دو سال و حدود یک ماه پس از خروج ایالاتمتحده از توافق هستهای و اتخاذ راهبرد فشار حداکثری علیه ایران از سوی کاخ سفید، آمریکاییها که هنوز هیچ دستاوردی از این سیاست نداشتهاند، تلاش دارند با افزایش فشار بر کشورهایی که هنوز با ایران در برخی حوزهها همکاری میکنند، تیر خلاص را به برجام شلیک کنند. این درحالی است که طرفهای باقیمانده در برجام همچنان بر ضرورت حفظ این توافق و اجرای تعهدات از سوی همه طرفین اصرار دارند و آمریکا را بهدلیل سیاستهایش مورد انتقاد قرار میدهند. در تازهترین اقدام کاخ سفید علیه ایران، وزیر خارجه این کشور اعلام کرد آمریکا معافیتهای هستهای ایران ذیل برجام را لغو کرده و 2 ایرانی مرتبط با برنامه هستهای این کشور را تحریم میکند.
مایک پومپئو هفته گذشته ضمن اعلام این خبر که ظرف 60 روز، معافیتهای همکاری صلحآمیز هستهای با ایران به پایان میرسد، از تحریم دو شخصیت مرتبط با برنامه هستهای ایران خبر داد. وی در اکانت توئیتری خود نوشت: »من به معافیتهای تحریمی مربوط به پروژههای برجامی در ایران پایان میدهم که ظرف 60 روز اجرایی میشود.
با تشدید فعالیتهای هستهای ایران مشخص است که این همکاریها باید پایان یابد. تلاشهای بیشتر برای زیادهخواهی هستهای تنها منجر به فشار بیشتر بر رژیم میشود.« وزیر خارجه آمریکا افزود: »من همچنین دو هدایتکننده برنامه غنیسازی هستهای ایران را تحریم میکنم؛ مجید آقایی و امجد سازگار. دانشمندان ایران باید انتخاب کنند؛ یا خارج از محدوده اشاعهای بهصورت صلحآمیز کار کنند یا خطر تحریم را بپذیرند.« دو توئیت پیدرپی پومپئو ساعتی پس از آن منتشر شد که روزنامه آمریکایی واشنگتنپست گزارش داد دولت دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا قصد دارد معافیتهای صادر شده برای همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران را تمدید نکند. واشنگتنپست نوشته دولت ترامپ معافیتهای تحریمی ناظر بر همکاریهای بینالمللی برای بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک، تامین اورانیوم غنیشده برای رآکتور تحقیقاتی تهران و انتقال سوخت مصرفشده و پسماند رآکتور هستهای را تمدید نخواهد کرد.
روزنامه واشنگتنپست اما مدعی شده بود دولت ترامپ معافیت جداگانهای را که قبل از حصول برجام صادر میشده و مربوط به همکاریهای بینالمللی در نیروگاه اتمی بوشهر است به مدت 90 روز تمدید خواهد کرد. همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران، یکی از بندهای توافق هستهای سال 2015 با گروه 1+5 است. بر این اساس، دولت آمریکا معافیتهایی را برای برخی از تحریمهای یکجانبه مربوط به صادرات اقلام قابل استفاده در برنامه هستهای به ایران، صادر کرد. این معافیتها تا قبل از اعلام اخیر پمپئو هربار تمدید شده بود. در این خصوص سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امورخارجه در صفحه توئیتر خود نوشت: »فشار حداکثری شما را با مقاومت حداکثری، اراده پولادین و تکیه بر توانمندیهای داخلی درهم میشکنیم. این شمایید که باید دست به انتخاب بزنید: یا شکست را بپذیرید و راه احترام به ملت ایران را در پیشگیرید یا همچنان به تحقیر، منفور بودن و انزوای بیشتر خود ادامه دهید.«
اما نکته قابل تامل اینکه: تصمیم دونالد ترامپ #رییس_جمهور ایالاتمتحده در ماه می 2018 برای خروج از توافق هستهای با این نگاه در کاخ سفید گرفته شد که ایران برای توافقی جدید آماده شود. در این زمینه خروج متقابل تهران بهعنوان یک گزینه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل مدنظر بود. با این حال ایران بهرغم دشواریها در توافق هستهای مانده است و همین امر منجر شده تا پاییز امسال تحریمهای تسلیحاتی علیه تهران مطابق برجام لغو شود. تلاشهای ایالاتمتحده برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی اعمال شده از سوی سازمان ملل تاکنون با توجه به سازوکار برجام ناموفق بوده است. بنابراین کاخ سفید تصمیم به سیاستی متفاوت گرفته است. درحالی که تحریمهای اقتصادی در طول دو سال اخیر بازگشته اما واشنگتن نسبت به اعمال تحریمهای مرتبط با صنایع هستهای محتاط بود.
درواقع آمریکا از این جهت معافیتهایی را در این بخش در نظر گرفته بود که از عدمانحراف برنامه هستهای ایران اطمینان حاصل کند و فرصتی برای تامین سوخت یا غنیسازیهای با درصد بالا به تهران ندهد. با این حال تحریمهای جدید علیه بخش هستهای درواقع اقدامی است که از طریق آن تهران را بار دیگر تحتفشار قرار دهد که از برجام خارج شود. با این سیاست، آمریکا بهدنبال این است که تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل را بار دیگر تمدید کند؛ امری که با خروج ایران از توافق هستهای آسان خواهد بود و حمایت اروپا را نیز بهدنبال خواهد داشت.
درپایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقداست: تحریمهای جدید که بخشهای مختلف صنعت هستهای کشور از جمله طرح باز طراحی رآکتور اراک را با چالش مواجه خواهد کرد درواقع ضربه دیگری بر برجام است، به طوریکه برای تهران از این توافق فقط نظارتهای گسترده آژانس بینالمللی انرژی اتمی مانده باشد؛ روالی که آمریکا امیدوار است ایران را به خروج از برجام ترغیب کند. پیش از این نیز برایان هوک دستیار ویژه وزیر خارجه ایالاتمتحده از تلاش برای بیاثرکردن کامل برجام گفته بود، این سیاست در سطح کلان خود بهدنبال این است که تصمیمسازان در تهران را مجاب به خروج از برجام کند؛ امری که برای دولت ترامپ بسیار راهگشا خواهد بود.
اینستاگرام روابط عمومی
چند وقت پیش ازتلویزیون دیدم سردار سلامی کلید خانه های 50متری رابه دست مددجویان کمیته می داد خیلی خوشحال شدم و دعا کردم. ای کاش این طرح در همه شهرها اجرا بشه وهمه مستاجران مددجو به آرزوشون برسند. خودم زنی هستم که 20ساله سرپرست خانه ام، مستاجرم وبه سختی بچه هامو بزرگ کردم وسالهاست حسرت خانه دار شدن به دلم مانده. مخصوصا الان که کرایه ها سر به فلک کشیده است .