سردبیرآزاداندیش

منافع ملی ما با آمریکایی‌ها دارای تضادهای زیادی است و با رفتن احزاب و خصوصا دونالد ترامپ و آمدن بایدن مشکلات اقتصادی کشور ما مخصوصا تحریم‌ها به این زودی‌ها حل نمی‌شود. اما بعد از قطعى‌شدن پیروزى بایدن و تحویل قدرت در کاخ سفید، سرعت و شتاب تحولات دیپلماتیک خاورمیانه بیشتر به چشم مى‌خورد. هرچند آقای ظریف بعد از شهادت سردار قاسم سلیمانی مصاحبه‌ای داشت مبنی بر اینکه همچنان آماده مذاکره با آمریکا هستیم اما دو حالت در رابطه با این مساله وجود دارد: نخست اینکه ایران و یا آمریکا باید از استراتژی خود کوتاه بیایند و اوضاع بحرانی ایران در مسائل اقتصادی از بین برود که به‌نظر می‌آید نه ایران از استراتژی برنامه خود برای مقابله با آمریکا کوتاه می‌آید و نه آمریکا از برنامه خود برای مقابله با ایران کوتاه می‌آید. درباره مورد اول که با رفتن ترامپ و آمدن بایدن مسائل اساسی در ایران حل نمی‌شود.

دیگر اینکه در موضوع دوم گفته می‌شود که با آمدن بایدن به قدرت، تاکتیک‌های آمریکا در مقابله با ایران عوض شود، به این معنی که تاکتیک ترامپ فشار حداکثری بر مردم ایران بوده اما بایدن در رابطه با موضع خود علیه ایران اعلام کرده که با شروطی به برجام برمی‌گردد و مذاکره می‌کند. اگر از فرصت‌ها استفاده شود و وارد گفت‌وگو با همسایگان و دنیا شویم حداقل به ‌نوعی ثبات اقتصادی در قیمت دلار و ارز و به بهتر‌شدن وضعیت اقتصادی می‌رسد. اما اگر ایران از فرصت مذاکره با آمریکا استفاده نکند و بر خواسته‌های حداکثری خود علیه آمریکا پایبند باشد، با‌توجه به تجربه سیاسی بایدن و ارتباطی که در دولت اوباما داشته است، احتمال می‌رود که بایدن هم علیه ایران به اجماع دست بزند.

اما انفعال ایران در قبال برجام و احتمالات تازه پیرامون سرنوشت آن در منطقه از نظر دیپلماتیک، اسباب نگرانى است. در رابطه با ضعف دیپلماسى ایران در قبال آینده برجام و اقناع کشورهاى اطراف عوامل زیر قابل واکاوى است:

1. برجام به گروگان اختلافات و دعاوى جناحى و سیاسى داخلى بدل شده و از سطح منافع کلان ملى به جایگاه مناسبات ‌روزمره سیاسی با پیوند به انتخابات 1400‌ تنزل کرده است. به‌عنوان مثال مصوبه اخیر مجلس ذیل عنوان »اقدام راهبردى براى رفع تحریم‌ها« بدون هماهنگى دولت، دستگاه دیپلماسى و سازمان انرژى اتمى کشور سبب‌ساز بروز صداهاى متفاوت در فقره برجام در سطح بین‌المللى شد که قطعا به سود منافع ملى کشورمان نیست. طرح دیگر مجلس با عنوان »اقدام متقابل در برابر ترور شهید سلیمانى« حاوى بندهایى است که نه‌تنها زمینه دیپلماسى منطقه‌اى کشورمان را تضعیف مى‌کند بلکه اسباب سوءاستفاده رژیم صهیونیستى در امتداد پروژه ایران هراسى خویش را فراهم مى‌سازد.

2. دستگاه رسمى دیپلماسى کشورمان در معادلات منطقه‌اى براى سیاست‌ورزى و اعمال دیپلماسى دارای قدرت کافی نیست چراکه در سایه تحولات نظامى منطقه و حاکم‌شدن رویکردهاى ستیزه‌جویانه و قهرى از سمت دشمنان ایران دیپلمات‌ها در سایه حضور نظامیان نقش کمرنگى ایفا مى‌کنند این در‌حالی‌ست که ایران با اتکا به رشادت‌ها و فداکاری‌هاى نیروهاى نظامى، اطلاعاتى و امنیتى کشورمان و گروه‌هاى همسو در محور مقاومت در سوریه و عراق دست بالا را دارد و این موضوع دست ایران را در مذاکرات منطقه‌اى باز مى‌گذارد.

از آنجا که نحوه تعامل کشورهاى منطقه با توافق‌نامه برجام به‌شدت تحت‌تاثیر روابط منطقه‌اى ایران با کشورهاى حاشیه خلیج‌فارس خواهد بود درک اهمیت دیپلماسى منطقه‌اى در راستاى منافع کلان کشورمان از جمله مقوله برجام بسیار مهم است. بنابراین حالا که عمق استراتژیک و حوزه نفوذ کشورمان گسترش پیدا کرده، مناسب است با حمایت از گزینه دیپلماسى نقش جدى‌ترى به دستگاه وزارت امور خارجه در زمینه مناسبات منطقه‌اى داده شود.

نکته قابل‌تامل اینکه: دونالد ترامپ یک‌تنه علیه مردم ایران تحریم اعمال کرد و توان اتحاد‌ کشورهای دیگر در مقابل با ایران را نداشت، اما اگر ایران نتواند با آمریکا مذاکره کند و به‌صورت حداقلی یا حداکثری تحریم‌ها را بردارد قطعا بعدا با بایدن به مشکل برمی‌خورد. بایدن فردی است که توان این را دارد که جامعه جهانی را علیه ایران به یک اجماع برساند و حتی در توان اجرای بند ماشه قدرت بیشتری از ترامپ دارد.

در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: اگر خواستار بهبود شرایط کشور در ابعاد مختلف امنیتى، اقتصادى و سیاسى هستیم لازم است مدیران ارشد کشور با واقع‌نگرى و عملگرایى ضمن تدقیق در تفاوت‌هاى بایدن با ترامپ از ظرفیت‌ها و فرصت‌هاى تغییر دولت در آمریکا به سود منافع ملى استفاده کنند و با محاسبه مختصات احتمالى سیاست‌هاى خاورمیانه‌اى بایدن به استقبال روندهاى جدید مناسبات منطقه‌اى بروند و با دیپلماسى فعال و برقرارى خط ارتباطى با دولت‌هاى مخالف زمینه تفاهم بیشتر و کاستن از تبعات سنگین تاکتیک راهبردى ایران‌هراسى صهیونیست‌ها بستر مناسب براى کسب امتیازات بیشتر از توافق‌نامه برجام را فراهم کنند.

اینستاگرام مارادنبال کنید

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh

نظرات  (۱۱)

 

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

هم میهن ارجمند! درود فراوان!

 با هدف توانمند سازی فرهنگ ملی و پاسداری از یکپارچگی ایران کهن

"وب بر شاخسار سخن "

هر ماه دو یادداشت ملی میهنی را به هموطنان عزیز پیشکش می کند.

خواهشمنداست ضمن مطالعه، آن را به ده نفر از هم میهنان ارسال نمایید.

 

آدرس ها:

 

http://payam-ghanoun.ir/

http://payam-chanoun.blogfa.com/

 

[گل]

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

پاسخ:

هم میهن ارجمند! درود فراوان!


بعید نیست که برخی مسئولین میانی کشور به عمد قصد داشته باشند از خیز دوباره کرونا که وحشتناک هم خواهد بود با توجه به نزدیکی به انتخابات، به اهداف شوم خود برسند وگرنه چرا بی خیال شده اند؟! حواس ما ملت باید جمع باشد.

امروز صحبت از جوان و جوان گرایی زیاد به گوش می رسد اما باید در نظر داشت که کسانی می توانند تصمیمات و پروژه های بزرگ را به انجام برسانند که از نظر سیاسی و اقتصادی از وضعیت دنیا با خبر باشند و تا کنون چند پروژه موفق را به پایان رسانده باشند که این افراد هم نمی توانند چندان جوان باشند.

 اگر تحریم ها نبود، از گرانی و... هم خبری نبود و همین افرادی که امروز سنگ دولت را می زنند، گل و بلبل دولت را می گفتند تا زمانی که منطقی نشویم و بدون دلیل همدیگر را مقصر کنیم، دشمن پیروز خواهد بود.

 چهار سال دوم دولت امید، نامش به عنوان مظلوم ترین دولت تاریخ ماندگار خواهد شد. زیرا همراه شد با برگرداندن تحریم ها توسط بی منطق ترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا که  دولت را سیبل انتقادات مردم کرد. ترامپ بی شرف!

مگر یک کارگر یا بازنشسته یا معلم یا طبقات ضعیف دیگر جامعه چقدر درآمد دارند که در طرح مسکن ملی سه میلیون به طور ماهانه هزینه کنند؟ چرا مسئولان به فکر حل معضل مسکن نیستند؟ جوانان امروز با وجود این ابرتورم ها چه کار کنند؟

تا مشکلات زیربنایی اقتصاد حل نشود تغییر نام وزارت فقط گول زدن خودمان است. البته این تغییر نام یک نکته مثبت سیاسی دارد و آن این که به راحتی می شود ظریف را به خاطر گران شدن سیب زمینی و پیاز در داخل و صادرات سیب زمینی و پیاز استیضاح  کرد.

 صد آفرین به وزیر اقتصاد که فاتحه پول مردم را تو بورس خواند. بنده خدا خانه اش را فروخت پولش را تو بورس گذاشت. حالا دولت جوابگو هست؟

تا وقتی که مسئولان به دنبال اختلاف و مچ گیری و خراب کردن همدیگر باشند باعث دودستگی مسئولان و مردم می شود و حال و روز ما هم مثل الان آمریکا می شود. مسئولان بیایند با همدیگر متحد شوند و مشکلات را از سر مردم بردارند.

گوشت 150 هزار تومان، سبزی 15 هزار تومان، برنج 30 هزار تومان، اجاره خانه دومیلیون... با این وضعیت کرونا مغازه دار خرج زندگی رو از کجا بده؟

 مسئولین اقتصادی به جای بالا و پایین بردن نرخ ارز که ضرر چند برابری و رکود و بیکاری به همراه دارد نرخ ارز را در محدوده 25 هزار تومان برای دو سال ثابت نگه دارید. مگر نمی‌دانید ثبات، الفبای اقتصاد است؟

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی