اجتماعی با توجه به ساختار حقوقی فعلی پاسخ لازم داده شود.
در واقع مسائل اجتماعی و فرهنگی مسئلهی مهم و مبتلابه اغلب مردم و جوامع شهری و روستایی بهشمار میرود. مسائلی مانند آلودگی هوا که در سالهای اخیر پا را از مرزهای شهرهای بزرگ و کلانشهرها فراتر گذاشته و اغلب شهرهای کشور را درگیر خود کرده است و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی و اداری کشور از آن تاثیر پذیرفته است، یا موضوع تجرد جوانان و مشکلات مربوط به ازدواج جوانها که باعث شده سلسلهای از مشکلات اجتماعی و فرهنگی و روانشناختی در جامعه تعمیق شود و مسئلهی افزایش میانگین سنی جامعه و رشد تعداد سالمندان و بازنشستگان جامعه که مسائل و مشکلات مخصوص خود را دارند.
به این لیست میتوان موضوع مهم فضای مجازی و مسائل مرتبط با آن را اضافه کرد. فضایی که اساسا مجازی نیست و کاملا واقعی است و هر شهروندی درون فضای مجازی به موازات فضای واقعی زیست میکند. آسیبهای اجتماعی نیز در این زمره قرار میگیرند آسیبهایی مانند اعتیاد به مواد مخدر و روانگردانها و شیوع عجیب آنها در جامعه که علتالعلل بسیاری از جرایم و بزهکاریهاست، یا طلاق که رشد شدید آن در سالهای اخیر منجر به اجرای طرح عجیب و غریب سهمیهبندی دفاتر طلاق در کشور شده است، کودکان کار و افراد آسیبدیدهی تحت حمایت سازمانهای حمایتگر نظیر سازمان بهزیستی کشور، رشد حاشیهنشینی در شهرهای بزرگ که جایگاه تجمع جرم و بستر و مبدأ بسیاری از بزههای اجتماعی شده است، مفاسد اخلاقی و فحشای پنهان و آشکار که بازتاب آن را میتوان در فضای مجازی نیز دید.
اینها لیستی بلندبالا از مسائل و مشکلات اجتماعی هستند که بسیاری از منتخبین مردم در مجلس و احزاب و تشکلهای سیاسی نسبت به آنها بیاعتنایند و مردم و رسانهها هم متاسفانه آن را از نامزدها مطالبه نمیکنند. بعد هم که از میان این نامزدها، تعدادی به مجلس راه مییابند و بر صندلیهای سبز ساختمان بهارستان تکیه میزنند اساسا چیزی بهنام مسائل اجتماعی و آسیبهای اجتماعی نمیشناسند که بخواهند درباره آن برنامه و طرح داشته باشند و به مطالبات مردم و موکلان خود پاسخ بدهند.
این است که اغلب طرحهای اجتماعی در کشوی میز نمایندگان مجلس خاک میخورد و اندک نمایندهای برای عضویت در کمیسیون اجتماعی یا کمیسیونهای مرتبط با آن اظهار علاقه نمیکند در عوض کمیسیونهای سیاسی و اقتصادی پر طرفدارترین کمیسیونها در مجلس هستند.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقداست: یکی از چالشهای اصلی مجلس آینده پاسخ به مطالبات اجتماعی با وجود ساختارهای حقوقی فعلی است. باید در تبلیغات جناحی و احزاب مشخص شود چگونه میخواهند به مطالبات اجتماعی مردم پاسخ بدهند. وعده دادن و ابراز امیدواری برای حلکردن آنها دیگر برای مردم باورپذیر نیست و باید برنامهای ارائه بدهند که مردم بتوانند آن را ارزیابی کنند و به پشتوانه آن برنامه کاندیداهای خود را انتخاب کنند.
.
اینستاگرام روابط عمومی
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/