سردبیرآزاداندیش

دوران حضور ترامپ در کاخ سفید را می‌توان دوران میدان‌داری رئالیست‌های افراطی در عرصه سیاست بین‌الملل توصیف کرد. در این دوران استثنایی، حضور دولت تنش‌زدا و عادی‌ساز روحانی و همراهی مجلس دهم در داخل در تقویت منطق حقوقی در عرصه بین‌الملل، مانع اجماع‌سازی علیه کشور بود، گذشته از اینکه نمی‌توان پیشروی و تقویت جریان‌های مخالف در منطقه را کتمان کرد. در این دوران زبان حقوقی و منطبق بر قاعده بین‌المللی دکتر ظریف، اجماع جهانی علیه ایران را خنثی کرده است.‌ ایران برخلاف آنچه ترامپ می‌خواست به‌عنوان کشوری اهل گفت‌وگو، قرارداد و صلح جلوه‌گر شده است.

این منطق نه‌تنها یک دستاورد فانتزی و زینتی نبود؛ بلکه در برساختن ذهنیت بخش موثری از تاثیرگذاران عرصه بین‌المللی، کنشگران، نهادها، ملت‌ها و دولت‌ها، نقشی تعیین‌کننده داشته است. اگر منطق حقوقی دولت روحانی مانع اجماع در سطح بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی ایران شد، اما منطق اقتدارگرای ترامپیستی در میدان‌دادن به اسرائیل و کشورهای اسلامی مخالف در منطقه، بی‌تاثیر نبوده است.

 ایران پساترامپ حال با انتخاب بایدن آنچه برای ملت و دولت ایران مهم است، موضوع برجام است و اینکه ایران تا چه زمانی باید پایبند این برجام باشد و آمریکا در بندهای موجود در برجام کارشکنی و دخالت کند باتوجه به اینکه از آن خارج شده است.‌

در این‌خصوص بایستی به این نکته اشاره شود که اقدامات ترامپ علیه برجام ناجوانمردانه بود. فشار دشمنان داخلی برجام، ناجوانمردانه‌تر! پرچم برجام باید پایین می‌آمد به هر‌ نحو ممکن! پس ترامپ از برجام خارج شد و تحریم‌ها را به عرش رساند تا مردم ایران از برجام، ناامید شوند. هتک‌حرمت‌های داخلی هم به اوج رسید تا پرچمداران برجام، تکفیر و اعدام شوند! همه‌چیز در ظاهر به کام ترامپیست‌های داخلی و خارجی بود.

کاهش حضور مردم در انتخابات سال 98 و شیوع کرونا، پازل ناامیدی را کامل کرده بود. تا ترامپ تیر خلاص به برجام بزند و مردم، تقاص رای خود در انتخابات‌های پرشور 92، 94 و 96 را بدهند! اما داستان افراط و اعتدال هرگز اینگونه تمام نمی‌شود. مثل داستان احمدی‌نژاد و هاشمی که آخرش، هاشمی در صحنه ماند و احمدی‌نژاد رفت! انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که برگزار شد، در عین ناباوری معلوم شد برجام ماند و ترامپ رفت.

در این‌خصوص ربیعی سخنگوی دولت در یادداشتی با عنوان »ساکن ژانویه کاخ سفید« نوشت: ما برجام را مستقل از ماهیت حزب دموکرات پذیرفتیم اما این آمریکا بود که با یک چرخش حزبی، سعی کرد جنگ علیه برجام را به جنگ علیه معیشت، سلامت و رفاه ایران گره بزند. ساکن ژانویه کاخ سفید، می‌تواند با تغییر سیاست، اقدام به ساختارشکنی علیه آن بافت و ساختی کند که ترامپ همزمان با جنگ با برجام، جنگ با معیشت و رفاه ایرانیان هم به‌وجود آورد.

امروز اما فشار حداکثری به پایان راه خود رسیده، برخلاف تصور ترامپ، ایران نه‌تنها فرو نپاشید بلکه با مقاومت، اقتصادی بدون نفت را نیز تجربه کرد. سیاست‌های منطقه‌ای موفق همانند نقشی که امروز در قفقاز ایفا می‌کند و نیز همچنان لنگرگاه امنیت منطقه باقی مانده است. لذا هر دولتی در آمریکا بر سر کار باشد، به اعتراف مقامات دولت ترامپ، تحریمی برای وضع‌کردن و بدتر‌کردن اوضاع ندارد.

ایران همانگونه که نشان داده بر سیاست اصولی خود در دفاع از امنیت توأم با معیشت مردم،‌ به‌رغم همه سختی‌ها برای ملت و دولت ‌و نیز حیثیت و بزرگی ملت ایران پای فشرد و همچنان بر آن اصل و پیمان خواهد ایستاد. آمریکا می‌تواند با احترام به اراده تمدنی در حق برخورداری همزمان از رفاه، سلامت و امنیت ایرانیان، به خط‌مشی عاقلانه‌ بازگشته و از سیاست‌های ضد ‌مردمی و جنگ‌افروزانه امروز کاخ سفید فاصله بگیرد.

این مسیر به‌نفع صلح و امنیت جهانی و مردم منطقه نیز خواهد بود. علاوه برای آمریکا تصمیم گرفت که از آن توافق خارج شود و حالا باید یک صندلی پشت میز مذاکره‌ این توافق به‌دست بیاورد.

نکته این است که آمریکا حق نداشت از این توافق خارج شود چراکه این یک توافق دوجانبه میان ایران و آمریکا نبود‌، یک قطعنامه شورای امنیت است. اگر آمریکا می‌خواست از تعهدات این توافق رهایی یابد، باید از سازمان ملل خارج می‌شد، نه فقط از یک توافق.

در پایان نگارنده مهدی حیدرپور معتقد است: ترامپ در برخورد با ایران نسنجیده عمل کرد.

چرا؟ اول اینکه آمریکا که طرف اصلی توافق برجام بود به خطا یک‌طرفه از برجام خارج شد. ترامپ با این اقدام نابخردانه‌اش آبرو و اعتبار کشور آمریکا را در پیش ملل و دول جهان زیر سوال برد درواقع ترامپ عجول و نامتعادل فکر می‌کرد که جمهوری اسلامی »رژیمی پوشالی« است و با یک تهدید به تحریم، این رژیم فرو می‌ریزد. اساسا طبق همان چیزی که رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی کاخ سفید به ترامپ گفت، دیگر تحریمی برای آمریکا باقی نمانده است که بر ایران اعمال کند، بنابراین کاری کرده‌اند که تحریم‌های‌شان ته کشیده است. پس آمریکا فعالیتی غیرقانونی علیه ایران داشته است به‌دلیل این که به اقتصاد و مردم ما لطمه زد و اگر می‌خواهد وضع تغییر کند، باید رویه‌اش را تغییر دهد.

اینستاگرام مارادنبال کنید
https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی