بعد از فروکش کرونا دوباره موجی از بیماران با علائمی مشابه کرونا راهی بیمارستانها شدند و بهعبارتی دیگر مردم خسته از کرونا اینبار با بیماری آنفلوآنزا و سرماخوردگی درگیری پیدا کردند. با افزایش شیوع بیماری آنفلوآنزا، رییس کمیسیون بهداشت مجلس با انتقاد از نبود عزم و اراده جدی برای رفع مشکل کمبود دارو تاکید کرد درحال حاضر کودکان و افراد مسن در معرض آنفلوآنزا و سرماخوردگی قرار دارند و این بیماریها درحال افزایش است اما با کمبود سرم بهویژه برای کودکان در 30 استان کشور روبرو هستیم.
همچنین درخصوص داروهای بیماران خاص نیز کمبودهای شدیدی وجود دارد. در این خصوص رییس سندیکای تولیدکنندگان مواد شیمیایی، دارویی و بستهبندی دارویی بااشاره به مشکلات شرکتهای دارویی برای تامین سرمایه در گردش، گفت: علت کمبود برخی از اقلام دارویی عدمسازماندهی جلسات بازخوانی، ارتباط با شرکتها، برنامهریزی و قیمت تعیینشده پایین برای محصولات نهایی بوده، اما کمبود سرم تعجبآور است.
فرامرز اختراعی با بیان اینکه قانون تغییر کرده و ارز 4200تومانی به غیر از برخی اقلام محدود دارویی تمام شده، وجود ندارد، بر این نکته هم اذعان داشته که: مابقی داروها با ارز نیمایی وارد میشود. درحالحاضر دو دسته کالا در گمرک وجود دارد؛ اول کالاهایی که در مقطعی با ارز 4200تومانی وارد شدند، اما در زمان ترخیص نرخ ارز تغییر کرده و این مابهالتفاوت بسته به میزان حجم واردات، رقم سنگینی است. این افراد باید حدود هفت برابر پول پرداخت کنند، اما منابع مالی مهیا نیست.
علاوه بر این بایستی به این مساله هم توجه شود که واردکنندگان باید بتوانند وام بگیرند یا پرداخت را زماندار کنند. گمرک هم سلسله مقرراتی برای کمک تعیین کرده است. در این شرایط جدید بانکها باید ورود کنند و تسهیلات ارائه کنند، اما بانکها هم سیاستهای انقباضی دارند. در شرایطی که نیاز به سرمایه در گردش واحدها هفت تا هشت برابر شده، اتخاذ این سیاستها مساله عجیبی است. دولت باید بانکها را مکلف کند که برای صنایع دارویی تسهیلات را افزایش دهند و شرایط نشدنی مقرر نکنند. بانک مرکزی باید به سرعت برای صنایع دارویی، استثنا قائل شود تا این مشکلات برطرف شود.
اختراعی بااشاره به تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده، اظهار کرد: مالیات بر ارزش افزوده قبلا براساس نرخ 4200تومانی محاسبه میشد، اما الان براساس ارز نیمایی است. البته هفته گذشته برای دارو از 9 درصد به 2 درصد کاهش پیدا کرد. اما بهدلیل شوک واردشده در تغییر نرخ، در مجموع مشکل تامین نقدینگی برای ترخیص همچنان پابرجاست.
البته به گفته رییس سندیکای تولیدکنندگان مواد شیمیایی، دارویی و بستهبندی دارویی کمبود برخی از اقلام دارویی از این وضعیت اثرپذیر نبوده، چراکه تامین مواد موثره دارویی، مواد جانبی و بستهبندی وضعیت بدی ندارد و عمدتا تولیدکنندگان داخلی برای تامین این مواد برای تولید داروهایی که کمبود داشتند، مشکلی ندارند.
وی افزود: اما برنامهریزی شرکتهای دارویی که باید این مواد را به شکل نهایی دارو دربیاورند و قیمت منطقی هم گرفته باشند تا تولید برای آنها توجیه داشته باشد، دچار چالشهایی است که باید سازمان غذا و دارو آنها را حل کند، وگرنه مسئله پابرجا میماند. بهنظر میرسد مردم از مسوولین قطع امید کردهاند و خود دست به کار شدهاند تا به یکدیگر کمک رسانند.
یکی از داروخانهها درخصوص گرانی دارو میگوید: »در اوضاع کنونی که پیداکردن برخی از داروها بسیار دشوار شده و قیمت دارو نیز بالا رفته است من در داروخانه دیوار مهربانی قرار دادهام. زیرا در این مدت بهشدت با بیمارانی مواجه شدهام که پول کافی برای تهیه دارو خود نداشتهاند و بدون تهیه دارو داروخانه را ترک کردهاند.
لذا با ساخت دیوار مهربانی این امکان در داروخانه ما فراهم است که افراد برخوردار مبلغی را برای تهیه دارو نیازمندان اهدا کنند.« این وضعیت در کشور ما در حالتی بهوجود آمده است که بیماران نباید درد دارو و ناتوانی مالی خود را به دوش بکشند و صرفا باید تلاش کنند با بیماری خود بجنگند. حال شرایط در جامعه ما به گونهای است که در داروخانهها دیوار مهربانی قرار داده شده است.
یعنی اگرچه کمبود دارو در کشور ما زیاد اتفاق میافتد اما اگر کمبودها هم رفع شوند بسیاری از مردم توانایی خرید داروی موردنیاز خود را ندارند و این برای کشور ما بسیار تاسفآور و خطرآفرین است. حال که وزارت بهداشت در یک وضعیت غیرشفافی به سر میبرد کسی نیز پاسخگوی شرایط کنونی نیست. در حالیکه بسیاری از مردم این کشور اینروزها درگیری شدیدی با بیماریهای خود دارند و حتی در تهیه دارو با مشکل مواجه هستند. مسوولین کجای این داستان، باید به وظیفهشان عمل کنند؟
توییتر ما
https://twitter.com/moshklatemardom