سردبیرآزاداندیش

شاید برخی کارشناسان، پیوستن کشورهایی مانند بحرین و امارات و حتی عربستان‌سعودی -سه‌کشوری که در رقابت منطقه‌ای با ایران هستند_ به رژیم‌‌ صهیونیستی را به‌مثابه دهن‌کجی و ایستادگی در برابر تهران می‌دانند و برایشان قابل‌تحلیل باشد. اما در این میان هستند کشورهای عربی که طی این سال‌ها روابط متفاوت و منصفانه‌ای نیز با ایران داشتند و از این‌رو پیوستن این کشورها به رژیم‌ صهیونیستی ممکن است معادلات را از اینکه هست پیچیده‌تر کند.

در این‌خصوص دونالد ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا بعد از صلح ابراهیم، مدعی شده بود که هفت تا هشت کشور در صف پیوستن به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل هستند اما برخی این اظهارات را بیشتر ناشی از یک بلوف سیاسی در آستانه انتخابات 2020 می‌دانستند. به‌ویژه آنکه بعضی کارشناسان روند پیوستن به طرح صلح خاورمیانه و آنچه امروز در‌حال رخ‌دادن است را با این سرعت متصور نبودند.

کویت‌را‌مانند‌دوست‌در‌کنار‌خودداشته‌باشیم حال آنکه بعد از عمان، قطر، عده‌ای تلاش دارند تا صحبت‌ها و گمانه‌زنی‌هایی در ارتباط با احتمال پیوستن کویت و عادی‌سازی رابطه‌اش با اسرائیل را نیز مطرح کنند. همه این گمانه‌زنی‌ها نیز از زمان استقبال ترامپ از شیخ ناصر صباح احمد صباح پسر بزرگ امیر کویت در کاخ سفید شروع شد، چراکه ترامپ در این دیدار اظهار کرد کویتی‌ها در قبال آنچه در خاورمیانه اتفاق افتاده است، شور و اشتیاق دارند. ترامپ مدعی شده ممکن است کویت هم خیلی سریع به جریانی که در خاورمیانه در‌حال شکل‌گیری است، ملحق شود.

البته او صراحتا از صلح با »اسرائیل« سخنی نگفته و اشاره‌ای به این مسئله نداشته است. در این خصوص نخست‌وزیر کویت که به‌عنوان نماینده امیر این کشور در هفتاد‌و‌پنجمیـن نشــست مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد، در بخشی از سخنان خود به مسائل منطقه از جمله ایران پرداخت.

این مقام کویتی مدعی شد که براساس اصل حسن همجواری که در منشور سازمان ملل نیز وجود دارد بار دیگر از جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد که تدابیر جدی به‌منظور ایجاد اعتماد و آغاز گفت‌وگو اتخاذ کند و این گفت‌وگوها باید براساس احترام به حاکمیت کشورها، عدم‌ دخالت در امور داخلی کشورها و کاهش تنش در منطقه خلیج‌فارس باشد زیرا این امر می‌تواند در تقویت روابط و همکاری‌ها و احترام متقابل سهیم باشد و خواسته‌های تمام کشورها و ملت‌های منطقه از جمله امنیت و ثبات و آسایش را به بار می‌آورد و از تهران می‌خواهیم که برای خاموش‌کردن آتش تنش در منطقه با جامعه بین‌المللی همکاری کند.

این اظهارات در‌حالی مطرح شده که جمهوری اسلامی ایران همواره به‌دنبال حل بحران‌های منطقه و گفت‌وگو با کشورهای عربی به‌منظور ایجاد ثبات و امنیت در منطقه بوده است.

با توجه به تنش‌هایی که کشورهای عربی علیه ایران در ماه‌های اخیر ایجاد کرده‌اند به‌نظر می‌رسد کویت که معمولا سیاست متعادل‌تری داشته است نیز به این جبهه ضد‌ایرانی نزدیک‌تر شده است؛ امری که چالش‌های پیش روی منطقه را بیشتر خواهد کرد.

نکته مهم اینکه: صباح خالد که امروز نخست‌وزیر کویت است سابقه دیپلماتیک در عربستان دارد و در سازمان کنفرانس اسلامی نیز سمت داشت. او شخصی ریشه‌دار در عرصه بین‌المللی و دیپلماتیک است و از او بعید بود چنین اظهاراتی در‌خصوص ایران ایراد کند و این اظهارات در مجمع عمومی سازمان ملل با بی‌انصافی نطق شد. جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته کمک‌های بسیار زیادی به کویت کرده است. در زمان اشغالگری صدام و بعد از آن در بازسازی و هم امروز همواره روابط ایران و کویت صمیمی و خوب بوده است. نخست‌وزیر کویت دو مطلب را از ایران خواسته است.

او مدعی شده که ایران به منطقه اطمینان دهد که در امور داخلی آنها دخالت نمی‌کند و مشخص است این صحبت‌ها با سیاست خاصی نطق شده است زیرا بارها مقامات کویتی اذعان کرده‌اند که عربستان اجازه تعامل با ایران را نمی‌دهد. در‌حال‌حاضر کشوری در جهان عرب نیست که سیاست‌های گذشته را نسبت به رژیم‌ صهیونیستی دنبال کند و خواستار تغییر رفتار با آن نباشد.

نگارنده مهدی حیدرپور درمورد رابطه ایران و کویت در صورت اقدام مشابه کویت با بحرین و امارات معتقداست: این روندی است که در هر صورت اتفاق می‌افتد. در میان همه کشورهای همسایه ما با کویت چندان روابط تجاری و اقتصادی نداریم. بیشترین رابطه تجاری ما با امارات و قطر است. به‌ویژه که قطر مناسبات‌اش با ایران را بعد از اینکه تحت محاصره عربستان قرار گرفت و تحریم شد به‌شدت تقویت بخشید. اما می‌بینیم که امارات اولین کشوری بود که به صلح ابراهیم پیوست و قطر هم در اندیشه آن است.‌ قطعا نمی‌توان قید رابطه تجاری و اقتصادی با این دو کشور را زد.

اما در مورد کویت هم باید گفت که این کشور به‌دلیل رابطه‌ای که همواره میان ایران و عراق و عربستان توامان داشته است یک منطقه استراتژیک خوب برای حل بحران‌های ایران و کاهش تنش‌ها با سعودی‌ها یا سایر کشورهای عربی است. قطعا رابطه بد با کویت مضر خواهد بود و ایران باید همواره کویت را مانند دوست در کنار خود داشته باشد.

#اینستاگرام ما را دنبال کنید

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/



تهیه و تنظیم : مهدی حیدرپور

 اینستاگرام مارادنبال کنید
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی