یازدهم اردیبهشت سال جاری وزارت کشور آلمان حزبالله لبنان را رسما گروه تروریستی قلمداد کرد و از ممنوعیت فعالیتهای این حزب در سراسر خاک این کشور خبر داد. با این اقدام، آلمان پس از هلند و بریتانیا سومین کشوری است که حزبالله را جزء گروههای ترویستی تلقی میکند. این درحالی است که آلمان در سالهای اخیر در برابر خواست آمریکا و اسرائیل برای قراردادن حزبالله در فهرست تروریستی مقاومت کرده بود. با این وجود نهایتا پنجشنبه گذشته بهدلیل فشارهای فزاینده واشنگتن و تل آویو تصمیم اخیر را اتخاذ کرد. ولی به موازات این اقدام آلمانیها در آنسو، فرانسه که اکنون بهعنوان تنظیمکننده اصلی سیاست خارجی اتحادیه اروپا بهشمار میرود، تنها فعالیت شاخه نظامی حزبالله را در خاک خود ممنوع کرده است. با این وصف، بروکسل عموما مایل بود تا با فعالیت سیاسی حزبالله در اروپا مدارا شود. درواقع، به استثنای هلند و بریتانیا، اکنون آلمان تنها دولت اروپایی است که فعالیت حزبالله را ممنوع اعلام کرده است.
در تکمیل مقدمه عنوان شده بایستی به این نکته اذعان نمود که: آمریکا و برخی از متحدان منطقهای و فرامنطقهای در بیش از یک سال گذشته طرحی حرفهای و خطرناک را برای منطقه خاورمیانه پیگیری و اجرا کردند. یک پازل کامل که هدف آن نابودی محور مقاومت و پایاندادن به منازعات ضدآمریکایی در منطقه بود. بخشهای رسانهای، اقتصادی، سیاسی، نظامی و شبهنظامی، این پازل را به یک جنگ هیبریدی یا ترکیبی علیه عناصر مقاومت تبدیل کرده بود. گرچه ایجاد نارضایتی و اغتشاش در ایران، بیدولتسازی در عراق و لبنان و ایجاد تفرقه در بین عناصر این محور و ترور سران آن تاحدی با موفقیت پیش رفته بود اما به نتایج نهایی خود نرسید.
از طرف دیگر پیشرفتهای محور مقابل آمریکا در یمن و سوریه و همچنین شکستهای سیاسی در منازعات بینالمللی بخشهای دیگر، این پازل را با مشکل مواجه ساخته بود. در این میان بهوجود آمدن بحران کرونا در عرصه جهانی، ترمزی بود برای سرعت غیرقابل کنترل تحولات خاورمیانه؛ اتفاقاتی که مانند برق طرفهای مختلف را به گوشه رینگ میبرد یا دوباره بر موضوعات سوار میکرد، زیر خاکستر قرنطینه رفت. سقوط قیمت نفت نیز رگ حیاتی برخی دولتهای منطقه برای دمیدن در آتش منازعات را خاموش یا حداقل معتدل کرد.
در همین ایام تهدیدات و نمایشهای نظامی در عراق توسط دوطرف درگیر برای انجام حملات علیه یکدیگر در زمانی که جایگاه نخست وزیری بدون صاحب مشخص سرگردان بود، ادامه داشت. حالا و پس از گذر از دوره اوج کرونا به نظر میرسد که طرف آمریکایی مجدد به فکر پیگیری پازل قبلی خود با توجه به شرایط جدید منطقه افتاده است. پازلی که قطعات رسانهای آن در زمان کرونا به شکل جدی تداوم داشت و به اشکال مختلف حتی زمانی که دولتهای منطقه بهویژه ایران نتایج موفقیتآمیزتری در کنترل بیماری نسبت به دول غربی داشتند، پیگیری میشد. ایجاد اختلاف، ناامید سازی، تغییر جبهه دشمن و دوست، تمسخر، ایجاد تردید، بیاعتمادسازی، دروغ و فریب و... از عناصر این جبهه علیه اذهان مردم منطقه بود.
در کنار این امر امید داشتن طرف غربی به نتیجه فشارهای اقتصادی محتمل در منطقه بهویژه بر کشورهای عضو در محور مقاومت یعنی ایران، عراق، سوریه و لبنان بخش مهم دیگر این پازل است. اما براساس نظر تحلیلگران دو عامل سبب شده که آلمان بخواهد حزبالله لبنان را در لیست گروههای تروریستی مدنظر خود قرار دهد؛ اولین عامل به نقشآفرینی ایالاتمتحده بازمیگردد. بهخصوص که با رویکار آمدن دونالد ترامپ، تلاشهای کاخ سفید برای کاهش هرچه بیشتر نفوذ سیاسی و دیپلماتیک حزبالله لبنان در منطقه و در کل جهان بهصورت جدیتری در دستور کار آمریکاییها قرار گرفت.
در این راستا واشنگتن بعد از اعمال تحریمهای گسترده در منطقه غرب آسیا و نیز تحرکات نظامی و امنیتی در خاورمیانه، کوشش برای از بین بردن عوامل و بسترهای افزایش محبوبیت حزبالله لبنان در این کشور و منطقه خاورمیانه با بهراه انداختن اعتراضات عمومی سعی کرد با فشار بر دیگر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی که حزبالله لبنان میتواند با ایجاد دفتر رسمی نمایندگی یک مشروعیت بینالمللی به فعالیتهای خود ببخشد را وادار زمینه انزوای جهانی محور مقاوت را فراهم کند. خصوصا کشوری مانند آلمان که قطعا اگر حزبالله به حیات سیاسی و دیپلماتیک خود در این کشور ادامه میداد، میتوانست از این کشور بهعنوان یک بستر مناسب برای تبیین، تشریح و تعریف واقعیتهای حزبالله و محور مقاومت در کل خاک اروپا استفاده کنند. از اینرو بعد از هلند و بریتانیا نوبت به آلمان رسید که این کشور هم حزبالله لبنان را گروهی تروریستی عنوان کند تا از فعالیت سیاسی و دیپلماتیک این گروه و بهتبع آن محور مقاومت در این کشور و کل اروپا جلوگیری به عمل آید. دلیل دوم اقدام آلمان به مسئله حمایت خارجی از تلاش برخی شخصیتها، جریانات و احزاب داخلی در لبنان با محوریت جریان 14 مارس برای تحتالشعاع قراردادن فعالیت و نفوذ حزبالله باز میگردد. در این رابطه اگر دقت کرده باشید به موازات اقدام آلمان برای قراردادن حزبالله لبنان در لیست گروههای تروریستی خود، شاهد برگزاری دور جدید از اعتراضات مردمی در لبنان هستیم که لبهی تیز این اعتراضات بیش از آنکه به مشکلات و چالشهای اقتصادی و معیشتی مربوط باشد، دارای خاستگاه سیاسی و امنیتی حول کنار گذاشتن حزبالله لبنان بازمیگردد.
یعنی جریانات سیاسی داخلی لبنان با موجسواری بر اعتراضات مردمی که بیشتر به واسطه مشکلات معیشتی و اقتصادی صورت گرفته است، سعی دارند اینگونه القا کنند که حضور سیاسی حزبالله لبنان در صحنه تحولات این کشور باعث ایجاد تحریم و فشار اقتصادی بر لبنان شده است. لذا باید حزبالله از صحنه تحولات سیاسی و امنیتی این کشور کنار گذاشته شود تا لبنان به یک ثبات و آرامش سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برسد و چون این تلاشهای داخلی در لبنان برای مشروعیت بخشی خود به یک حمایت خارجی نیاز داشت کشور آلمان سعی کرد به موازات آغاز دور جدید اعتراضات مدیریت شده در داخل لبنان با این اقدام پنجشنبه هفته گذشته خود حمایت خارجی مدنظر را از تلاشهای داخلی برای فشار به حزبالله لبنان به عمل آورد. پس قطعا باید گفت که تلاشهای خارجی مانند اقدام آلمان در قراردادن حزبالله لبنان در لیست گروههای تروریستی خود بهواسطه فشار ایالاتمتحده آمریکا و رژیم صهیونیستی با آغاز دور جدید اعتراضات در لبنان در یک هماهنگی با همدیگر علیه حزبالله لبنان عمل میکنند.
در پایان نگارنده مهدی قزل(حیدرپور)معتقداست: همانگونه که سید حسن نصرالله در سخنرانی دوشنبه هفته گذشته خود تاکید کرد تصمیم اخیر دولت آلمان علیه حزبالله فقط و فقط محور مقاومت در منطقه را هدف قرار داده است و در راستای بخشی از جنگ آمریکایی اسرائیلی علیه محور مقاومت قرار دارد. از اینرو تصمیم اخیر آلمان علیه حزبالله از قبل هم قابل پیشبینی بود. چون این تصمیم بهمثابه تسلیمشدن در برابر دولت آمریکا بوده است. لذا زمانی که کشوری مانند آلمان بهعنوان یکی از مهمترین بازیگران اتحادیه اروپا بهواسطه فشارهای ایالاتمتحده آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی درنهایت مجبور میشود حزبالله لبنان را در لیست گروههای تروریستی خود قرار دهد، قطعا کشورهای دیگری که از توان سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی ضعیفتری نسبت به آلمان برخوردارند نیز مجبور به تکرار همین اقدام برلین خواهند شد. چون همانگونه که قبلا اشاره شد اکنون واشنگتن و صهیونیستها تلاش جدی برای کاهش مشروعیت دیپلماتیک و سیاسی حزبالله لبنان در منطقه و جهان دارند. بنابراین از هرگونه فعالیت سیاسی حزبالله در قاره اروپا جلوگیری خواهند کرد. چون قطعا حضور حزبالله در این قاره میتواند مشروعیت محور مقاومت را پررنگتر و پررنگتر کند.
اینستاگرام روابط عمومی
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/