از رصد اخبار وین چنین به نظر میرسد که در صورت برخورداری »اراده سیاسی« واشنگتن و تهران دستیابی به توافق در دسترس است. اینک و پس از پایان دور هشتم مذاکرات هیاتهای مذاکرهکننده برای مشورت و اتخاذ تصمیمات سیاسی به پایتختهای خود بازگشتهاند تا در مواردی از اختلافات باقیمانده که نیازمند »تصمیم سیاسی« است دستورات لازم را دریافت کنند. هرچند اخبار مذاکرات از سوی تیم مذاکراتی ایران اندک و قطرهچکانی منتشر میشود اما از شواهد چنین برمیآید که باوجود پیشرفتهای صورتگرفته در موضوعات »لغو تحریمها و چگونگی آن، بازگشت از گامهای برداشته شده، تعیین تکلیف دستاوردهای هستهای ایران پس از خروج ترامپ از برجام، راستیآزمایی و تضمین عدمخروج همچنان ابهاماتی در مواضع طرفین وجود دارد که نیازمند تصمیم سیاسی است.
غربیها میگویند ایران درحال وقتکشی است؛ در اظهارات غربیها مدام تاکید میشود که مهلت محدود است و ما فرصت زیادی برای مذاکره نداریم و سپس اعلام کردند که اگر اینچنین نشود، طرح B روی میز قرار خواهد گرفت. درخواستهای آنها این بود که برجام به آن مفهوم نمیتواند ادامه پیدا کند و طی برجام جدید، برد موشکی ایران هم باید موردمذاکره قرار بگیرد؛ چرا که ایران موشکهای با برد بلندتر را آزمایش کرده است.
ایران قادر خواهد بود نقاط دورتری را هم کنترل کند. این نگرانی و اظهاراتی است که غربیها دارند و برای اینکه بتوانند از این کار جلوگیری کنند، اعلام کردند که پولهای ایران نزد ژاپن آزاد شود. به کره جنوبی نیز مجوز دادند که بخشی از بدهی ایران در سازمان ملل متحد را پرداخت کند. ایران حق رای خود را در سازمان ملل از دست داده بود که با پرداخت بدهی توسط کره جنوبی این حق رای مجدد کسب شد. ایران معتقد است تمامی تحریمها باید بهصورت یکجا برداشته شود.
خواسته بعدی ایران این است که آمریکا مجددا از برجام خارج نشود. آنها نیز تاکید کردهاند که این موضوع امکانپذیر نیست و باید به تصویب کنگره برسد و دولت فعلی آمریکا این اکثریت را در کنگره ندارد و مخالفین آن در کنگره قویتر هستند. نکته دیگر مدنظر ایران این است که در طول مدتی که آمریکا از برجام خارج شده و به تعهدات خود عمل نکرده است، خسارت زیادی به ایران وارد شده است و دولت آمریکا باید جبران خسارت کند.
درحالی که پروسه وین طی روزهای آتی با بازگشت روسای تیمهای مذاکرهکننده شروع خواهد شد، مجددا تبادل مواضع طرفها درحال تشدید شدن است. یک روز بعد از اینکه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد که طرفهای مقابل بهخصوص آمریکا، بعد از بازگشتن به وین »تصمیمات خود را اخذ کرده باشند و بر مطالبات بهحق ایران صحه بگذارند«، یک مقام آمریکایی در گفتوگو با اکسیوس، تصمیمهای سخت را متوجه ایران کرد و گفت »راه بهسوی رسیدن به توافق در مذاکرات وین وجود دارد، اما ایران باید هماکنون تصمیمات سیاسی سخت و مهمی اتخاذ کند.« این مقام آمریکایی که نام او فاش نشده، تایید کرده مذاکرات وارد »مرحله نهایی« میشود، ولی تاکید کرده »همچنان شکافهای مهمی وجود دارد.
« او گریزی به مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا در وین زده و گفته است: »جای تاسف است اگر ما شانس رسیدن به توافق را بهواسطه عدممذاکرات مستقیم (بین ایران و آمریکا) از دست دهیم.» هفته قبل حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه هم گفته بود که آمریکاییها از چند کانال پیام دادهاند که دنبال مذاکره مستقیم هستند. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همان موقع با تاکید بر موضع دولت آمریکا گفت که مذاکره مستقیم با ایران درخصوص بازگشت متقابل به برجام و دیگر مسائل بسیار سازندهتر خواهد بود.
در پایان مهدی حیدرپور معتقداست: شش دور مذاکرات پیشین امروز محور مذاکرات بعدی قرار گرفته است که اینها ابراز خرسندی میکنند. تصورات و تحلیلها به این سمت رفته است که ایران صرفا خوشبینی که ابراز میکند، یک تاکتیک است برای اینکه شکست مذاکرات را گردن نگیرد. هیات ایرانی با مترجم مذاکره میکند؛ تا مباحث را بگیرند و کلمه به کلمه ترجمه کنند و سپس پاسخ مناسب را بدهند، دو یا سه برابر آنچه که در زمان آقای ظریف پیش میرفت زمان میبرد بر همین اساس غربیها نیز اظهار تمایل کردند که بهصورت مستقیم مذاکرات صورت بگیرد. همه میدانند اصلیترین طرف در این ماجرا آمریکاست و روسیه، چین و اروپاییها پیغامآور از سوی آمریکا هستند. بنابراین بهتر است مذاکره بهصورت مستقیم صورت بگیرد. صحبت با آمریکا بهمعنای به رسمیت شناختن آن بهعنوان عضوی از برجام نخواهد بود.
#اینستاگرام_سردبیرآزاداندیش