با گذشت 9 ماه از شیوع کرونا در کشور، تنها در مهرماه، چهاربار رکورد مرگ و میر ناشی از کرونا در ایران شکست. البته رکوردشکنی کرونا فقط مربوط به تعداد فوتیها نبوده است و طبق آخرین آمار وزارت بهداشت و درمان، نزدیک به 9 هزار بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شدهاند که نشان میدهد باید به آمار بیش از 9 هزار ابتلا در یک روز هم عادت کنیم. علاوه بر این وضعیت شیوع کرونا در شهرهای دیگر کشور بهجز تهران نیز مساعد نیست و بنا بر آمار رسمی، استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز بهسر میبرند.
در این خصوص در ماههای گذشته بارها بهصورت شفاهی و کتبی کارشناسان در رابطه با تعطیلی کامل شهرها نظرها و پیشنهادات خود را مطرح کردند، اما دولت ملاحظاتی دارد که مانع از تعطیلی شهرها، مخصوصا در پایتخت میشود.با گذشت 9 ماه از شیوع کرونا در کشور، تنها در مهرماه، چهاربار رکورد مرگ و میر ناشی از کرونا در ایران شکست. البته رکوردشکنی کرونا فقط مربوط به تعداد فوتیها نبوده است و طبق آخرین آمار وزارت بهداشت و درمان، نزدیک به 9 هزار بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شدهاند که نشان میدهد باید به آمار بیش از 9 هزار ابتلا در یک روز هم عادت کنیم. علاوه بر این وضعیت شیوع کرونا در شهرهای دیگر کشور بهجز تهران نیز مساعد نیست و بنا بر آمار رسمی، استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز بهسر میبرند.
ازسویی دیگر نظر وزارت بهداشت مبنی بر تعطیلی دو تا سه هفتهای تهران مثبت است و دکتر زالی بهعنوان فرمانده ستاد ملی مقابله با کرونا در تهران موافق تعطیلی پایتخت است، چراکه تیمهای پزشکی بهدلیل تراکم بستریشدگان و ارائه خدمات شبانهروزی دچار فرسودگی و خستگی مفرط شدهاند، بنابراین چنانچه تعطیلی حداقل دو هفتهای اعمال شود، تاثیر بهسزایی در کاهش ابتلا و درنهایت بستریشدگان کرونایی دارد.
بر کسی پوشیده نیست که تعطیلی یک یا دو هفتهای تهران و دیگر شهرهای کشور که در وضعیت قرمز قرار دارند، باعث حذف ویروس کرونا نمیشود، اما میتواند فرصتی برای کادر درمانی و کاهش آمار مبتلایان باشد، در شرایطی که وضعیت بیمارستانهای کشور و آمار مراجعه روزانه از حد معمول گذشته و شرایط وحشتناک است، بسیاری از بیماران بدحال پشت در بیمارستان از دست میروند، چون تختی برای بستری آنها وجود ندارد. اگر در ماههای گذشته محدودیتها از سوی دولت سفت و سخت اعمال و تهران حداقل چند هفته تعطیل میشد، بیشک زنجیره چرخش ویروس کرونا در کشور بهویژه پایتخت بسیار ضعیف میگردید و از طرفی نیز شاهد آمار مرگومیر بالا و بستریشدگان روزافزون کرونایی که مشکلات فراوانی را برای کادر پزشکی ایجاد کرده است نبودیم.
در این بین کارشناسان در رابطه با چرایی افزایش بیماران و تلفات در دو هفته اخیر بر دو نکته اذعان دارند:
اول اینکه بازیگران و نقشآفرینانی هستند که در شکلگیری وضعیت موجود نقش دارند. نقشآفرینان اول، سیاستگذاران هستند که سیاستها را اعمال میکنند، نقش آفرینان دوم مردم و رفتارهایی است که در مقابل اپیدمی کرونا از خود نشان میدهند.
در بخش اول مشکل عمده این است که سیاستها و توجهها عمدتا در بخش درمان و مراکز درمانی متمرکز شده ولی به شرایطی که قبل از ورود به بیمارستان باید مورد توجه جدی قرار بگیرد به شکل کمتر تمرکزیافتهای نگاه کردیم. بازیگران نقش سیاستگذاران چون از جنس درماناند تخصص کافی برای تدوین سیاستهای پیشگیری و مقابله را ندارند و با جنس مقابله و پیشگیری در اپیدمیها آشنا نیستند.
نکته دوم و مهم در سیاستگذاریها این است که اپیدمیها بهخصوص اپیدمی کووید19 بهرغم شباهتهای زیادی که در سببشناسی و عامل بیماریزا و روشهای انتقال دارد، تفاوتهای اساسی در مناطق مختلف دارند یعنی آنچه بهعنوان الگوی اپیدمی کووید19 مطرح است در کشورها و مناطق مختلف متفاوت از هم است. معلوم نیست چرا دولت با تعطیلی و ایجاد محدودیتهای شدید در تهران مخالف است.
اعتقاد دولت این است که چنانچه تعطیلی اتفاق بیفتد مشکلات اقتصادی دامنگیر دولت خواهد شد، این درحالی است که در چنین شرایطی سلامت نباید قربانی معیشت شود. با وجود اینکه بعید میدانیم دولت تن به تعطیلی شهرهای کشور دهد، درحالحاضر تنها راه چاره برای کنترل این بیماری رعایت نکات بهداشتی از جمله پرهیز از حضور در تجمعات، رعایت فاصلهگذاری فیزیکی، استفاده از ماسک و شست وشوی مکرر دستهاست.
حداقل تا دو هفته باید تعطیلیها ادامه پیدا کند و همین شیوه حضور 50درصدی کارمندان بهاضافه تعطیلی مدارس و دانشگاهها و اعمال دورکاری برای مشاغلی که این امکان را دارند، کافی است چراکه وسایل نقلیه عمومی از جمله مترو بسیار شلوغ هستند و از آنجایی هم که مترو پنجره ندارد که تهویه بهخوبی صورت گیرد و مهمترین مسئله تهویه است، این امر بسیار مشکلساز است و حضور 50درصدی کارمندان موجب کاهش تعداد افراد در مترو و کاهش ابتلا میشود.
اینستاگرام مارادنبال کنید
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/