کارزار فشار حداکثری یا تروریسم دارویی؟! ایالاتمتحده، مسوولان ایران را به فلجکردن نظام پزشکی این کشور در هنگامه همهگیری کروناویروس متهم میکنند، و این اتهام موجب شده است که توجه و موشکافیهای جهانی درباره رفتار آمریکا تحت این بحران افزایش یابد. بهجز ایران؛ رهبران ونزوئلا و کوبا نیز خواهان برداشتهشدن تحریمهای آمریکا هستند، تحریمهایی که دسترسی آنها به سیستمهای مالی جهانی را مختل کرده است. این اتهامات پیامدهای ویرانگری برای آمریکا به همراه دارد و میتواند اعتماد جهانی به واشنگتن را کاهش دهد و نتایج وارونهای برای روسایجمهوری آتی این کشور داشته باشد. در این بین انتقادها از دولت آمریکا برای تحریم ایران، تحت فشار قراردادن شهروندان عادی و بهخطر انداختن جان آنها همچنان در محافل بینالمللی ادامه دارد.
در همین راستا، یک سناتور آمریکایی درباره گسترش بیشتر کرونا در ایران بر نتیجه تاثیر منفی تحریمهای آمریکا هشدار داد. به نوشته نشریه نشنالاینترست، کریس مورفی، سناتور آمریکایی در یک کنفرانس خبری با اشاره به اینکه تحریمهای آمریکا مانع از ارسال تجهیزات پزشکی و کمکهای بشردوستانه به ایران در پی شیوع ویروس کرونای جدید شده است، گفت: اگر رشد و گسترش این بیماری همهگیر در ایران ادامه پیدا کند، منجر به جانباختن مردم بیگناه خواهد شد و این در نتیجه سیاست آمریکا خواهد بود که به منافع امنیت ملی کشور ما تعلق ندارد.
مورفی همچنین در اینباره گفت: بهخاطر بسپارید که اگر ما این بیماری را در آنجا شکست ندهیم، در اینجا هم شکست ندادهایم. این ویروس مرزی نمیشناسد. این که حتی به مخالفانمان کمک کنیم که بر این بلا غلبه کنند، سیاست خوبی در زمینه سلامت عمومی است. براساس این گزارش، اظهارات مورفی در پی این مطرح میشود که دولت آمریکا از ابتدای شیوع ویروس کرونای جدید در ایران، تاکنون با درخواست بینالمللی برای لغو یا تسهیل تحریمهای اقتصادی که بر ایران اعمال کرده، موافقت نکرده است.
علاوه بر این کارشناسان میگویند که تحریمها قطعا گسترش بحران سلامت را به همراه دارد. درواقع »ایران با مانعی مثل تحریمها روبهروست که از دسترسی آن به ارزهای خارجی موردنیاز برای خریداری تجهیزات پزشکی ماسک یا هر اقلام موردنیاز برای مراقبت از مردم این کشور پیشگیری میکند.« به باور کارشناسان غربی بهرغم معافیتهای بشردوستانه، تحریمهای آمریکا سیستم مراقبت سلامت ایران را با کمبود مواجه و آن را در برابر کروناویروس آسیبپذیر کرده است. آنچه کووید19 انجام داد این بود که همانند سایر بحرانهای وخیمکننده شرایط، فقط شرایط موجود را بدتر کرد و ادامه سختگیری علیه ایران به قیمت جان مردم تمام شد.
جدای از این مسئله تحریم ایران و تبعات این ماجرا، هفته گذشته سوژه گزارش آسوشیتدپرس نیز شده بود. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود با اشاره به اینکه »ایران و آمریکا این روزها با یک دشمن مشابه مقابله میکنند« آورده است: واشنگتن که در سال 2018 بهطور یکجانبه از توافق هستهای با ایران خارج شد و تحریمها علیه این کشور را بازگرداند، ادعا میکند که با وجود این تحریمها، کمکها به تهران ارسال میشود اما سازمانهای بشردوستانه تاکید دارند که تحریمهای آمریکا حتی تجارت مجاز با ایران در امور بشردوستانه را نیز مختل کرده است.
آسوشیتدپرس در ادامه افزود: آمریکا میگوید که کالاهای بشردوستانه، شامل تجهیزات پزشکی همچنان از تحریمها مستثنی هستند و مانعی برای ارسال آنها به ایران وجود دارد اما دیدهبان حقوق بشر بهتازگی در یک گزارش اعلام کرد که قوانین آمریکا بر دسترسی ایران به تجهیزات مهم از قبیل دستگاه تنفس مصنوعی، سیتیاسکن و تجهیزات ضدعفونیکننده اثر گذاشته است، چراکه شرکتهای خارجی هنوز بهدلیل تحریمهای آمریکا حتی برای تجارت کالاهای مجاز با ایران هراس دارند.
اولیور واندکاستیلی، رییس بخش ایران در سازمان کمکرسانی بینالمللی در یک بیانیه تصریح کرد: یکی از مشکلات کمکرسانی بینالمللی، شفافسازی درخصوص مسائل حقوقی مرتبط با تحریمها برای تضمین ورود لوازم پزشکی و داروها به ایران است. قطعا این وضعیت موجب کندشدن پاسخهای پزشکی در هفتههای نخستین شیوع ویروس کرونا شد.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: روزانه با اخبار زیادی مواجه میشویم که نشان میدهد مردم هرروز از نظر اقتصادی و زندگی اجتماعی ضعیفتر میشوند و اگر اقدامات رادیکال مسوولان هم به آن اضافه شود این روند با تصاعد مواجه میشود. بستههای حمایتی شامل تامین نیازهای بهداشتی و سلامت باید بهطور جدی در برنامههای مجلس جدید و دولت مورد توجه قرار گیرد. اقتصاد ایران شرایطی پیدا میکند که تولید ناخالص با بیشترین افت مواجه میشود و این امر بهتنهایی بهمعنای مشکلات عظیم اقتصادی است که برای حل آن نیاز به عزمی جدی داریم.
.
اینستاگرام روابط عمومی
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/