استاندار جدید آذربایجان شرقی، اولین روز کاری خود را با حاشیه آغاز کرد. زینالعابدین رضویخرم که از سرداران سپاه است و آخرین مسوولیتاش فرماندهی لشکر عاشورا بوده، هفته گذشته از سوی هیات دولت بهعنوان استاندار آذربایجان شرقی معرفی شد. او روز شنبه در مراسم تودیع و معارفه خود، هنگام سخنرانی با سیلی یکی از شرکتکنندگان که روی سن آمده بود، مواجه شد. اما آنچه در مراسم معارفه استاندار آذربایجانشرقی رخ داد مایه تاسف است، هرچند نشان داد که نگاه امنیتی و نظامی در انتصابات چگونه میتواند در محافل عمومی خودنمایی کند تا جایی که از آن بهعنوان اقدام بیسابقه یاد شود.
#سیلی تلخی که توسط سرهنگ علیزاده بر صورت زینالعابدین خرم نشست، تصویری در ظاهر از دولت نظامی را نشان داد که این مساله به همه اعضای دولت مربوط نمیشود، البته همه کارشناسان و نخبگان در این مدت همواره این هشدار را دادند که در انتصابات نباید نگاه امنیتی داشت چراکه آقای رئیسی هم چنین دیدگاهی ندارد و حتی در زمان تبلیغات نیز ایشان فقط بر شایستگی و کارآمدی و غیرجناحی بودن در انتخاب مدیران دولت تاکید داشته و دارد، اما وزیر کشور نظامی به سمت انتخاب استانداران نظامی میرود که نشاندهنده این است که وزارت کشور به استانها نگاه امنیتی دارد که این نگاه نقش مردم را کمرنگ میکند وگرنه اگر دولتی شعارهای متفاوتی نسبت به دولت قبل میدهد، حق دارد استانداران را تغییر دهد.
حق دارد استانداران را برای اجرای سیاستهای اعلامی رییسجمهور انتخاب و بسترسازی کند که در دولتهای گذشته نیز استانداران با همین هدف انتخاب میشدند اما اکنون همه جریانات سیاسی عزمشان را برای حمایت و همکاری با دولت جزم کردهاند تا کمک کنند کشور از بحرانهای فعلی عبور کند و اکنون هم دنبال سرزنش نیستند اما در برخی مواقع سکوت هم نمیتوان کرد. نکته قابلتوجه اینکه این روزها فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و حتی رسانههای خارجی مشغول نمایش کلیپ سیلی زدن به استاندار جدید آذربایجانشرقی در مراسم معارفهاش هستند! اتفاقی نادر در 40 سال گذشته که باید ابعاد آن مورد بررسی قرار گیرد. علت و هدف فرد مهاجم برای این رفتار هنجارشکنانه هرچه که باشد باید بهعنوان زنگ خطری جدی برای همه مسوولان قلمداد گردد.
این حمله مصداق بارز »خلیفهکشی« در فرهنگ ما است، چرا که آنقدر نادر و بیسابقه بوده که کشور را برای چند ساعت در شوک فرو برد. شاید نارضایتی یا مشکلات متعدد، فرد مهاجم را به چنین حرکت ناخوشایندی وادار کرد، شاید هم تحتتاثیر هیجانهای رفتاری، دست به چنین واکنشی زده باشد. اما بیتردید انگیزهی این حرکت هرچه که باشد باید فورا توسط روانشناسان و رفتارشناسان تجزیه و تحلیل و ریشهیابی شود. بر کسی پوشیده نیست که استاندار، نماینده دولت و در جایگاه رییسجمهور یک استان است؛ بیکاری، گرانی، مشکلات خانوادگی و... هرچه که باشد این راه ابراز شکایت نیست. شاید این فرد تمام راهها را رفته و با در بسته روبهرو شده یا شاید به قول معروف کارد به استخواناش رسیده، فعلا هیچکسی از انگیزه او باخبر نیست. اگر قرار باشد هرکس دچار مشکلات شد، به مدیران ارشد حمله کرده و او را مورد ضرب و شتم قرار دهد، سنگ روی سنگ بند نمیشود و پس از این هرکس بهخود اجازه میدهد با سیلی و مشت مسائل و مشکلات خود را مطرح یا اعتراض خود را ابراز نماید.
در این میان سوال اینجا مطرح میشود که چرا باید یک نفر اینچنین به نقطهی جوش برسد که خود را برای هر مجازاتی آماده نموده و چنین رفتاری را مرتکب شود؟! چند نفر دیگر در این استان و در سایر مناطق کشور در این حالت وجود دارند که میتوانند رفتار بسیار ناشایست و خطرناک این فرد را تکرار نمایند؟ چه کسانی افراد را به نقطهجوش رفتاری میرسانند؟ چرا نهادهای نظارتی در اینگونه موارد دخالت گشایشی نمیکنند؟ در این شرایط، بازار شایعات گرم میشود و سکوت مسوولان تنور خبرهای کذب را داغتر میکند.
باید مسوولان بدون فوت وقت، بهخاطر جلوگیری از تلاشهای گسترده فرصتطلبان، با بیان واقعیت حادثه، اجازه یک کلاغ و چهل کلاغ را از آنها گرفته و به تنویر افکار عمومی کمک کنند. نکته قابل تامل اینکه سیلی به استاندار و کشیدهشدن مراسم سیاسیون به حاشیه، اولینبار نیست که در کشور رخ میدهد؛ بهمن سال 91 بود که علی لاریجانی بهعنوان رییس مجلس و نماینده قم در حرم حضرت معصومه(س) با پرتاب مهر و کفش از سوی مخالفان خود مواجه شد و در سخنرانی او اخلال ایجاد شد.
معاون پارلمانی دولت حسن روحانی نیز در دیماه سال 95 در نمازجمعه یزد با حاشیه مواجه شد؛ در این مراسم مخالفان دولت با اعتراض به حسینعلی امیری، به سمت این مقام دولتی مهر و تسبیح پرتاب کردند. آنچه که جای تاسف دارد آن است که این حادثه تلخ در اولین روز انتصاب و قبل از شروع به کار بالاترین مقام اجرایی استان رخ داد و هیچ توجیه عقلی و شرعی نمیتوان برای آن برشمرد. در این میان، نکته واضح خشم و رسیدن به نقطهجوش توسط ضارب است که او هم فرد فاقد سوابق نامناسب است. حالا دیگر قضاوت این حادثه به عقلای باوجدان استان سپرده میشود و امیدواریم که این نوع رفتار به رفتاری متداول در بروز اعتراض تبدیل نشود، چون میتواند بسیار هزینهبر برای دولت سیزدهم باشد.
اینستاگرام مارادنبال کنید.
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh