در بحبوحه شائبهها درخصوص تنش نظامی در خاورمیانه میان ایران و ایالاتمتحده، اگر خروج یک ناو بزرگ آمریکایی در منطقه را مورد ملاحظه قرار داده و درعینحال بمبافکنهای راهبردی خود را به پرواز درآورده است، از این دو اقدام نمیتوان اینگونه برداشت کرد که آمریکاییها بهدنبال آغاز جنگ با ایران باشند. جنگ برای آمریکا در خاورمیانه پرهزینه است و بهخصوص در برههای از زمان که آمریکا درحال تغییر دولت است. آمریکا بهدنبال نمایش قدرت است تا به ایران این پیام را بدهد که در آمادگی کامل است؛ زیرا هنوز از انتقام بهعلت ترور سپهبد سلیمانی هراس دارند و با این نمایش قدرت بهدنبال آن هستند تا امنیت خود را حفظ کنند.
بهعبارتی دیگر فرصت چندانی برای آغاز یک جنگ در منطقه برای #ترامپ وجود ندارد، مگر اینکه اتفاقی رخ دهد و به بهانه تلافی آن، اقدامی علیه ایران انجام دهد و این احتمال که در شرایط کنونی رقبا و دشمنان ایران در منطقه دست به اقداماتی زده و آن را به ایران نسبت دهند، وجود دارد. لذا لزوم هوشیاری بیش از پیش در رفتار و گفتارمان ضروری بهنظر میرسد.
واقعیت این است که ترامپ در روزهای پایانی دنبال بهانه است تا دولت بعدی آمریکا را با مشکل مواجه کند و چنانچه بخواهد بدون مقدمه کاری انجام دهد، با توجه به ساختار و نهادهای دیگری که در این کشور وجود دارند، از اقدام احتمالی ترامپ ممانعت میشود اما اگر بهانهای جور تا بحث تلافی مطرح شود، در این صورت شاید فرصتی برای ترامپ ایجاد شود که دامنه تنش بین ایران و آمریکا را گسترش دهد. درواقع در این شرایط این احتمال که اسرائیل یا برخی دیگر دست به اقداماتی بزنند که آن را به ایران منتسب کنند، وجود دارد که در این صورت شاید خود ترامپ هم خیلی منتظر برملاشدن حقیقت نماند و احتمال اینکه اقدامی صورت دهد، وجود دارد. اما در غیاب اقدامات خاص تحریکآمیز از طرف دشمنان ایران در منطقه که به ایران نسبت دهند، بعید به نظر میرسد که آمریکاییها همینطور بخواهند جنگی را آغاز کنند.
اما بایستی به این نکته هم اشاره کرد که: در روابط بینالملل، متغیرهای دخیل در تولید و بروز رویدادها بسیار گسترده است و هیچکس نمیتواند دقیقا بگوید فردا یا یک ساعت دیگر چه اتفاقی میافتد. علاوه بر رویدادهایی که براساس تصمیمات از پیش ساختهشده یا در یک روند قابل پیشبینی رخ میدهد، بسیاری از اتفاقات محصول شرایطی است که یکدفعه بهوجود میآیند. همانطور که شهادت سردار سلیمانی یا حتی یک ساعت قبل از آن قابل پیشبینی نبود. درحقیقت وقتی رویدادی رخ میدهد، پشت سر آن تحولاتی پیش میآید که قبلا نمیتوانستید آن شرایط را تحلیل کنید برای اینکه اصلا اتفاقاتی که میافتد، قابل پیشبینی نیست. لذا نمیتوانید بگویید فردا به کدام سمتوسو حرکت خواهیم کرد ولی براساس گذشته و اتفاقاتی که تبدیل به بخشی از تاریخ شده و آنها را دیده و آثارش را ملاحظه کردهایم، بهنظر نمیرسد که به طرف تنش بیشتر حرکت کنیم.
ما با آمریکا، بالغ بر40 سال است که همین روابط بسیار خاص را داشتهایم و سابقه همه نوع رویدادی با آمریکا وجود دارد و طرفین به سیاستها و عکسالعملهای همدیگر آشنایی دارند. لذا به نظر نمیرسد ترامپ دنبال انجام کار ویژهای طی چند هفته پیشرو حضورش در کاخ سفید باشد.
با این حال همیشه با احتیاط و ملاحظهکاری میتوان در مورد رویدادهای آتی سخن گفت، چون نمیدانیم در ذهن سیاستگذاران آمریکایی مخصوصا ترامپ که رفتارهای غیرقابل پیشبینیاش بیشتر از رفتارهایی بوده که میشد براساس یک منطق مناسبات بینالمللی آن را پیشبینی کرد، چه میگذرد؟ اما اینکه ترامپ بخواهد دست به اقدامی بزند برای اینکه خودی نشان دهد تا شکستهایش را درموقع خروج از کاخ سفید تاحدودی کمرنگ نشان دهد، ممکن است.
اما اگر اقدامی هم صورت بگیرد، نمیدانیم با چه میزان و شدتی ممکن است باشد که این موضوع مهمی است و از آن مهمتر اینکه ایران چه عکسالعملی نشان میدهد. همه میدانند ایران دنبال جنگ نیست و تشنجآفرینیها و بهانهجوییهای سران کاخ سفید با واکنشهای قاطع مقامات مختلف کشورمان روبهرو شد و هریک از مقامات به گرفتن انتقام سخت و قطع پای آمریکا از منطقه تاکید کردند.
اما بهانهجوییهای آمریکاییها تمامی ندارد و اخیرا بمبافکنهای B52 و نیروی دریایی خود را به منطقه روانه کردهاند تا بیش از پیش خوی جنگطلبانه خود را به نمایش بگذارند و دنبال بهانهای برای جنگ باشند. وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به برخی تحرکات اخیر آمریکا در منطقه در توئیتر خود نوشت: »دونالد ترامپ و طرفدارانش به جای مبارزه با کووید-19 در آمریکا میلیاردها پول را صرف به پرواز درآوردن B52 و فرستادن نیروی دریایی به منطقه ما میکنند.
اطلاعات بهدستآمده از عراق نشانگر دسیسهای برای جورکردن بهانه جنگ است. ایران بهدنبال جنگ نیست اما آشکارا و مستقیما از مردمش، امنیتش و منافع حیاتیاش دفاع خواهد کرد«.
#رییس_دستگاه_دیپلماسی کشورمان در گفتوگوی تلفنی با دکتر شیخ احمدناصر المحمد الصباح وزیر امور خارجه کویت ضمن تبیین دیدگاه جمهوری اسلامی در تامین ثبات و امنیت فراگیر به دور از دخالت بیگانگان به برخی از تحرکات مشکوک و شیطنتهای ایالاتمتحده در منطقه، اشاره کرد و گفت: مسوولیت عواقب هرگونه ماجراجویی احتمالی برعهده واشنگتن خواهد بود. گرچه در این میان واکنش خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه به مقامات کاخ سفید نیز جالبتوجه بود که در توئیتی نوشت: بعد از چهار سال »شکست حداکثری«، #پمپئو عاجزانه به پروپاگاندایی بیمایه متوسل شده تا فاجعهای را که بهوجود آورده و به آن دامن زده، بهعنوان یک موفقیت جا بزند.
مردم سادهلوح نیستند و جهان از اینکه گروگان قلدری شما باشد، سر باز زد. در این خصوص فرمانده کل سپاه پیش از ظهر جمعه در حاشیه مراسم اولین #سالگردشهادت_شهیدقاسم_سلیمانی که در #دانشگاه_تهران برگزار شد درباره تحرکات اخیر دشمنان در منطقه اظهار کرد: به هر شکل تحرکات دشمن رفتاری مربوط به خود است اما ما معتقدیم که این تحرکات بازتاب پیامدهای ناشی از اشتباه سال گذشته آمریکاییها در به شهادت رساندن سردار بزرگ سپاه اسلام و ابومهدی المهندس و یارانش است که یک بغض فشردهای را میان جوانان و غیرجوانان جهان اسلام ایجاد کردهاند.
نکته قابلتوجه اینکه: ایران تابهحال نشان داده که در برخورد با آمریکا خیلی سنجیده عمل میکند؛ بنابراین اینکه چه کنشی از سوی آمریکا انجام میگیرد و ایران چه واکنشی نشان میدهد، خیلی مهم است. درحقیقت تا آنجا که به ایران برمیگردد، نشان داده که معمولا نحوه تقابل و درگیری با آمریکا را مدیریت و با حساب و کتاب برنامهریزی و حرکت میکند. لذا بعید است طی هفتههای آینده اتفاق خاصی در مناسبات ایران و آمریکا رخ دهد.
از طرفی با اینکه به لحاظ ساختار حقوقی، فرماندهان تابع تصمیم رییسجمهور هستند ولی درعینحال در این ساختار حقوقی، اختیاراتی هم به لحاظ بحثهای کارشناسی دارند و تا نظر موافق ندهند اقدام نظامی صورت نمیگیرد و تابهحال چندینبار پنتاگون و فرماندهان عملیاتی در بحث کارشناسی نشان دادهاند که با درگیری با ایران موافق نیستند و روی خوشی نسبت به عملیات نظامی نشان ندادهاند و اظهارنظراتی مبنی بر اینکه در موضع دفاعی وارد عمل میشوند و نه در راستای حرکت تهاجمی داشتهاند.
بههرحال این نکته در عملکرد ترامپ در مدتی که رییسجمهور بوده وجود دارد همانا پایبندی به وعدههایی است که به مردم آمریکا صرفنظر از درست یا نادرست بودن، داده است و یکی از همین وعدهها، رویکردش در جهت پرهیز از جنگ و کمکردن نیروهایی آمریکایی در منطقه است و اینکه در روزهای پایانی دست به اقدامی زند که جو بایدن را با مشکل مواجه کند، بدون بهانه نمیتواند اتفاق بیفتد؛ بهانهای که ممکن است با سوءاستفاده دشمنان از وضعیت بهدست آید و آمریکا را وادار به اقدام تلافیجویانه کند. در چنین شرایطی، اظهارنظرهای محتاطانه مسوولان نظام و نهادهای نظامی میتواند از بهانهای که ممکن است به دست ترامپ بیفتد، جلوگیری کند؛ درعینحال از رصد تحرکات و اقدامات احتمالی دشمنان در منطقه که به نام ایران تمام نشود نیز غافل نشویم.
البته افزایش تحرکات نظامی آمریکا در منطقه عمدتا به ترس آمریکا از ایران در سالگرد شهید سلیمانی برمیگردد که علیه نیروهای آمریکایی در منطقه اقدامی انجام دهد که مسبوق به سابقه است و پس از شهادت سردار سلیمانی در اقدامی تلافیجویانه با هدف قرار گرفتن پایگاه عینالاسد نیز رخ داد. از طرفی در کنار موضوع سالگرد شهادت سردار سلیمانی، #شهادت همزمان ابومهدی المهندس، از فرماندهان ارشد حشدالشعبی نیز بر نگرانی آمریکاییها افزوده که مبادا از جانب نیروهای مقاومت در منطقه مورد تهاجم واقع شوند.
در پایان نگارنده مهدی قزل(حیدرپور) معتقد است: هیچ جنگی از قدیم حاصل محاسبه دقیق نبوده است. کروزوس در قرنها پیش نیز اشتباه محاسباتی کرد و به امپراتوری کوروش حمله کرد و منجر به شکست او و از دستدادن سرزمینهای زیادی برای او شد. جنگهایی که آمریکا انجام داده است نیز همواره حاصل سوءمحاسبه بوده و صدام نیز هر سه جنگ خود را بر پایه سوءمحاسبه آغاز کرد. بنابراین نمیتوان این جنگها را براساس محاسبات علمی تحلیل کرد و خبر از جنگ در آینده داد. جنگ جهانی اول با یک ترور آغاز شد و 20میلیون کشته روی دست کشورها گذاشت و هزاران ترور دیگر نیز قبل و بعد از آن رقم خورد اما منجر به کوچکترین جنگی نیز نشد. در این برهه زمانی آن چیزی که بهنظر میرسد امروز احتمال یک سوءمحاسبه دیگر در جهان بالای 50 درصد است؛ زیرا عواملی از تنش مشاهده میشود.
اینستاگرام مارادنبال کنید
متأسفانه این قدر گرانی و تورم زیاد شده و همچنان ادامه دارد که این روش باعث تعطیلی پنهان کارخانه ها و مراکز تولید میشود، بعضی ها هم برای توجیه گرانی کرونا را مبدأ تاریخ قرار دادند و موقع معامله جنس می گویند قیمت ما به قبل کرونا بر میگردد وگرنه الان بیشتر شده است!