سال 1400 هم به پایان رسید؛ سالی سرشار از اتفاقات تلخ و شیرین، سال حسرت و موفقیت. سالی که روزهای زیادی در انتظار گذشت، انتظار برای روزهای خوب. در این سال در کنار کرونا که همه چیز را بههم ریخته بود مساله و دغدغهی همیشگی مردم بحث اقتصادی بود که سالی سختی بود برای مردم و مسوولان! افزایش نرخ کالاها قدرت خرید جامعه را کاهش داد و بر میزان فقر افزود بهنحوی که گوشت و میوه از سبد خرید بخشی از جامعه حذف شد و مردم دلخوش به نتیجهی مذاکرات هستهای در سال 1401 هستند تا شاید گشایشی در وضعیت معیشتی حاصل شود. حضرت آیتالله خامنهای در بیانات ابتدای سال 1401»تنگی معیشت مردم، مساله گرانیها و تورم« را تلخترین موضوع سال 1400 دانستند و افزودند: مشکلات اقتصادی علاجپذیر است و حتما باید علاج شود البته عجله و توقع رفع دفعی آنها واقعبینانه نیست اما امیدواریم بخشی از آنها در سال جدید که سال اول قرنِ 15 هجری شمسی است، برطرف شود.
ایشان هدف از تعیین شعار سال را جهتدهی به حرکت مسوولان دستگاهها و آحاد مردم دانستند و افزودند: در بعضی از سالها متناسب با شعار سال توفیقات خوبی بهدست آمد اما در بعضی سالها نیز کمکاریهایی وجود داشت. البته در سال 1400 که سال »تولید؛ پشتیبانیها و مانعزداییها« بود، کارهای خوبی انجام شد که باید ادامه پیدا کند. در بیانات ابتدای سال رهبر معظم انقلاب، تولیدِ اشتغالآفرین و دانشبنیان و موضوع امیدآفرینی از اساسیترین اولویتهای کشور در سال پیشرو معرفی شد.
در میان این اولویتها، تولید و بارور کردن آن اصلیترین رکن است چراکه هم منجر به اشتغالآفرینی و رفع معضل بیکاری بهعنوان یکی از پاشنه آشیلهای مدیریتی چهاردهه اخیر میشود و هم به دم مسیحایی امیدآفرینی و بازگرداندن نشاط به جامعه میماند. رهبر معظم انقلاب در بیان علت تمرکز بر مساله تولید در سالهای اخیر گفتند: تولید، کلید حل مشکلات اقتصادی و راه اصلی عبور از دشواریهای اقتصادی است، ضمن اینکه رشد اقتصادی، افزایش اشتغال، کاهش تورم، افزایش درآمد سرانه، بهبود رفاه عمومی و همچنین افزایش اعتماد بهنفس و عزت ملی در گرو رونق و رواجِ اکسیری به نام تولید ملیست که تکیه بر آن در این سالها تاثیرهای خوبی نیز داشته است.
رهبر انقلاب افزودند: امسال نیز همچنان بر مساله تولید تاکید میکنم، البته بر لایه و چهره جدیدی از تولید یعنی تولیدِ »دانشبنیان« و »اشتغالآفرین«. ایشان معیار قراردادن تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین را موجب حرکت رو به جلو و محسوس در همه اهداف اقتصادی دانستند و افزودند: بنابراین شعار سال 1401 عبارت است از »تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین«. رهبر معظم انقلاب با تاکید بر توصیه سال قبل خود مبنی بر اکتفا نکردن به کارهای سطحی همچون درج نام سال بر تابلوی خیابانها یا روی سربرگ دستگاهها گفتند: تحقق شعار امسال نیاز به سیاستگذاری دارد البته با تحرکی که از رییسجمهور محترم و همکارانشان مشاهده میشود، انشاءالله این شعار روی زمین نخواهد ماند اما هر چه بیشتر کار و تلاش شود بهتر خواهد بود.
پس در چنین شرایطی ساماندادن به اقتصاد کشور، اولویتی غیرقابل اجتناب است که در صورت تحقق آن زنجیرهوار خیل عظیمی از مسائل کشور از اشتغال گرفته تا امید اجتماعی و حتی موضوعات فرهنگی و تنازعات سیاسی بر مدار بهبود قرار خواهند گرفت. بر همین مبنا مقام معظم رهبری توجه به تولید دانشبنیان را برای رهایی از ضعفهای قبلی و مدیریت هدفمند اقتصادی مورد تاکید و توجه ویژه قرار دادهاند چرا که ریلگذاری در مسیر علمی و فاصلهگرفتن از تجربه مدیریت سنتی اقتصاد، کارسازترین استراتژی ممکن خواهد بود.
در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: سال 1401 سال سختی برای دولت است، چرا که از یک سو مذاکرات باید به نتیجه برسد و از سوی دیگر عملکرد دولتمردان پس از یکسال از آغاز بهکار، با دقت بیشتری ارزیابی خواهد شد. مجلس هم برای ارائه کارنامه قابل قبول باید مصوباتی داشته باشد که نیاز اصلی جامعه است و نهخواست اقلیت.گروههای سیاسی هم برای حضور در مجلس دوازدهم سال پرکاری خواهند داشت و بهعبارتی سال 1401 سال تلاش و اثبات مجلس و دولت است. دولت باید بهجای شعار ریشهکنی فقر مطلق در چند روز و حتی یک سال به فکر راهکارهای اساسی باشد و به تعداد افرادی که در جامعه زیر خط فقر قرار میگیرند، نیفزاید بلکه این توان را داشته باشد بر شمار کسانی که روی خط فقر قرار میگیرند بیقزاید.