در آستانه سال نو و حلول ماه مبارک رمضان، جهش قیمت گوشت قرمز همه را شگفتزده کرده و باتوجه به افزایش طبیعی مصرف، پرسش عمومی این است که آیا روند افزایش قیمت مواد پروتئینی ادامه مییابد؟ درحالیکه دولت تلاش دارد با عرضه گوشت گرم وارداتی از پیشروی بیشتر قیمت مواد پروتئینی جلوگیری کند، افت تولید و عرضه گوشت قرمز تولید داخل بهویژه در دیماه نشان میدهد که اگر سیاست رشد تولید دنبال نشود، قیمت گوشت، روند کاهشی را تجربه نخواهد کرد.
قیمت گوشت گوسفندی در آخرین آمار رسمی مربوط به دیماه امسال کیلویی 235 هزار و 544 تومان و قیمت گوشت گوساله کیلویی 234 هزار و 344 تومان ذکر شده است. اگر به آمارهای ابتدای سال مراجعه کنیم، متوسط قیمت گوشت گوسفندی و گوساله به ترتیب کیلویی 168 هزار و 570 تومان و 162 هزار و 814 تومان ذکر شده است. به این ترتیب قیمت گوشت گوسفندی در آمارهای رسمی نسبت به ابتدای سال کیلویی 66 هزار و 974 تومان، معادل 39.7 درصد افزایش پیدا کرده است.
قیمت گوشت گوساله هم در آمارهای رسمی نسبت به ابتدای سال کیلویی 71 هزار و 530 تومان، معادل 43.9 درصد رشد را تجربه میکند. قیمت گوشت قرمز در بازار متفاوت از آمارهای رسمی است، اما حتی اگر همچنان به متوسط قیمتها وفادار بمانیم میتوان رشد قابلتوجه قیمت را ردیابی کرد. متوسط قیمت گوشت قرمز در ابتدای امسال کیلویی 133 هزار و 160 تومان بود و تقریبا تا اواخر اردیبهشت ثابت باقی ماند. اولین جهش قیمت گوشت قرمز در هفته آخر اردیبهشت رقم خورد و باعث شد متوسط قیمت به کیلویی160 هزارتومان برسد. قیمت گوشت قرمز ابتدای آذر امسال بهطور متوسط 176 هزار و 265 تومان ذکر شده است. تقریبا یک ماه بعد متوسط قیمت 200 هزارتومان میرسیم. ابتدای بهمن متوسط قیمت 228 هزار و 260 تومان را شاهد بودیم.
قیمت گوشت قرمز در اواخر بهمن 1401، از متوسط 250 هزارتومان بهازای هر کیلو عبور کرده است. یکشنبه 30 بهمن گوشت گوسفند در سراسر کشور بهطور متوسط کیلویی 302 هزار و 727 تومان است و گوشت گوساله بهطور متوسط 199 هزار و 500 تومان قیمت داشت. دبیر انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی میگوید: نسبت به یک سال قبل، دقیقا 50 درصد از تقاضای گوشت قرمز و 30 درصد از گوشت مرغ کاهش پیدا کرده است و در مورد ماهی نیز کاهش قدرت خرید مردم بهشدت محسوس است. مسعود رسولی افزود: قیمت پایه گوشت لاشه گوسفندی تقریبا 295 هزارتومان است که 7 درصد آن برای چربی و ضایعات خارج میشود و شرکتهای بستهبندی باید بخشی از لاشه مانند قلوهگاه و گردن را زیر قیمت خرید بفروشند و در این فرایند با احتساب هزینهها ناگزیر قیمت سایر گوشتهای بستهبندی تفاوت محسوسی با قیمت قصابیها پیدا میکند.
بهگفته او از 700 شرکت بستهبندی گوشت تقریبا 120 مورد آن فعال هستند و 20 درصد آنها در یک سال اخیر تعطیل شدهاند. مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران، با بیان اینکه فروش گوشت 500 هزارتومانی واقعیت ندارد و حاصل فضاسازی در فضای مجازی است، گفته: میانگین قیمت گوشت شقه در نقاط مختلف تهران هم بین 280 تا 290 هزارتومان است. ایوب فصاحت با بیان اینکه عرضه گوشت گرم گوسفندی 232 هزارتومانی از 10 روز آینده 2برابر میشود اظهار کرد: تولید گوشت در کشور به مرز خودکفایی رسیده و به عقیده فعالان حوزه دامداری، با نزدیکشدن به فصل بهار، عرضه دام از سوی دامداران بیشتر میشود و قیمت را در بازار میشکند. حال آنکه مرکز آمار ایران میگوید: نرخ تورم نقطه بهنقطه گروه کالایی گوشت قرمز و ماکیان یعنی طیور شامل مرغ و سایر پرندههای حلالگوشت در دیماه 2 سال اخیر بالای50 درصد بوده است. بالاترین نرخ تورم ثبتشده در این گروه کالای پروتئینی در دی سال 1398 به میزان 69.7 درصد ثبت شده و در 10 سال اخیر نوسان قیمت این کالا متفاوت بوده بهگونهای که در فاصله دیماه سالهای 1393 تا 1395نرخ تورم تک رقمی بوده و بعد از آن روندی صعودی داشته و در دی 1399 به 15.6 درصد رسید و 2 سال پیاپی است که در دیماه مردم شاهد نرخ تورم نقطه بهنقطه بالای 50 درصد در راسته فروشندگان گوشت قرمز و گوشت ماکیان هستند. البته یک هفته دیگر با انتشار نرخ تورم بهمنماه 1401 از تازهترین تحولات قیمتی در سبد خوراکیهای مردم رونمایی خواهد شد. کلام پایانی اینکه قیمت گوشت را نمیتوان بدون در نظر گرفتن پیچیدگیهای رایج بازار قضاوت کرد. قیمت اجزای مختلف گوشت متفاوت است. معمولا قیمت گوشت چرخکرده بهخاطر وجود چربی بیشتر، پایینتر است. گوشت بااستخوان را ارزانتر از گوشت بدون استخوان میفروشند. قیمت گوشت گوسفندی و گوساله نیز تفاوت دارد. قیمت گوشت بستهبندیشده هم معمولا گرانتر از قصابیهاست، چون بالاخره پای برندها وسط میآید. امیدواریم پایان سال خوبی برای مردم رنج کشیده در پیش باشد و کالاهای اساسی مردم اینقدر دستخوش تغییرات بازار دلالی نشود.