ایران دو سال و نیم است که شروع به کاهش تعهدات برجامی خود براساس مواد 26 و 36 برجام کرده و بهویژه از آذر سال گذشته و با تصویب قانون مجلس این روند شدت نیز گرفته است. حالا در شرایطی که طبق ماده یک این قانون، سازمان انرژی اتمی ایران موظف شده بود ظرف یک سال از اجرای قانون 28 آذر تولید مواد غنی شده 20درصدی را به 120کیلو برساند، طبق اظهارات محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی، تولید مواد 20درصدی ایران از این مقدار خواسته شده در قانون مجلس عبور کرده است.
محمد اسلامی معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی شنبه شب با حضور در برنامه زنده تلویزیونی نگاه یک به تشریح آخرین وضعیت برنامه هستهای کشورمان پرداخت. مهمترین بخش اظهارات رییس سازمان انرژی اتمی اعلام رسیدن ذخیره اورانیوم 20درصدی کشورمان به 120 کیلو بود؛ اقدامی که بهعنوان بخشی از پاسخ ایران پس از ترور شهید محسن فخریزاده از پاییز سال گذشته در دستور کار قرار گرفت. این علاوه بر ذخیره 60درصدی است که ماه گذشته در آخرین گزارش آژانس به 18 کیلو رسیده و مطابق انتظار این مقدار درحالحاضر باید به 20 کیلو افزایش یافته باشد.
رییس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دوربینهای برجامی با دوربینهای پادمان، تفاوت اساسی دارد و بازرسان آژانس در موعد مقرر، فیلمهای حافظه دوربینهای پادمان را در همانجا مرور میکنند و قیچی و خرد میکنند و خردههای آن را در پاکت میریزند و جزو اقلام معدومی در اختیار سازمان انرژی اتمی قرار میدهند و پلمب و کنار گذاشته میشود اما درباره دوربینهای برجامی، بازرسان آژانس، با حضور ما کارت حافظه قدیم را بیرون میآورند و پلمب میکنند و در محل امن نگهداری میشود و مرور نمیشود و دسترسی ندارند و فقط کارت حافظه جدید را قرار میدهند.
محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: روندی را ایجاد کردیم تا بتوانیم مزاحمتها را مهار و کنترل کنیم به همین علت فقط درباره تعویض کارتهای حافظه توافق کردیم و آنها به این کارتها دسترسی ندارند. نکتهای که پیش آمد مربوط به دوربینهایی بود که در عملیات تروریستی، آسیب دیده بود و آنها میخواستند دوربین جدیدی را در سایت کرج نصب کنند که به آنها گفتیم این موضوع ضرورتی ندارد زیرا برجام، معامله دوطرفه میان ایران و گروه 1+5 بود که این گروه بهویژه اروپاییها و آمریکاییها تعهدات خود را انجام ندادند بنابراین دلیلی برای نصب دوربین وجود ندارد.
رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: نکته دوم این است که آنها درباره عملیات تروریستی، موضعگیری و اعتراض نکردند و با این کار در عمل، این حملات تروریستی را تشویق میکنند.
امانکته قابلتوجه اینکه: ایران پس از اینکه در معامله نابرابر و ناموزون در لابهلای متن برجام توسط دولت روحانی برنامه هستهای را در ازای رفع تحریمها تعطیل کرد، با اطمینان حاصلکردن از عدم تحقق چنین امکانی، فرصت را دیگر بیشتر از دست نداد، درحالیکه حسن روحانی، محمدجواد ظریف و عباس عراقچی تحتعنوان »فرصت به دیپلماسی« خواهان ادامه مسیری بودند که آن را »صبر راهبردی« مینامیدند و بازسازی و احیای برنامه هستهای را بهعنوان تولید اهرم در برابر اهرم فشار طرف مقابل برای بازگشت به توازن از دست رفته در دستور کار قرار داد و با مصوبه »اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران« توسط مجلس شکل قانونی به آن بخشید.
بایستی به این مساله دقت شود که: بازگشت به نقطه اقتدار هستهای در مقطع کنونی پس از تحمیل هزینههای گزاف و بعضا جبرانناپذیری که در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی دردولتهای قبل شکل گرفت، مولفههای متغیر پیرامون برجام را بهنفع کشورمان گستردهتر کرده است. نگاهی به اظهارات اعضای تیم سیاست خارجی بایدن طی روزها و هفتههای گذشته که مرتب درحال تکرار شدن است، بیانگر اضطرار زمانی برای دولت بایدن و Eسه کشور اروپایی در برجام؛ انگلستان، فرانسه و آلمان است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اواخر هفته گذشته بود که پس از رایزنی برجامی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت: »من بار دیگر تاکید کردم فرصت برای آن چشمانداز و علاقهای که ما به اشتراک گذاشتیم (بازگشت متقابل آمریکا و ایران به تعهدات برجامی) کوتاهتر و کوتاهتر میشود، زیرا همانطور که قبلا نیز گفتهام و همانطور که قبلا درباره آن بحث کردیم، باتوجه به فعالیتهای هستهای ایران که ناسازگار با تعهدات برجامی و محدودیتهای برجام برای چرخش سانتریفیوژهای پیشرفتهتر است و اورانیوم را تا 20 درصد و حتی 60 درصد غنیسازی میکند، ما روزبهروز بیشتر به نقطهای نزدیک میشویم که بازگشت مجدد به تعهدات برجامی دیگر مزایای این توافق (برجام) را احیا نمیکند.
اما تثبیت توسعه برنامه هستهای و شتاب بخشیدن به آن بهعنوان تولید قدرت ملی، نهتنها بازدارندگی کامل را برای کشور به ارمغان میآورد که همان دارایی گرانبها و در غلتانی است که پشتوانهای قوی برای قرار گرفتن پشت هر میز مذاکرهای است که امیدواریم با تصمیمات درست طرفین و با پیشرفت انرژی هستهای جلوههای اقتدار ملی و تاثیرات آن در زندگی مردم پدیدار شود.
اینستاگرام مارادنبال کنید.
احساس بدبختی را بسیار آسانتر از احساس خوشبختی میتوان بیان کرد. به نظر میرسد که به وقت درماندگی از وجود خویش آگاه میشویم، هرچند ممکن است این آگاهی شکل خودپسندی نفرتانگیز به خود گیرد؛ این دردِ من خاصِ من است، این عصب که در هم کشیده میشود به من تعلق دارد نه به هیچکس دیگر.