ماجرای رای نمایندگان به طرح مصونیت فضای مجازی آن هم به شکل غیر علنی در کمیسیون فرهنگی و به بهانه استناد به اصل 85 قانون اساسی بهجز از منظر محتوایی از منظری دیگر هم مورد انتقاد و هجمه قرار گرفته است.»عدم شفافیت آرا«.
مجلسی که قرار بود شفافیت را به عرصه تصمیمسازی بیاورد، یکی از سرنوشتسازترین تصمیمات روی زندگی مردم را غیر علنی گرفته است. برخی از حامیان و رایدهندگان به طرح محدودیت اینترنتی در مجلس قبلی مدعی و خواستار شفافیت رای نمایندگان بودند.
حال براساس نظر وکلا و طبق اصل 85 قانون اساسی سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند ولی در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید بهصورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود. همچنین مجلس شورای اسلامی میتواند تصویب دائمی اساسنامه سازمانها، شرکتها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای ذیربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آنها را به دولت بدهد.
در این صورت مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد، تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است. علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالفت قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و بهمنظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آنها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رییس مجلس شورای اسلامی برسد.
در این اصل تاکید شده که در شرایط ضروری مجلس میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، حال سوال اینجاست که چه اضطراری برای تصویب»طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی« وجود دارد که درخصوص لایحه»منع خشونت علیه زنان« که حالا با نام جدید»صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت« رونمایی شده، وجود ندارد؟ از طرفی در همین اصل تاکید شده است که طرحها و لوایح باید طبق اصل 72 قانون اساسی باشد، اصل72 میگوید:»مجلس شورای اسلامی نمیتواند قوانینی وضع کند که با اصول و احکام مذهب رسمی کشور یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد.
تشخیص این امر به ترتیبی که در اصل نود و ششم آمده برعهده شورای نگهبان است.« این درحالی است طرح مطرح شده توسط مجلس یازدهم در تضاد با خیلی از اصول قانون اساسی است. برای مثال اصل سوم قانون اساسی در بندهای مختلف بر این نکته تاکید دارد که دولت باید سطح آگاهیهای عمومی در همه زمینهها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانههای گروهی و وسایل دیگر را بالا ببرد.
اصل 9 قانون اساسی میگوید هیچ فرد یا گروه یا مقامی حق ندارد بهنام استفاده از آزادی به استقلال سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی و تمامیت ارضی ایران کمترین خدشهای وارد کند و هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادیهای مشروع را، هر چند با وضع قوانین و مقررات، سلب کند. به غیر از اینها خیلی اصول دیگر در قانون اساسی وجود دارد و طرح»صیانت از کابران در فضای مجازی« آنها را را نقض میکند.
نگارنده مهدی حیدرپور معتقداست: خیلی بچگانه است که از اجرای آزمایشی این طرح صحبت میکنند چرا که اگر تصویب شود و بهصورت قانون در بیاید دائمی خواهد بود بنابراین در مورد طرح صیانت، راه درست این است که نمایندگان مجلس طرح صیانت از صفات حکمرانی عادلانه از نظر اسلام را جایگزین آن کنند و قبل از سایر کارگزاران نظام، خود نمایندگان در یک دوره زمانی مشخص برای منطبق نمودن رفتار خود با این طرح تمرین نمایند و سپس اجرای آن را برای سایر مسوولین نظام الزامی کنند.
اگر مسوولان نظام جمهوری اسلامی در قوای سهگانه و تمام دستگاههای تابعه رفتار خود را بر مبنای عدالت اسلامی منطبق نمایند و از هر نظر به رعایت حقوق عامه مردم پایبندی نشان بدهند، گرایش مردم به آنها و به نظام و انقلاب اسلامی چنان خواهد شد که نه اینترنت، نه ماهواره و نه هیچ ابزار قدرتمند دیگری نخواهد توانست میان مردم ایران و مسوولینشان کمترین فاصلهای بیندازد.
الآن اگر فضای مجازی حضرات مسوولین را دچار نگرانی کرده، بهدلیل بد بودن فضای مجازی نیست بلکه به دلیل بد بودن رفتار خود مسوولین با مردم و حتی با همدیگر است.
شما اگر با مردم عادلانه رفتار کنید، حقوق آنها را رعایت نمائید، آزادیهای مشروعشان را به رسمیت بشناسید، به حق انتخابشان پایبندی نشان بدهید و از جنگ قدرت که زندگی و معیشت مردم را تباه کرده است دست بردارید، مردم چشمشان را به شما میدوزند و گوششان را بدهکار شما میکنند و سخن شما را بر هر سخن دیگری از هر جا و هر کس باشد ترجیح میدهند.
مشکل اینست که اکنون شما با مردم چنین رابطهای ندارید و به همین دلیل است که از اینترنت نگران هستید. شما اگر رفتارتان را تغییر دهید و کاری کنید که بتوانید بر قلبها حکمرانی کنید، خواهید دید که هیچ نیازی به مسدود کردن یا محدود کردن و یا فیلتر کردن شبکههای اجتماعی ندارید. شما حکمرانان باید نگاهتان به شبکههای اجتماعی را تغییر دهید.