سردبیرآزاداندیش

یکی از مهم‌ترین اولویت‌های سیاست خارجی رییس‌جمهوری منتخب جو بایدن پس از ورود او به کاخ سفید در اواخر ماه آینده، برقراری مجدد روابط با کشورها و احیای توافق‌هایی است که دونالد ترامپ در چهار سال گذشته آنها را نابود کرده. مهم‌ترین این توافق‌ها، توافق هسته‌ای سال 2015 با ایران است که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد. اما بازگشت به این توافق برای بایدن به هیچ‌وجه ساده نخواهد بود. در این خصوص رهبران حزب دموکرات در کنگره پیام »حمایت قاطع« خود از وعده جو بایدن به بازگرداندن ایالات‌متحده به توافق هسته‌ای ایران را بدون هیچ پیش‌شرطی، به رییس‌جمهوری منتخب ارسال کردند.

  گرگوری میکس، نماینده دموکرات از نیویورک و رییس آتی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، براساس گزارش خبرگزاری‌ها، این مساله را در گفت‌و‌گو با موسسه کوینسی به وضوح ابراز داشت: »ما این پیام را به متحدان خود می‌فرستیم که آمریکا در‌حال بازگشت به میز مذاکره است!« نامه نمایندگان دموکرات که اولین مرتبه توسط »آژانس تلگرافی یهود« منتشر شد، توسط گروهی تنظیم شده که در سال 2015 نیز از توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام حمایت کرده بودند: نماینده باربارا لی (از کالیفرنیا)، نماینده ژان چاسکوفسکی (از النوی)، نماینده دیوید پرایس (از کارولینای شمالی)، نماینده میکس، نماینده خواکین کاسترو (از تگزاس) و نماینده برد شرمن (از کالیفرنیا) تهیه و امضاکنندگان این نامه بودند. در این نامه از خروج دولت دونالد ترامپ به‌شدت انتقاد و این‌طور استدلال کرده که بازگشت به برجام نه‌تنها از ایران مجهز به بمب هسته‌ای جلوگیری می‌کند، بلکه »پایه و اساسی« برای پیشرفت در سایر موارد مهم نیز فراهم می‌آورد.

نماینده دیوید پرایس در توضیح این مساله به موسسه کوئنسی گفت: »من و همکارانم، از جمله سه مدعی ریاست کمیته امور خارجه مجلس، این‌طور تصمیم گرفتیم که ارسال یک پیام قوی و یکپارچه از سوی کنگره به رییس‌جمهوری منتخب جو بایدن برای اینکه نشان دهیم ما از دیپلماسی، از جمله اقدامات اولیه برای بازگشت ایران و ایالات‌متحده به تعهدات برجامی حمایت می‌کنیم، اهمیت زیادی دارد.« برخلاف تصورات رایج مبنی بر اینکه کنگره رویکردی خصمانه در قبال دیپلماسی با ایران دارد، تهیه و ارسال فوریتی نامه و پشتیبانی دو نامزد ریاست مجلس نمایندگان و سه مدعی ریاست شورای روابط خارجی این مجلس از حزب دموکرات از نامه نشان‌دهنده اتحاد گسترده دموکرات‌ها در حمایت از دیپلماسی ایران است. در حقیقت، نماینده شرمن در سال 2015 مخالف سرسخت توافق هسته‌ای ایران بود، اما پس از آن به‌صورت مداوم از توافق حمایت کرده است.

در این بین‌ باید بتوانیم از همین فرصت استفاده کنیم و با لابی‌گری با تیم بایدن سعی کنیم با منابع حداکثری احیای برجام که شامل لغو تمام تحریم‌های فرمان ریاست‌جمهوری که در زمان ترامپ انجام شد و بازگشت به شرایط قبل از خروج آمریکا از برجام و تعهدات لغو تحریم‌هاست درحقیقت شرایط و محیط را برای وقوع این موضوعات هرچند که تا حدودی سخت خواهد بود، آماده سازیم. واقعیت این است که هم ما در وضعیت خوبی نیستیم و هم شرایط دنیا عوض شده و کشورهایی مثل رژیم‌صهیونیستی و عربستان سعودی هم دارند مطالبه‌گری می‌کنند و در درجه اول خواهان بازگشت بایدن به برجام نیستند و در درجه دوم اگر برگردد، آنها هم جزو تیم مذاکره‌کننده باشند.

به غیر از این موضع اروپایی‌ها هم در مسائل موشکی و منطقه‌ای محکم‌تر شده و بیانیه اخیر وزیر خارجه نیز موید این مساله است. بنابراین باید سعی کنیم سراغ خود آمریکایی‌ها برویم چون مذاکرات قبلی مذاکرات با خود آمریکایی‌ها بود و 1+5 بهانه بود. درحقیقت باید از الان با یک منطق نیرومندی برای مذاکراتی که نمی‌دانیم چه زمانی شروع خواهد شد که امیدواریم زودتر شروع شود، خودمان را آماده کنیم. چون به احتمال زیاد، به غیر از مسائل قبلی برجام ممکن است، بخواهند برخی موضوعات حاشیه‌ای و منطقه‌ای را مطرح کنند که باید از الان آمادگی داشته باشیم و برای هر‌کدام از آنها یک پکیج نیرومند و قدرتمند و با منطقی فراهم کنیم که درهرگونه مذاکرات احتمالی در اینگونه مسائل که ممکن است پیش آید، بتوانیم قدرت چانه‌زنی خودمان را با استنادات دقیق حقوقی و سیاسی که بسیار هم دستمان هست، بالا ببریم.

در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: بازگشت بایدن به نسخه جدیدی از رویکرد صلح‌طلب دموکراتیک دولت باراک اوباما در خاورمیانه قطعا یک تغییر خوشایند از تهدیدهای پر سر و صدا و تو‌خالی ترامپ خواهد بود؛ اما احتمالا بایدن نمی‌تواند از یک نسخه تکراری از رویکرد اوباما در خاورمیانه استفاده کند و باید مسیر اصلاح شده‌ای برای دولت خود در منطقه ترسیم کند و در عین‌حال، انتظار کمک یا همکاری از سوی هیچ‌کسی را نداشته باشد.

اینستاگرام مارادنبال کنید

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh

نظرات  (۹)

 می گویند برق و آب و گاز 30 درصد مشترکان رایگان می شود. بروید ببینید معنی مشترک کم مصرف یعنی چی؟ با این وسایل برقی پرمصرف و بی کیفیتی که به ما قالب کرده اند ببینید چه کسانی می‌توانند کم مصرف باشند؟ مثل این می ماند که خودروهای بی کیفیت و پرمصرف را به ما می‌دهند ومی‌گویند کسی که بنزین را مصرف نکند کم مصرف است!

 چه جالب است. هنوز هم افرادی هستند که از این دولت حمایت کنند! این مسئولان چه گل دیگری باید به سرمان بزنند که بعضی ها از طرفداری دست بردارند؟ اگر فقط یک قلم جنس را معرفی کنند که قیمتش در دوسال کمتر از 10 برابر شده باشد من حاضرم بروم در بیابان زندگی کنم!

 وضعیت قرمز، نارنجی و زرد بودن شهرها را بر چه اساسی مشخص می کنند؟ اگر دل بخواهی است فکر کنم وضعیت تمام شهرهای کشور 80 درصد زرد و 20 درصد قرمز باشد. مردمانی که وضع مالی خوب دارن می فرمایند تعطیلی ها دو هفته دیگر تمدید شود اما به فکر مردم دیگر نیستن که رانندگی تنها منبع درآمدشان است، لطفا این قدر به جای دیگران قضاوت نکنید.

 آقای روحانی! متاسفم برای این مدیریت شما. در مدیریت شما از عدالت خبری نیست. همین وام یک میلیونی کرونا که قرار بود به افراد نیازمند پرداخت شود ناعادلانه ترین کار بود. با چشم های خودم دیدم به کسی که رستوران دار است و 10-15 کارگر دارد، پرداخت شد، اما به من که یک کارگرم و الان بیکارم، پرداخت نشد، در حالی که خدا می‌داند چقدر نیاز دارم.

جالب است که هر دولتی هرچه به آخر عمرش می رسد بیشتر فاتحه کشور را می‌خواند. البته دولت بعدی آن قدر بدتر عمل می کند که همه به همان قبلی بیشتر راضی می شوند! انگار ما بین بدتر و بدترین ها همین ها را انتخاب می کنیم!

مسیری را که هر روز در عرض یک ربع می‌رفتم، امروز 45 دقیقه هم گذشته و نرسیده ام. مسئولین شهرداری چرا کل شهر را در یک زمان کنده اند. همه چهارراه ها را ترافیک کرده اند. شما که ... ندارید کار را سریع جمع کنید... مردم خودشان کم بدبختی دارند که در این ترافیک ها باید جان بکنند.

 آقایان مسئول! مفسدان اقتصادی جرمشان با روح ا... زم برابر نباشد، کمتر هم نیست. چرا او را اعدام کردید و این مفسدان فقط در زندان هستند؟ به خدا این مفسدان فقط به اقتصاد ایران حمله نکردند، این ها دین مردم را نشانه گرفته اند. چند نفر از این افراد را اعدام کنید تاحساب دست بقیه بیاید شکم گرسنه دین و ایمان نمی شناسد. به کی بگیم این را؟

دولت خوب کاسبی با این کرونا راه انداخته. همه جای دنیا برای حکومت نظامی از ساعت ۱۲ شب به بعد منع رفت و آمد قرار می دهند اما این دولت گذاشته مردم ساعت ۸ یا ۹ که کارشون تموم بشه و به سمت خونه راهی بشوند ، شروع به جریمه کنه!

کسانی که فکر می کنند مشکلات اقتصادی در دولت آینده حل خواهد شد باید به این نکته توجه کنند تا خزانه پر نباشد از دست هیچ دولتی کاری ساخته نیست که آن هم در گرو فروش نفت و سرمایه گذاری خارجی و افزایش صادرات و... است.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی