سردبیرآزاداندیش

پیام‌های‌منطقه‌ای‌شلیک‌موشک‌های‌یمنی‌به‌عربستان

به‌اعتقاد کارشناس مسائل غرب آسیا، شلیک چند موشک به عربستان از سوی یمن به‌معنای بی‌تاثیری تهدیدات ترامپ در تصمیمات راهبردی جبهه مقاومت و همچنین به‌معنی بستن راه نفوذ ورود به گفت‌وگوهای منطقه‌ای کشورهایی است که لقب »کشورهای فضول« را یدک می‌کشند. کارشناسان در خصوص موضع شورای امنیت سازمان ملل در مورد حملات موشکی یمن به عربستان، ضمن‌ اشاره به اینکه دریافت چک¬‌های بادآورده مواضع شورای امنیت را در قبال یمن تعیین می‌کند، معتقداند: شهرهایی از عربستان در آغاز چهارمین سال تهاجم بی‌رحمانه و تجاوزگرانه ائتلاف سعودی به یمن آماج حملات موشکی ارتش ملی این کشور و انصاراله قرار گرفت.

خبرگزاری رسمی عربستان گزارش داده بود که در جریان حمله چند روز اخیر شهرهای ریاض، نجران، جازان و خمیس مشیط در جنوب این کشور هدف هفت موشک قرار گرفته‌اند‌. در این راستا ژنرال ترکی ملکی، سخنگوی نیروهای ائتلاف ضدیمن تحت رهبری عربستان مطابق معمول جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که این موشک‌ها را در اختیار انصاراله قرار داده است و این اقدام را در ضمن تهدید ایران به واکنش مناسب در زمان و مکان مناسب محکوم کرد.
حال سوال اینکه: مطرح‌شدن موضوع موشک‌های یمنی در شورای امنیت از چه‌زمانی آغاز شد؟ درواقع ماجرای مطرح‌کردن اتهام علیه جمهوری اسلامی ایران از سوی عربستان و آمریکا درباره اقدامات تدافعی و تلافی‌جویانه مردم و ارتش ملی یمن مسبوق به سابقه است. در آخرین مرحله آذرماه سال گذشته بود که نماینده آمریکا در سازمان ملل طی یک عملیات گسترده رسانه‌ای دست به یک اقدام نمایشی زد و در این شوی سیاسی که در مکان پایگاه نظامی در واشنگتن تدارک دیده شده بود، در جمع کثیری از خبرنگاران تکه‌آهن‌‌هایی را در حالی در دست داشت که عکسی از یک موشک 12 متری پشت‌سر آن به‌نمایش گذاشته شده بود.
در ادامه بایستی ضمن اشاره به نمایش نیکی هیلی به این نکته اذعان نمود که: نیکی هیلی مدعی شده بود که این پاره‌‌های آهن از یک موشک ساخته‌شده در صنایع شهید باقری است که مرکز آن در تهران قرار داد. وی همچنین مدعی بود که ایران ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است! نباید فراموش کرد این اقدام آمریکا نتوانست اقناع لازم را در مخاطبان ایجاد کند و ترامپ مجبور شد بدون حضور رسانه‌ها در ضیافت نهار خود در واشنگتن نمایندگان کشورهای عضو شورای امنیت را تهدید کند و به آن‌ها بقبولاند که اگر در مورد اقدامات بعدی این کشور در شورای امنیت اجماع به‌وجود نیاید، خطراتی برای آن‌ها به‌دنبال خواهد داشت. درواقع بایستی گفت: انگلیس طرح محکومیت ایران در شورای امنیت را مطرح کرد که البته از سوی روسیه وتو شد؛ اما این ماجرا همچنان ادامه دارد تا شاید رییس‌جمهور آمریکا بتواند مقداری از دین خود به گاو شیرده را جبران کند.
در این خصوص تحلیلگران مسائل منطقه‌ای معتقداند: خوش‌رفتاری جامعه جهانی با عربستان همواره به قیمت زیر پا گذاشتن ارزش‌ها، قوانین بین‌المللی، منشور سازمان ملل و پایمال‌شدن خون یمنی‌ها، تمام شده و هنوز هم تمام می‌شود. اگر جامعه جهانی آماده است رفتار خود را با عربستان تغییر دهد و تعارف را کنار بگذارد، گام‌های زیادی به سمت رسیدن به صلح برداشته خواهد شد. جامعه جهانی در سال‌های گذشته چنانکه بایسته است به مساله یمن نپرداخته و در جهت توقف تجاوز ائتلاف عربی به این کشور اقدامی را صورت نداده است. قطعنامه 2216 سازمان ملل مصوب سال 2015 به‌جای حمایت از خواست ملت یمن، رییس‌جمهوری مستعفی را رییس‌جمهوری قانونی این کشور می‌خواند و با ممنوعیت یک‌جانبه ارسال سلاح برای مدافعان یمن، موجب تداوم درگیری و ناآرامی در این کشور شده است.
در جلسه رای‌گیری برای این قطعنامه، روسیه که خواهان محاصره تسلیحاتی همه طرف‌های درگیر بود، به آن رای ممتنع داد. عربستان با استناد به همین قطعنامه و برای دفاع از به اصطلاح »دولت قانونی« و ادعای ممانعت از نفوذ ایران در یمن به واسطه گسترش قدرت انصاراله، تجاوز به خاک این کشور را آغاز کرد. از آغاز حملات موشکی انصاراله به مواضع سعودی‌ها، عربستان و حامیان بین‌المللی ریاض تمام تلاش خود را برای اتهام‌زنی و اعمال فشار بر ایران به‌کار گرفته‌اند. تلاش دو ماه پیش انگلیس برای تصویب قطعنامه‌ای در سازمان ملل که در آن از نقض تحریم تسلیحاتی یمن از سوی ایران ابراز نگرانی شده بود، با وتوی روسیه بی‌سرانجام ماند و به‌جای آن به پیشنهاد مسکو قطعنامه‌ای تصویب شد که تنها تحریم‌های مرتبط با جنگ داخلی یمن را تمدید می‌کرد. با این حال، آمریکایی‌ها با چشم‌پوشی از واقعیت »تجاوز« عربستان به خاک یمن، در اتهام‌زنی به ایران در خصوص آنچه »انتقال تسلیحات به حوثی‌ها« می‌خوانند، با سعودی‌ها همراهی می‌کنند.‌
در واقع‌ رهبران ریاض، جمهوری اسلامی ایران را به ایجاد بی‌ثباتی در منطقه متهم می‌کنند حال آن که بر کسی پوشیده نیست اقدام نظامی نامشروع و تجاوز عربستان به یمن و تحریم آن، این کشور را به مرز قحطی و بحران انسانی کشانده است و مانعی جدی بر سر راه همه روندهای سیاسی در آن ایجاد کرده است. علاوه بر تجاوز نظامی، عربستان در مسایل داخلی یمن هم مداخله می‌کند. دخالت سعودی‌ها در مسایل داخلی یمن در چرخش آشکار مواضع سیاسی »علی عبداله صالح« دیکتاتور پیشین این کشور، کشته‌شدن او در آذرماه گذشته به دست نیروهای مردمی و شروع دور تازه‌ای از درگیری‌های خشونت‌بار در صنعا کاملا مشهود است. چهار سال از عملیات »توفان قاطعیت« که قرار بود به زعم بن سلمان یک ماهه تکلیف انصاراله را یکسره کند و مشروعیت را به دولت مستعفی‌ هادی بازگرداند گذشته و عربستان به‌رغم صرف هزینه‌های بسیار به هیچ‌کدام از اهداف خود در یمن دست نیافته است. حال جان کلان اینجاست که‌: تحقق اهداف یگان موشکی یمن در قبال عربستان چه پیام‌‌هایی در بر دارد؟


در این خصوص بایستی گفت: چند هفته مانده به زمانی که رییس‌جمهوری آمریکا باید درباره ماندن یا ترک برجام تصمیم نهایی خود را بگیرد، هفت موشک ارتش مردمی یمن و انصاراله در عمل از تور سیستم پدافندی آمریکا در عربستان عبور و به اهداف خود برخورد کرده است؛ این به‌معنای بی‌تاثیری تهدیدات ترامپ در تصمیمات راهبردی جبهه مقاومت است و همچنین به‌‌معنی بستن راه نفوذ ورود به گفت‌وگوهای منطقه‌‌ای کشورهایی است که لقب »کشورهای فضول« را یدک می‌کشند. این موضوع به‌مفهوم زیر علامت سوال‌رفتن تکنولوژی‌های پدافند موشکی آمریکا است. درواقع این مسئله به‌معنای »دور ریختن« دلارهای نفتی کشورهای مرتجع عربی منطقه است. این موضوع عبارت دیگر این است که ملت‌ها با عزم و اراده می‌‌توانند از منافع ملی خود دفاع مشروع کنند. این به‌مفهوم امیدآفرینی در افکار و اذهان مردم آزاده جهان و به‌خصوص فلسطینیان مظلوم است و شاید مهم‌ترین پیام تحقق اهداف یگان موشکی یمن، فروریختن سامانه دفاع موشکی آمریکا پیرامون سرزمین‌های اشغالی در رژیم صهیونیستی باشد‌. اما چند نکته مهم در مورد پیامدهای محکومیت حملات موشکی یمن به عربستان از سوی شورای امنیت سازمان ملل و موضع دوگانه این سازمان وجود دارد؛ اولا یمنی‌ها در این مورد واکنش مناسبی انجام دادند و در پاسخ این شورا ابراز داشتند که «شما که از ارسال دارو و تجهیزات ضروری بهداشتی و پزشکی به این کشور قحطی‌زده جلوگیری می¬‌کنید، چگونه نمی‌‌توانید از ارسال موشک-‌های 9 تا 12 متری جلوگیری کنید؟!‌« مدعی حقوق بشر تاکنون در خصوص ملت مظلوم و ستم‌دیده یمن بیشتر به معلول‌ها پرداخته‌‌اند تا علت‌ها؛ یعنی تجاوز آشکار سعودی علیه مردم یمن را نادیده می‌‌گیرند، اما با شلیک چند موشک که حالت تدافعی و بازدارنده دارد، جنجال به‌پا می‌‌کنند. ضمن ابراز اینکه جنایات دولت و ارتش متجاوز عربستان در قبال مردم مظلوم یمن مصداق کامل جنایت بشری و نسل‌کشی محسوب می‌‌شود چرا که: مطابق ماده 13 اساسنامه دیوان دادگستری بین¬‌المللی می‌‌توان پرونده این کشور را به محاکم بین‌‌المللی از جمله رکن اصلی قضایی سازمان ملل متحد یا همان دیوان لاهه ارجاع داد؛ اما متاسفانه شورای امنیت چشم خود را بر این واقعیت بسته است.

در پایان نگارنده  مهدی حیدرپور معتقد است: با توجه به موضع اخیر ولیعهد سعودی اذعان دارد: مواضع غیرعادلانه و یک‌جانبه شورای امنیت در ماجرای غمناک یمن باعث شده ولیعهد کم‌تجربه و شهرت‌طلب عربستان به خود اجازه دهد که به‌خلاف همه اصول، قوانین و کنوانسیون‌های بین‌‌المللی رسما اعلام کند که باید تحریم‌‌های بیشتری علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شود و درصورتی که این تلاش‌ها با شکست مواجه شود، عربستان طی 10 تا 15 سال آینده با ایران وارد جنگ خواهد شد! علاوه بر این ضمن تاکید بر موضع دوگانه سازمان ملل به این نکته بایستی اشاره نمود که: برخوردهای دوگانه شخصیت‌های بانفوذ سازمان ملل و شورای امنیت در موضوعات متعدد بین‌المللی، یک‌بار دیگر بر ملت‌ها و دولت‌های مستقل اثبات کرده است که این سازمان نمی‌‌تواند اراده لازم را به‌‌منظور حفظ امنیت و ثبات در نظام بین‌الملل به‌کار گیرد و دریافت چک‌‌های بادآورده از درآمدهای نفتی مواضع این سازمان را ترسیم و تعیین می‌‌کند، نه مصالح ملت‌ها.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی