ماه مبارک رمضان در عین حال که برای تمام عبادتکنندگان برکات فراوانی دارد، برای کسانی که مسوولیتی در حکمرانی جوامع اسلامی دارند، برکات بیشتری به همراه میآورد البته اگر آنها خود بخواهند. در جامعهای که به نام و عنوان جمهوریاسلامی مزین است، مسوولان باید با سخنان و رفتارهایشان به آحاد مردم، پاکی و صداقت و خیرخواهی و راستکرداری بیاموزند. در چنین جامعهای باید صداقت موج بزند و جایی برای وعدههای نادرست و پرخاشگری و ادعاهای غیرواقعی وجود نداشته باشد.
این ویژگی را مسوولان ما فقط هنگامی میتوانند داشته باشند که مواجهشدن با دشواریها آنها را به منفیبافی و قرارگرفتن در جاده هموار آنها را به لاف و گزاف دچار نکند و به فرموده قرآن کریم »لِکَیْلَا تَاسَوْا عَلَى مَا فَاتَکُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاکُمْ«. اینکه وقتی سرحال هستیم بگوییم ما معجزه خواهیم کرد و هنگامی که از چیزی ناراحت هستیم، به همه ناسزا بگوییم، اینها شایسته افراد مسوول در نظام جمهوریاسلامی نیست. اپیدمی کرونا همچنان میتازد و جان میستاند.
رقم مرگ روزانه آن از مرز چهارصد نفر گذشته است. در این شرایط بحرانزده وزیر بهداشت و درمان میگوید، هفته آینده با اوجگیری منحنی ناشی از فراگیری ویروس جهش یافته انگلیسی کرونا، آمار درگذشتگان، بیماران و مراجعهکنندگان به بیمارستانها و مراکز درمانی و پزشکی افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد! رسانهها نیز با پخش اخبار، روال اطلاعرسانی، هشداردهی و دستورالعملهای بهداشتی را همراه با چاشنی نقد مسوولین و ضعف برنامهریزی همچنین نبود آتوریته لازم و ضروری در اجرا و بهخصوص پیشگیری را تکرار میکنند که برای اغلب مخاطبان و مردم، عادی شده است.
اما خبرهای گوناگون و متفاوت از اجرای مرحله واکسیناسیون عمومی از پایان اردیبهشتماه و یا پایان فصل بهار تا اجرایی شدن آن بهصورت عمومی در اواخر مردادماه آینده و تولید انبوه واکسنهای داخلی و… مدام پخش میشود و این حجم از اخباری که در مواردی متناقض مینماید، به جای امیدواری، موجب نگرانی جامعه شده است. شاید نیاز باشد وزارت بهداشت سخنگوی خاصی را درباره اخبار تولید و یا خرید و دریافت واکسنها و یا تزریق آنها، تعیین کنند تا از نشر خبرهایی که مدام موجب پرسشهای جدید میشود، ممانعت شود.
مجموعه این خبرها و گزارشهای متعدد خبری رسانهای را در مطبوعات و یا از طریق صداوسیما مشاهده و ارزیابی کنید. خود نشان از ناهماهنگی و البته ضعفهای اجرایی در بخشهای گوناگون در ادامه مبارزه با اپیدمی کرونا دارد که اهم آن را میتوان براساس نظر کارشناسان اینگونه بازشماری کرد.
1. ادامه ناهماهنگیها در بخشهای گوناگون اجرایی که باید دستورالعملها و تصمیمگیریهای ستاد مرکزی با فرماندهی وزارت بهداشت و درمان را به اجرا درآورد. این ناهماهنگی در ایام تعطیلات نوروز از عوامل موثر ایجاد مشکلات کنونی و موج فراگیر مرگبار کرونا تا حد »وضعیت قرمز« در سراسر کشور شده، متاسفانه همچنان ادامه دارد و هنوز اقدام موثر و چارهسازی برای تضمین و اجرای موثر و یکپارچه »آتوریته« مدیریت مرکز برنامهریزیها و ستاد اجرایی کشور درباره اپیدمی کرونا دیده نمیشود. ناهماهنگی همچنان فاجعهساز است!
2. بخشهای گوناگون در دایره مبارزه با اپیدمی کرونا بهصورت دائمی مصاحبه و خبرسازی میکنند که در قیاس از نظر مخاطبان (مردم) در بسیاری از موارد با یکدیگر تناقض دارد و همین شیوه اطلاعرسانی بهجای آرامش، موجب التهاب و ناآرامی در جامعه و اقشار مردم میشود. هنوز در چگونگی اطلاعرسانی به مردم طراحی جامع و متمرکز وجود ندارد. شایعات در این شرایط رواج یافته است. اطلاعرسانی بهصورت کلیشهای آن هم در اغلب بخشهای خبری از کشورهای خارجی، فیالمثل شرایط فاجعهبار در هند و برزیل و آمریکا... نه تنها برای مردم ما تسکین نیست که ارزیابی منفی مردم و نگرانی آنها را تشدید میکند. بعد از یک سال، اکنون نیاز به ارزیابی حرفهای در بازنگری اطلاعرسانی درباره اپیدمی کرونا در همه بخشهای آن داریم. خط تکراری و خستهکننده اطلاعرسانی کنونی هم عادی شده و هم موجب اشاعه شایعات گوناگون و بیتفاوتی مخاطبان است! چارهای باید کرد!
3. مردم در انتظارند تا خبر واکسیناسیون عمومی و تاریخ شروع آن را بهصورت دقیق و روشن از سوی مسوول ستاد مرکزی بشنوند. در این بخش بلبشوی اطلاعرسانی بسیار خسارتبار شده است.
4. باید از کارشناسان حرفهای در اطلاعرسانی و فرهنگسازی عمومی در رسانهها کمک گرفت و بهصورت علمی کارشناسان ارتباطات را فعال کرد. این بخش در فرهنگسازی مطلوب عمومی، بسیار موثر است که هنوز آنگونه که باید انجام نمیپذیرد و در اجرای فرهنگسازی عمومی بسیار ضعیف عمل میشود.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور بر این نکته اذعان دارد که: کرونا، اکنون در جامعه ما به پدیدهای که میتواند معیار سنجش جوهر وجودی حکمرانان ما باشد تبدیل شده است. متاسفانه تقصیرها و قصورها را به گردن این و آن و مردم انداختن و خود را جنتمکان معرفی کردن یکی از شیوههای رایج میان مسوولین مربوطه است. به جای این فرافکنیها همه باید با اتحاد و همدلی درصدد مقابله جدی و علمی با پدیده شوم کرونا برآیند و به مردم امید بدهند. ماه مبارک رمضان برای دستیابی به خلوص با روی آوردن به جوهر عبادت، فرصت مغتنمی است.
اینستاگرام مارادنبال کنید
بازوعده صد روزه آقای رئیس دولت. واقعا مردم خسته شدند از این همه وعده های پوچ. لطفا قبل از این که قول بدین یک نگاه به آمار فاجعه آمیز هشت سال اخیر خودتون و کابینه بی اثرتون بیندازید. تورم، طلاق ،بی ارزش شدن پول ملی، رشد منفی جمعیت، بیکاری و اعتیاد. همه این ها در دولت تدبیر و امید اتفاق افتاده و یک بسته کامل بی تدبیری است.