آمار مبتلایان و مرگومیر ناشی از شیوع کرونا، کشور را با چالش جدی روبهرو کرده است و در این بین سیاست و محدودیتهای ستاد ملی مقابله با کرونا هم نتوانسته مانع از شیوع این ویروس شود. دولت در شرایطی از تعطیلی کشور امتناع میکند که بسیاری از کشورهای اروپایی قرنطینه شهرهایشان را با توجه به افزایش بیسابقه شیوع کرونا در دستور کار قرار دادهاند. این درحالی است که آمارها نشان میدهد نزدیک به هشت میلیون مسافر روزانه در شهرهای اقماری و کلانشهرهای کشور با استفاده از قطارهای حومهای جابهجا میشوند. با نگاهی به آمار شیوع کرونا در اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان، شاهد هستیم که روزانه هزاران نفر مبتلا و بیشتر از450 نفر بیمار جانشان را از دست میدهند. حال آنکه در روزهای گذشته اختلاف مسوولان بر سر تعطیلی و قرنطینه کامل پایتخت بالا گرفته بود و رییس شورای شهر تهران، رییس سازمان نظام پزشکی ایران و نماینده مجمع نمایندگان تهران در ستاد ملی مقابله با کرونا خواهان قرنطینه کامل پایتخت شده بودند.
در 9 ماه گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمات زیادی را گرفت که اجرای برخی از این تصمیمات در میان افکار عمومی با سوالات زیادی همراه بود و نهتنها تاثیری در مقابله با کرونا نداشت بلکه باعث افزایش بیماری نیز شد! به باور کارشناسان »اعمال محدودیت در 25 استان و جریمه 510 هزارتومانی برای متخلفان که هیچوقت به سرانجام نرسید«، »عدم مسدودکردن راهها و جادههای مواصلاتی در تعطیلات«، »بازگشایی مدارس و حضور فیزیکی دانشآموزان«، »برگزاری کنکور در کشور«، »لغو مقطعی دورکاری«، »وضع قوانین و عدم نظارت کافی«، »عدم تعطیلی پایتخت و کلانشهرها و تصمیم برای تعطیلی در ساعت 18« از جمله اقداماتی است که باعث شیوع بیشتر کرونا در کشور شده است. در این شرایط سعید نمکی، وزیر بهداشت در پیامی خطاب به مردم ایران متذکر شد که کرونا تعارف ندارد. متن پیام او به این شرح است: »لطفا تا جایی که میتوانید از منزل خود خارج نشوید و به اماکن شلوغ تردد نکنید. خواهش میکنم حتما ماسک (سهلایه) بزنید و فاصله فیزیکی (1/5 متر) و شستوشوی دستها، (20 ثانیه) را رعایت فرمایید.
کرونا تعارف ندارد.
اما رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در گفتوگویی تلویزیونی با اشاره به تجربه 9 ماه گذشته، میگوید »محدودیتهای نیمبند چاره کار نیست.« مردم ایران تا این اندازه بیخیال نبودند. همه انصاف داشتیم، هنوز هم داریم. اما این احساس بهخاطر سختی روزگار کمی نم کشیده؛ لذا احتیاج به نوعی مراقبت داریم. کاری به این نداریم که تصمیمات دولت درست بوده یا غلط. بهتر میتوانستند عمل کنند یا نه. توصیه و خواهش و تمنا کافی بوده یا باید اقدامات سفت و سختتری اعمال میشد اما آنچه که حال با آن روبروییم رسیدن آمار مرگومیر به اعداد و ارقام نگرانکننده است. مرگ چهارصد و پنجاه نفر در روز یعنی فاجعه.
در بسیاری از کشورها آمار ابتلا البته بسیار بالاست اما آمار مرگومیر به نسبت مبتلایان این همه بالا نیست. در ایران خودمان در مقایسه تعداد مبتلایان و میزان مرگومیر شاهد اختلاف فاحشی هستیم. نکته مهم اینکه کادر درمان هم خسته و کوفته است اما در همین اثنا میشنویم که تا یک فروشگاه حراج میگذارد صدها نفر هجوم میبرند بیآنکه پروتکلها را رعایت کنند. ازدحام هست. مسافرت هست. عروسی و عزا هم پنهانی و دور از چشم برگزار میشود؛ بهراستی چرا؟ نکته قابلتوجه هم اینکه در بعد اقتصادی هم این روزها درست برخلاف دوران جنگ عدهای بهدنبال صید ماهیهای درشت خودشان هستند. این اگر خیانت نیست، پس چیست؟ با ستون پنجم در زمان جنگ چه میکنند؟ مگر مرگ را باور نداریم؟… بیاییم منظره دیگری ببینیم. اما قبول کنیم که بسیاری از ما کمی خودخواه شدهایم.
رنج و عذاب پزشکان و پرستارانمان را میبینیم و از زدن یک ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی و پرهیز از مسافرتهای غیرضروری و گشت و گذار غیرضروری خودداری نمیکنیم و البته هر روز خبرهای مرگ بیشتری میشنویم. در بعد اقتصادی که میدانیم خیلیها گرفتارند گاه رحم و انصاف را فراموش میکنیم و به فکر بستن بار خود هستیم. از همه بدتر برخی دولتمردان و مسوولان که در برابر جرثومههای فساد و تباهی قاطعیت کافی به خرج نمیدهند و گلوگاههای غارت مردم را نمیبندند و اگر نبود انفاس پاکی که با خدا معامله کردهاند و در شرایط دوران جنگ جدید همچنان بسیجی ماندهاند و روحیه انسانیت و نوعدوستی و ایثار و گذشت را حفظ کردهاند، معلوم نبود چه سرنوشتی پیدا میکردیم.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور براین نکته اذعان داردکه: همکاری و همدردی و همراهی بسیار ضروری است این روزها. دنیای بهتری میشود دنیای ما با همدلی و گذشت و ایثار. عزیزان! بیاییم حداقل خودمان با هم مهربان باشیم و قدر یکدیگر بدانیم. دوران سختی است، آن را با همدلی و مدارا و گذشت و اندیشه به یکدیگر آسانتر کنیم. ما مردم بافرهنگ و خوب و متمدن و باخدا حتما میتوانیم این سختی و مرارت جهانی را پشت سر بگذاریم.
اینستاگرام مارادنبال کنیدhttps://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh