سردبیرآزاداندیش

مردم افغانستان،آوار بلا بر روی سرشان فرود آمد و زلزله‌ای با قدرت 6.1 درجه در مقیاس امواج درونی زمین‌(ریشتر) جنوب شرق افغانستان و بخش‌هایی از پاکستان را به لرزه درآورد. به گفته این مرکز، زلزله در 44 ‌کیلومتری شهر خوست و در عمق 51 کیلومتری زمین رخ داد و هزاران افغان کشته و زخمی شدند.

در این خصوص بایستی به این مطلب اشاره شود که حکومت طالبان از تصرف کابل در تابستان سال گذشته تاکنون با چالش‌های فراوانی همچون مشکلات اقتصادی، بلوکه‌شدن چند میلیارد ‌دلار از دارایی‌های افغانستان توسط ایالات متحده و حملات تروریستی گاه و بی‌گاه رودررو بوده ‌است. بامداد چهارشنبه ‌چند ولایت شرق افغانستان از جمله پکتیکا، شاهد زمین‌لرزه‌ای مرگبار با قدرت 6.1 ریشتر بود که متاسفانه گفته می‌شود تاکنون بیش از 2 هزار کشته و 2 هزار مصدوم بر جا گذاشته است.

زلزله تهران این مساله نیز بار سنگینی بر دوش حکومت طالبان قرار داد. در طرف مقابل، این بحران فرصت‌هایی را نیز برای طالبان گشود. اکنون این گروه می‌تواند از همدردی کشورهای دیگر با زلزله‌زدگان استفاده کرده و کمک‌های خارجی را جذب کند. همچنین انتظار بهبود روابط خارجی نیز غیرممکن به‌نظر نمی‌رسد. هم‌اکنون کمک‌های بشردوستانه از کشورهای ایران، پاکستان و قطر به افغانستان رسیده‌ و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای گفت این سازمان در افغانستان کاملا بسیج شده است.

علاوه بر این، بحران کنونی می‌تواند روابط طالبان با هند را نیز بهبود بخشد. دولت هند از اعزام یک تیم کارشناسی به سفارت این کشور در کابل برای نظارت بر کمک‌های ارسالی به افغانستان خبر داد که می‌تواند نویدی برای بازگشایی سفارت این کشور باشد.

اما در این یاداشت قصد داریم به هشدار این زلزله برای پایتخت‌نشینان اشاره شود‌. درواقع زمین‌لرزه‌ای که با قدرت 6.1 در مقیاس ریشتر، بامداد چهارشنبه در جنوب شرقی افغانستان رخ داد، دوباره آن پیش‌بینی مشهور و احتمال وقوع زلزله مهیب در تهران و البته دورنمای وحشتناک آن را تداعی کرد.

بهرام عکاشه که همه او را به‌عنوان یکی از مهمترین کارشناسان زمین‌شناسی و زلزله می‌شناسند تا همین چند سال پیش مدام در‌خصوص زلزله ویرانگر تهران پیش‌آگهی می‌داد.

او گفته بود که ده‌ها گسل مهم در جنوب شهر تهران وجود دارد و مهم‌ترین آنها گسل ری است. اظهارات عکاشه با نگاهی به مطالعات محققان ایرانی و ژاپنی بر گسل شمال تهران و اثبات اینکه فعال‌شدن آن، زلزله 7.2 ‌ریشتری در پی دارد و تعداد کشته‌ها میلیونی خواهد بود، به‌سرعت به موضوع روز همه شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها تبدیل شد.

رییس سابق بخش زلزله‌شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان‌اش مطرح کرده بود که زلزله‌های جنوب پایتخت معمولا سطحی تا عمق 20 کیلومتر و زلزله‌های شمال این شهر عمیق‌تر تا عمق 30 کیلومتر است و پتانسیل گسل‌های جنوب تا 6.2 ‌ریشتر و پتانسیل گسل‌های شمال حدود 6.5 تا 7.5 ریشتر است.

نهم شهریور‌ماه سال گذشته بود که رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در جلسه علنی شورای شهر تهران حضور یافت و درباره تلفات و مصدومیت‌های پس از زلزله در مناطق تهران این‌گونه توضیح داد: مناطق 1 تا 5 باتوجه به ساخت‌و‌ساز، بلند‌مرتبه‌سازی و گسل‌ها تلفات بیشتری خواهند داشت و در مجموع با وقوع زلزله 2 میلیون کشته و مصدوم شدید خواهیم داشت و این آمارها مربوط به مطالعاتی است که در‌حال انجام هستند و از این 2 میلیون‌نفر حدود 400 هزار نفر کشته در یک دقیقه خواهد بود، لذا برای گزینه دفن جمعی باید از هم‌اکنون برای آن فکری بکنیم و امکانی غیر از این نداریم و قطعا اگر مقاوم‌سازی انجام شود تعداد کشته و مصدوم‌های شدید به 400 هزار‌نفر کاهش می‌یابد که از این تعداد زیر 100 هزار‌نفر کشته خواهیم داشت. تا دیر نشده مساله ایمنی ساختمان‌ها را برنامه‌ریزی و اجرایی کنید و هشدارها را جدی بگیرید.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی