سردبیرآزاداندیش

پروژه‌ی‌شکست‌خورده

طبق نظر کارشناسان پروژه ایجاد منطقه‌ی امن در سوریه اولین‌بار از سوی ترکیه مطرح شد و طی سال‌های گذشته آنکارا تلاش زیادی برای ایجاد این مناطق در سوریه انجام داد اما توفیقی در این راه کسب نکرد. اکنون به‌نظر می‌رسد که تل‌آویو به‌دنبال همان سیاست ترکیه است اما ظواهر نشان می‌دهد که اسرائیل نیز نمی‌تواند در این راه موفق باشد. دلیل اصلی موفق‌نشدن صهیونیست‌ها در این راه آن است که تل‌آویو درصدد است تا رضایت روسیه را برای ایجاد منطقه‌ی امن کسب کند اما با این حال کنترل این منطقه در دست روسیه نباشد.

 نظر به استراتژی مسکو در خصوص سوریه و اینکه اگر قرار بر ایجاد منطقه‌ی امن در سوریه باشد عوامل تاثیر‌گذار دیگری همچون نظر دولت سوریه و همچنین حزب‌اله لبنان در آن دخیل خواهند بود بعید به‌نظر می‌رسد خواسته‌ی صهیونیست‌ها در این رابطه رنگ حقیقت به‌خود بگیرد. درتکمیل مقدمه عنوان شده بایستی اذعان نمود: محافل رسمی رژیم صهیونیستی اخیرا از »تحولی با اهمیت ژئواستراتژیک« که با تصرف روستای »التنف« به دست ارتش سوریه مرتبط است خبر داده بودند.

ارتش سوریه مدتی پیش کنترل روستای التنف در مثلث مرزی میان سوریه، عراق و اردن را به دست گرفت.در آغاز ماه ژوئن سال جاری (2017) نیروهای مردمی عراق موسوم به الحشدالشعبی که حدود 100هزار نیرو در اختیار دارد، به آن سوی مرزهای عراق رسیدند. مقامات اسرائیلی می‌گویند، با این تحول، ایران به »رؤیای دست یافتن به مسیر زمینی رسیدن به دریای مدیترانه« نزدیک شده و می‌تواند از این پس نه‌تنها از راه دریا یا از طریق فرودگاه دمشق، بلکه از مسیر زمینی نیز برای حزب‌اله لبنان موشک و سلاح بفرستد.

صهیونیست‌ها در این رابطه به اظهارات دبیر کل حزب‌اله لبنان نیز اشاره کرده و می‌نویسند: سید حسن نصراله، رهبر حزب‌اله لبنان، به پیامد دیگری هم اشاره کرده است. او روز 22ژوئن (اول تیر) اسرائیل را تهدید کرده و گفته بود، جنگ اسرائیل علیه سوریه یا لبنان، می‌تواند هزاران یا حتی صدها هزار رزمنده را از کل جهان عرب و دنیای اسلام، از ایران، عراق و یمن، به مبارزه بکشاند.این وضعیت درحالی است که جنبش مقاومت اسلامی »النجباء« عراق، از تشکیل »سپاه آزادسازی جولان« خبر داده بود. نیروهای تندرو اسرائیلی تشکیل چنین سپاهی را به‌مثابه تهدیدی حیاتی برای رژیم صهیونیستی ارزیابی کرده‌اند. بلندی‌های جولان از منظر نظامی از اهمیتی استراتژیک برخوردار است. این بلندی‌ها هم ناظر بر مناطق شمالی اسرائیل هستند و هم تا پایتخت سوریه فاصله چندانی ندارند. اسرائیل به واسطه‌ی اهمیت نظامی این منطقه، در جریان جنگ سال 1967 بخش‌بزرگی از آن را به تصرف خود درآورد.

موضوعی که همواره باعث درگیری نظامی بین دو کشور سوریه و اسرائیل شد. دراین خصوص مقامات ارشد رژیم صهیونیستی به‌شدت در تلاش هستند تا آمریکا و روسیه را متقاعد به ایجاد منطقه‌ای امن در امتداد مرزهای اراضی اشغالی با سوریه کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، بعد از تبلیغات رسانه‌ای گسترده صهیونیست‌ها در مورد اینکه ایران به مسیر زمینی از تهران تا لبنان دست یافته و لزوم برخورد با این حرکت ایران، تل‌آویو فاز دوم اقدامات خود را آغاز کرده و تلاش می‌کند تا آمریکا و روسیه را متقاعد به ایجاد منطقه امن در مرز اسرائیل با سوریه کند.

در همین رابطه اسرائیل نشنال نیوز نوشت: اسرائیل خواستار ایجاد منطقه حائل برای محافظت از خود در مقابل حزب‌اله و ایران است، اما نمی‌خواهد این منطقه تحت کنترل روسیه باشد. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در مکالمه تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه درباره ایجاد یک منطقه حائل در سوریه گفتگو کرد. طبق گزارش این روزنامه صهیونیستی، این منطقه حائل جدید در شرق بلندی‌های جولان تا 30مایل (48کیلومتر) امتداد خواهد داشت و شهرهای درعا و سویدا در سوریه را نیز در بر خواهد گرفت.

نه ایران و نه حزب‌اله اجازه ورود به این منطقه را نخواهند داشت و این منطقه تحت کنترل روسیه نخواهد بود. براساس این گزارش، مقامات صهیونیست نگران آن هستند که سوریه تجزیه شود و به دست روسیه، ایران و بخش‌هایی از آن نیز به دست افراد مسلحی که بر سر قدرت رقابت می‌کنند و گروه‌های تحت رهبری کُردها بیفتد. در این گزارش همچنین آمده است: صهیونیست‌ها در حاشیه‌ی گفتگوهای آمریکایی‌ها و روس‌ها در عمان، درباره‌ی آینده جنوب سوریه حضور داشتند.

درپایان و به نظر نگارنده مهدی حیدرپور: اسرائیل نگران آن است که غرب از سوریه عقب‌نشینی کند و شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران مانند حزب‌اله را به‌حال خود بگذارد تا در جنوب این کشور از جمله در مرز جولان مستقر شوند. وزارت امور خارجه روسیه در این‌باره اعلام کرد این تماس تلفنی از جانب رژیم صهیونیستی بوده است و پوتین و نتانیاهو درباره مسائل مربوط به همکاری‌های دوجانبه تبادل نظر کردند. آنها درباره همکاریهای مشترک علیه تروریسم بین‌المللی، حل و فصل مشکلات خاورمیانه و اوضاع سوریه گفتگو کردند.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی