سردبیرآزاداندیش

هرچند جزئیات قرارداد همکاری‌های بلندمدت ایران و چین به‌دلیل نهایی‌نشدن هنوز فاش نشده لکن حاکی از برنامه جامعی است که بخش‌های مختلف مدیریت کشور را درگیر و به‌‌ یقین پس از تصویب نهایی از سوی نمایندگان مجلس جامه اجرایی بر تن خواهد نمود.‌ یک روزنامه آمریکایی با اشاره به مطالب مطرح‌شده درباره توافق 25ساله ایران و چین، این موضوع را توافقی مهم از سوی دو دشمن سیاست خارجی دونالد ترامپ توصیف کرد.

در گزارش واشنگتن‌پست آمده است: حکومت‌های چین و ایران از سوی آمریکا تحت فشار هستند. در‌خصوص چین این کشور وارد یک جنگ تجاری بزرگ با آمریکا شده و در مورد ایران این کشور با تحریم‌های سنگین واشنگتن مواجه است. اما جنگ تجاری و اعمال تعرفه‌ها درخصوص پکن و وارد‌کردن فشارهای اقتصادی بر تهران، هنوز ترامپ را به خواسته خود نرسانده و تحولات اخیر نشان می‌دهد این دو دشمن ترامپ ممکن است یک زمینه مشترک بزرگ با یکدیگر پیدا کنند.

واشنگتن‌پست در ادامه با اشاره به صحبت‌های »محمدجواد ظریف« وزیر امور خارجه ایران، در مجلس شورای اسلامی در‌خصوص مذاکرات تهران و پکن و قرارداد 25ساله دو کشور می‌نویسد: این توافق می‌تواند همکاری‌های اطلاعاتی و امنیتی دو کشور شامل عملیات‌های نظامی در عراق و سوریه را افزایش داده و حضور شرکت‌های چینی در پروژه‌های ریلی، بنادر و ارتباطی ایران را افزایش دهد. اما ‌علت اصلی اینکه ایران تمایل دارد به سمت قرارداد با چین پیش برود از یک جهت اهمیت روزافزون چین در اتفاقات جهانی و نقش ژئوپلیتیک آن کشور در جهان است.

عمدتا این نقش پررنگ چین در جهان را نیز باید از زوایایی اقتصادی مورد بررسی قرار داد و برای آن اهمیت قائل شد. این موارد نشان می‌دهد که قدرت اول اقتصادی آینده جهان چین است. گسترش زیرساخت‌های مربوط به توسعه اقتصادی چین در اوراسیا که امروزه شامل کشورهای زیادی می‌شود که در مسیر جاده ابریشم تعریف شده‌اند، تبدیل به یک فرصت برای ایران شده است که از منزوی‌شدن جلوگیری کند.

بسیاری از کارشناسان معتقد هستند چین در آینده نزدیک به قدرت شماره یک جهان تبدیل می‌شود و این امر نقش به‌سزایی در انعقاد قرارداد با این کشور دارد؛ زیرا دستاوردهای امنیتی و اقتصادی زیادی را نصیب ایران می‌کند. این موارد همواره سبب شده تا ایران اشتیاق داشته یک همکاری مشترک با چین داشته باشد. بسیاری از صاحب‌نظران معتقد هستند در قرارداد ایران و چین سرفصل‌های بسیار خوبی گنجانده شده است که ایران می‌تواند با این قرارداد به‌خوبی گام‌هایی در راستای توسعه بردارد و به‌زودی به‌عنوان یکی از قدرت‌های اقتصادی نوظهور آسیا خود را معرفی کند.

علاوه بر این‌: یکی از دلایلی که بانک‌های ما خیلی راحت در تحریم‌های ظالمانه آسیب دیدند، به‌خاطر این بود که در دور تحریم‌های قبلی سطح بانک‌های ما ارتقا پیدا نکرد و حتی پس از برجام ماه‌ها طول کشید تا بانک‌های ما به بانک‌های بین‌الملل وصل شوند. چون وقتی روابط خارجی بانکی و پولی و تجاری مدت‌ها متوقف شود، سطح استانداردها در دنیا ارتقا پیدا می‌کند اما در ایران متناسب با آن ارتقا پیدا نمی‌کند لذا این قراردادها منجر به ارتقای سطح خواهد شد.

یعنی همان اصلاحات در دلش، متناسب با چارچوب قوانین ملی ایجاد خواهد شد. نکته دوم اینکه در دولت قبلی 700، 800‌ میلیارد دلار پول آمد و معلوم نیست چه شد؟ باید گفت این موضوع که هزار میلیارد حجم توافقات می‌تواند باشد، اصلا موضوع بودجه نیست. ‌بودجه موضوع دخل و خرج سالانه دولت در قالب مالیات‌ها، اسناد خزانه و حداکثر فروش نفت است.

در اینجا که قرار نیست فروش نفتی انجام شود و قرار نیست این هزار میلیارد دلار وارد بودجه کشور شود. همان‌طور که پتروشیمی‌ها و معادن کشور قرارداد می‌بندند، سود آنها یا مالیات بر عملکرد آنها حداکثر وارد بودجه می‌شود. اصلا این هزار میلیارد وارد بودجه ایران نخواهد شد و اساسا این پول نفت به حساب دولت نمی‌آید. چینی‌ها، سرمایه‌گذاری انجام می‌‌دهند. نکته قابل‌توجه اینکه: قرارداد 25ساله ایران و چین چارچوبی برای همکاری دو کشور است. چین هر‌ روز نیازش به انرژی بیشتر می‌شود به‌گونه‌ای که از نیاز روزانه پنج‌ونیم میلیون بشکه‌ای به نیاز 11 میلیون بشکه‌ای رسیده‌اند. این قرارداد تضمین می‌کند که ایران همواره تا‌ 25 سال به این کشور نفت خواهد فروخت. این یک قرارداد بردبرد است.

در پایان نگارنده مهدی حیدرپور بر این نکته تاکید دارد که: چین سالانه بیش از‌ 200 میلیون توریست به سراسر جهان اعزام می‌کند. ایران نیز همواره تلاش کرده است که مقصد گردشگری چینی‌ها باشد تا بتواند از این طریق منافع اقتصادی خوبی را کسب کند. اگر فقط یک درصد از توریست‌های چینی وارد ایران شوند، یک منفعت اقتصادی ایده‌آل برای ایران خواهد بود و موجب ایجاد اشتغال‌های زیادی برای ایران خواهد شد. از سوی دیگر چین برای تکمیل دسترسی خود از سوی مرزهای غربی سرمایه‌گذاری خوبی روی مسیرهای ریلی خواهد کرد که در این قرارداد نیز گنجانده شده است و توسعه خوبی در این حوزه در ایران رقم می‌خورد. چین قصد دارد تا در این زمینه فاینانس انجام دهد. در حوزه پتروشیمی و نیروگاهی نیز این همکاری رقم خواهد خورد و چین تضمین می‌کند که خریدار محصولات این فاینانس باشد.

#اینستاگرام ما را دنبال کنید

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی