دوشنبه 29 خردادماه و پس از انتخابات ریاستجمهوری 1400 که واکنشهای متفاوتی را در پی داشت و مباحث مختلفی پیرامون آن مطرح میشد، سیدابراهیم رئیسی هشتمین رییسجمهور منتخب، نخستین نشست خبری خود را در حضور رسانههای مختلف داخلی و خارجی انجام داد و پاسخگوی سوالات خبرنگاران در حوزههای مختلف بود. سوالاتی که همه حوزهها را پوشش نمیداد از سیاست داخلی، تامین کالاهای اساسی، رفع موانع تولید و بورس تا کابینه سیزدهم، سیاست منطقهای، تعامل با دنیا و برجام و تحریمها. این آغازی بر ریاستجمهوری سیدابراهیم رئیسی بود تا کمکم وی را در قامت رییسجمهور ببینیم و تا کمتر از دو ماه دیگر رسما بر کرسی رئیسجمهوری در پاستور بنشیند.
اما نشست خبری یک ساعتهای که البته هیچ شباهت و قرابتی به نشست خبری یک کاندیدای پیروز نداشت. احتمالا همه ما انتظار داریم که رییسجمهوری منتخب در اولین نشست خبری خود، همچون یک پیروز واقعی در رقابتی جدی ظاهر شود اما در لحن و بیان و اظهارات و مجموعه کنشهای آقای رییسی نشانی از پشتوانه 62 درصدی آرای اخذ شده در انتخابات 28/ خرداد جاری دیده نمیشد. گویی ما با یک نامزد پیروز انتخابات روبهرو نبودیم و این در چهره و بیان و رویکردهای ایشان مشهود مینمود.
از سویی نشست خبری که بهعنوان اولین نشست خبری نامزد پیروز انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد، در سطح و در حد انتظارات موجود در جامعه و در میان اهالی رسانه نبود. علیالقاعده این نقد به ایشان یا بهتر است بگوییم به تیم آقای رییسی وارد است که چرا زمان بهتری را برای این نشست خبری انتخاب نکردند تا بتوان در فرصت کافی و با سازوکاری بهتر نشست خبری برگزار کرد که تعداد بیشتری از اهالی رسانه بتوانند پرسشگری کرده و همچنین سوالات متنوع و در حوزههای مختلف مطرح شود.
آقای رئیسی و مشاوریناش میدانستند که چه تیپ سوالاتی از وی خواهد شد. آقای رئیسی میدانست که از او در مورد سیاست خارجی ایران، دشمنی با آمریکا، زندانیان سیاسی، وضعیت اقتصادی و مفاسد اقتصادی، مذاکرات جاری که در وین انجام میشود، تحریمها، قهرکردن مردم با صندوق رای و... یقینا از وی سوال خواهد شد. ای کاش آقای رئیسی و مشاوریناش زمانی وقت میگذاشتند و با سبکسنگینکردن پاسخها؛ سوالاتی را برمیگزیدند و به شکلی به این پرسشها پاسخ میدادند که باعث تقویت جایگاه رییسجمهور جدید ایران شود.
در مورد آمریکا میتوانست بگوید که ما خواهان دشمنی و ستیز بیپایان با آمریکا نیستیم. در مورد سیاست خارجی میتوانست بگوید که ما همانقدر که برای روابطمان با روسیه و چین ارزش قائل هستیم قطعا برای روابطمان با اروپا هم همین مقدار ارزش قائلیم. درخصوص قهر مردم با صندوق رای، آقایرئیسی میتوانست بگوید که من دلخوری مردم را میدانم و درک میکنم و از بسیاری جهات به آنها حق میدهم و امیدوارم که بتوانم دلخوریها، کدورتها و بخشهایی از ناراحتی آنها را در دوران ریاستجمهوریام بهبود ببخشم. وضع اقتصادی کشور بسیار غمانگیز است و اولین اولویت دولت من بهبود وضع اقتصادی خواهد بود. البته باید تلاش کنیم که تحریمها برداشته شود، مشکل تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام رفع شود. جوانها بسیار ناامید شدهاند و من تلاش زیادی خواهم کرد که جوانان را به آینده کشور امیدوار کنم. در دولتم سعی خواهم کرد که اساس را بر روی شایستهسالاری و نه گرایشهای سیاسی بگذارم.
نکته قابل توجه اینکه در پاسخ به سوالات خبری ارایه راهکار مشخص یا راهبرد معین هم دیده نمیشد. بنابراین پاسخی به نگرانی اذهانی که با حساسیت این وقایع را دنبال میکنند نیز به همراه نداشت. در یک کلام شاید بتوان گفت که این نشست خبری هیچ ویژگی خاصی نداشت. یعنی نه در لحن و بیان و نه در رویکرد و راهکار انتظارات را برآورده نکرد. هیچ اتفاق جدیدی برای خبرنگاران یا جامعه خبری و سخن جدیدی بر زبان آورده نشد. بهجز اینکه این نشست در فرم هیچ ویژگی خاصی نداشت؛ در محتوا نیز همینطور بود. اغلب سوالات در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد بود و اشارههایی گذرا به مسائل داخلی یا حقوق شهروندی و گذشته آقای رییسی نیز صورت گرفت.
در حوزه سیاست خارجی ابراهیم رییسی همانطور که پیشبینی میشد پاسخ داد و در سایر حوزهها هم به کلیگویی روی آورد. البته نباید فراموش کرد که ایشان هیچوقت مدیر اجرایی نبوده و بیشتر در حوزه قضایی فعالیت کرده، بنابراین طبیعیست که به زمان بیشتری نیاز دارد تا اطلاعات خود را جهت پاسخدهی تکمیل کند و به آن جامعیت بخشد. البته سوالات بسیاری در این نشست مغفول مانده که مباحث اجتماعی، سیاست داخلی و البته کرونا از جمله محورهایی بود که در نشست به آن توجهی نشان داده نشد.
درپایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقداست : شاید بتوان گفت یکی از نکات مثبتی که در این نشست مطرح شد قولی بود که آقای رییسی به اصحاب رسانه داد. بهنظر میرسد دستکم تا ماهها و سال ابتدایی فرآیند ارتباط با رسانهها به همین منوال پیش برود که باید این موضوع را به فال نیک گرفت و امیدوار بود که در آینده فرصت بیشتری برای ارتباط میان رییسجمهوری و اهالی رسانه فراهم شود.
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh