سردبیرآزاداندیش

پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،کاهش قیمت نفت را می‌توان آزمونی برای دولتمردان ایران برای عدم تکیه بر درآمدهای نفتی دانست، امری که سال‌ها زمزمه آن به گوش می‌رسید و اکنون دولت یازدهم بنا دارد تا با نهادن سنگ زیربنای آن اقتصاد ایران را از نفت جدا کند. از این‌رو دولت در سال آینده اهتمام ویژه‌ای بر وصول مالیات دارد و به‌زعم رئیس سازمان مالیاتی برآوردها نشان می‌دهد، میزان فرار مالیاتی20 تا 25 درصد از تولید ناخالص ملی است که رقمی معادل 12 تا 20میلیارد دلار در هر سال می‌شود.
به عبارتی دیگر این‌روزها که درآمدهای نفتی به ریپ زدن افتاده ، جایگزینی درآمدهای دیگر از جمله مالیات با نفت در بودجه یکی از اولویت‌های دولتی‌ها شده است‌
،موضوعی که مردم با نگاه از کف‌دادن پول بیشتر به آن نگاه می‌کنند، دولتی‌ها چاله‌های بودجه را با آن پرشده می‌بینند و کارشناسان و دلسوزان به آغازی بر پایان فرار مالیاتی می‌اندیشند و بهارستان نشینان نیز می‌‌خواهند تابوی اقتصادی‌های خاص را بشکنند.

برای همین این روزها بازار اخبار مالیاتی داغ است، از افزایش مالیات بر ارزش افزوده، ورود نهادهای خاص از جمله آستان قدس به لیست بلندبالای سازمان مالیاتی گرفته تا گلایه از پرداخت نکردن مالیات توسط 40 درصد تولید ناخالص داخلی. دراین بین مسئولان مالیاتی برنامه‌ها و اقدامات خوبی را برای درآمد مالیاتی حاصل از تولید و تجارت طراحی کرده‌اند که باید با کمک مردم، هرچه سریعتر اجرایی شوند.

در همین حال نمایندگان مجلس نیز بیکار ننشستند و برای همراهی با دولت  دیروز  و در ادامه بررسی بخش‌های درآمدی لایحه بودجه 94 کل کشور شرایط ممنوعیت خروج از کشور بدهکاران مالیاتی را تعیین کردند که مطابق مصوبه آنان بر اساس ماده 202 قانون مالیات‌های مستقیم، وزارت امور اقتصادی و دارائی یا سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها از 10میلیون ریال بیشتر باشد از کشور جلوگیری نماید .

وصول مطالبات مالیاتی

درتکمیل مقدمه مطرح شده بایستی اذان نمود،درحال حاضر 40 تا 45 درصد از اقتصاد ایران معاف از مالیات هستند،و یکی از مواردی که در اقتصاد ایران به چشم می‌خورد  وجود نهادهای معاف است که از چند وقت پیش مجلس و دولت به فکر ساماندهی آنها افتاده‌اند. شناسایی این نهادها اما کار سختی نیست و به نظر می‌رسد اسامی آنها را سازمان امور مالیاتی باید در اختیار داشته باشد.

پایگاه فرهنگ مالیاتی کشوردراین خصوص اذان داردکه نمی‌داند کدام نهاد‌ها هستند که مالیات پرداخت نمی‌کنند و این وظیفه سازمان مالیاتی است که مالیات خود را وصول کند و اگر نمی‌تواند وصول کند باید دید مشکل در کجاست.

اما بایستی به این نکته اشاره نمودکه:در قانون منعی برای گرفتن مالیات وجود ندارد، مشکل ما در اجراست و اگر دولت احساس می‌کند که قانون مشکل دارد باید لایحه بدهد. براین واقعیت آگاه هستیم که مجلس در مورد نهاد‌هایی که مالیات پرداخت نمی‌کنند ورود کرده است، و می دانیم که ما قانون مالیات‌های مستقیم را هم داریم و باید دولت لایحه بدهد و مجلس نیز کمک کند.

از آنجا که اقتصادی که بهره‌وری ندارد خوب مالیات نمی‌تواند بدهد چون ثروت تولید نمی‌کند. تمام نهادهای تحت پوشش دولت همینطور هستند. برای ما مهم خروجی آنان است و این به منزله این است که چه میزان شغل ایجاد می‌کنند یا میزان ثروتی که تولید می‌کنند و میزان رونقی که دارند در اقتصاد ایجاد می‌کنند، مهم است.

درحال حاضر کلی شرکت زیان‌ده دولتی داریم مثل تمام شرکت‌های برق، تمام شرکت‌های آب و... اینها در اظهارنامه مالیاتی‌شان می‌نویسند ما چون زیان داده‌ایم مالیات نمی‌دهیم. خوب از سال آینده نهادهای جدید هم اظهارنامه را اینگونه پر می‌کنند.

برخلاف تصور همه این نهاد‌ها زیان ده هستند و فقط بخش خصوصی آنها است که زیان‌ده نیست. بخش وابسته سودی ندارد. ازطرفی می‌بینیم که مساله اقتصاد ایران مساله تولید ثروت است ونه نحوه مالیات‌ستانی. وی با بیان اینکه این اقتصاد ثروت ایجاد نمی‌کند تا ما بنشینیم و بر سر مساله مالیات گرفتن آن حرف بزنیم.

درپایان وبه نظرنگارنده"مهدی حیدرپور" مالیات‌ستانی فرع بر این مساله است و نکته دیگر اینکه وقتی دولت را مظهر هزینه می‌دانیم مالیات گرفتن از مردم چه فایده‌ای دارد . دولت باید کارآمد باشد و باید دید دولت کفایت لازم را برای درست خرج کردن این درآمد‌ها دارد و یا خیر. البته دولت فعلی کارآمدتر است. درنهایت با نگاهی به بودجه می‌توان گفت غیر از بخش حقوق و دستمزد تمام بخش جاری آن را می‌توان زد.
مطابق مصوبه بودجه 94و بر اساس ماده 202 قانون مالیات‌های مستقیم، وزارت امور اقتصادی و دارائی یا سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند از خروج بدهکاران مالیاتی
درسال 94 که میزان بدهی قطعی آنها از 10میلیون ریال  بیشتر باشد از کشور جلوگیری نماید و مالیات معوقه آنها را مطالبه کند.

تهیه وتنظیم: مهدی حیدرپور

خبرنگارحوزه اقتصاد

مدیرپایگاه فرهنگ مالیاتی کشور

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی