سردبیرآزاداندیش

فرصت مجدد برای بحث و بررسی لوایح FATF نشان می‌دهد این لوایح مهم هستند و ضروری‌ست تا جایی که امکان دارد این لوایح تصویب شوند. به این معاهده بین‌المللی باید همچون سایر معاهدات نگاه کرد و با هزینه فایده‌کردن آن، اقدام به تصمیم‌گیری نمود. آنچه حائز اهمیت است اینکه باید این لوایح مورد بررسی قرار گیرد و سپس در‌خصوص پیوستن یا عدم‌ پیوستن به آن تصمیم‌گیری شود. این موضوع سال‌هاست که در کشور وجود دارد و مجلس نیز آن را تصویب کرده است اما به‌نظر می‌رسد در این رابطه بحث‌های سیاسی بر بحث‌های فنی و واقعی این حوزه غلبه کرده و همین امر به مهم‌ترین مانع پیش‌روی آن بدل شده که کار را در این زمینه به بن‌بست کشانده است.

بررسی مجدد این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌تواند فرصتی دوباره باشد تا از این مانع خودساخته گذشته و با توجه به منافع ملی و آنچه به صلاح کشور است در‌خصوص آن نظر داد. فارغ از نگاه سیاسی باید به‌دنبال این بود که با پیوستن به این لوایح چه به‌دست خواهیم آورد و چه از دست خواهیم داد و سپس تصمیم گرفت.

در این‌خصوص علی مطهری، نایب‌رییس پیشین مجلس شورای اسلامی در توییتی از باطل‌شدن سهمیه ایران از واکسن‌های سازمان جهانی بهداشت خبر داد. او علت این امر را عدم توانایی انتقال هزینه واکسن به‌دلیل حضور ایران در فهرست سیاه FATF خواند. درواقع به‌خاطر اینکه در لیست سیاه اف ای تی اف قرار داریم نتوانستیم 50 میلیون‌دلار مبلغ سهمیه ایران از واکسن کرونای سازمان جهانی بهداشت برای هشت میلیون ایرانی را منتقل کنیم و سهمیه ایران باطل شد. مجمع تشخیص مصلحت نظام باید پاسخگو باشد. همچنین علی بیگدلی استاد دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایرنا درباره ارتباط بین FATF و خرید واکسن کرونا گفت: ‌می‌خواهیم کالاهای خود را فروخته و پول آن را دریافت کنیم، آیا می‌خواهیم از کشورها و شرکت‌های مختلف خارجی کالاهایی نظیر واکسن کرونا را بخریم یا خیر. اگر پاسخ به این سوالات مثبت است، باید عضو FATF شویم‌. برای رفع این مشکل و حل مشکلاتی که بر سر راه موضوعاتی مانند خرید واکسن کرونا وجود دارد، باید در FATF عضو شویم‌.

در این زمینه ‌سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود که در راستای رعایت پروتکل‌های بهداشتی، به‌صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، درباره اظهارات اخیر علی مطهری درخصوص خرید واکسن کرونا و ارتباط آن با FATF نیز گفت: درمورد واکسن قبلا همکاران من در وزارت بهداشت توضیحات مفصلی ارائه دادند، در مورد انتقال پول بنابر قوانین تحریم و قواعد FATF چندین مرحله انتقال پول با مشکل مواجه شد و با موانعی رو‌به‌رو بودیم. به‌طور‌کلی نپیوستن به FATF آثار خود را نشان خواهد داد، قبلا نیز دولت دیدگاه خود را در این زمینه اعلام کرده بود. حالا سوال اصلی این است که عدم پیوستن ایران به FATF چه تا‌ثیری بر خرید واکسن کرونا خواهد گذاشت و معنی توییت نگران‌کننده علی مطهری نماینده سابق مجلس چیست؟ ایران از چند ماه پیش برای خرید واکسن کرونا در برنامه کواکس ثبت‌نام کرده است.

کواکس طرحی است که در آن ده‌ها کشور ثروتمند جهان متعهد شده‌اند به یک برنامه جهانی واکسن کرونا با هدایت سازمان جهانی بهداشت ملحق شوند. هدف از این برنامه کمک به خرید و توزیع عادلانه واکسن کرونا است. ایران هم عضو این کنسرسیوم است. درعین‌حال حسن روحانی رییس‌جمهوری نیز چندی ‌پیش دستور تا‌مین منابع ارزی خرید واکسن خارجی کرونا را صادر کرده است.

گزارش‌ها هم حاکی از آن است که اوفک (دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی وزارت دارایی آمریکا) مجوزی صادر کرده که موانع قانونی ایران برای خرید واکسن را برطرف می‌کند. اما مشکل اینجاست که به گفته ناظران به‌رغم صدور مجوز برای کالاها یا‌ خدمات خاص از سوی اوفک، چون ایران به کنوانسیون‌های پالرمو و FATF نپیوسته برای انتقال ارز باید نشان دهد منبع پول و نقل و انتقالاتی که به تا‌مین آن منجر شده قانونی بوده است اما چون منبع پول فروش نفت است و فروش نفت مغایر تحریم‌های آمریکاست، چنین کاری بسیا‌ر دشوار خواهد بود.

در‌واقع ایران برای انتقال ارز خود باید قانونی بودن منشأ آن را ثابت کند که چون فروش نفت ایران مشمول تحریم‌های آمریکاست درنهایت این کار غیرقانونی تلقی می‌شود و ایران قادر به واریز پول واکسن کرونا نخواهد بود. این همان موضوعی است که‌ رییس کل بانک مرکزی هم درخصوص چرایی عدم خرید واکسن کرونا به آن اشاره کرد. حالا به‌نظر می‌رسد موضوع نپیوستن ایران به FATF نخستین اثر خود را بر خرید واکسن کرونا و جان مردم گذاشته است.

FATF‌یا‌ گروه ویژه اقدام مالی که در جهت مقابله با پولشویی و تروریسم مالی فعالیت می‌کند، پس از فرصت چندین‌باره به ایران برای پیوستن به FATF سرانجام 2 اسفند 98 ایران را به لیست سیا‌ه یا‌ همان فهرست کشورهای غیرهمکار این گروه بازگرداند. مخالفان این لوایح معتقدند در صورت تصویب این دو لایحه، کمک‌های ایران به برخی گروه‌ها و همچنین دور‌زدن تحریم‌ها با مشکل مواجه می‌شود. به‌دنبال این مخالفت‌ها و بازگشت ایران به این فهرست سیا‌ه بود که حسن روحانی، رییس‌جمهوری اسفند سال گذشته، از اعضای مجمع تشخیص انتقاد کرد و گفت آنها در این زمینه باید »پاسخگوی موضع‌گیری غیرکارشناسانه« خود باشند.

با این همه به‌نظر می‌رسد در صورت نپیوستن ایران به FATF و عدم‌ رفع تحریم‌ها برای رفع موانع خرید واکسن‌های خارجی کرونا، ایرانیا‌ن باید تنها در انتظار تولید واکسن داخلی کرونا برای مقابله با ویروس مرگبار کرونا باشند. واکسنی که به گفته مقامات ایرانی احتمالا خرداد 1400 در دسترس خواهد بود. این در‌حالی است که باتوجه به تولید واکسن خارجی کرونا به تا‌زگی کارزاری در توییتر مبنی ‌بر لزوم خرید هرچه سریع‌تر واکسن خارجی کرونا به راه افتا‌ده است که کاربران خواستا‌ر خرید هرچه سریع‌تر واکسن شده‌اند. همچنین چند روز پیش محمدرضا ظفرقندی رییس‌کل سازمان نظام‌پزشکی در نامه‌ای به سعید نمکی وزیر بهداشت بر لزوم تهیه واکسن این بیماری در مقطع زمانی مشخص تا‌کید کرد و گفت: سازمان نظام‌پزشکی نیز در این‌خصوص اقدامات خود را با تشکیل کمیته‌ای آغاز کرده است.

در پایان نگارنده مهدی قزل(حیدرپور)معتقد است: عدم ‌پیوستن به FATF یک خودتحریمی جدی است و اگر حتی تحریم‌ها برداشته یا برجام احیا شود ایران در آینده باز‌هم به این واسطه به مشکل برخواهد خورد، زیرا سیستم بانکی ما را محدود می‌کند. محدودیتی که حتی گریبان دوستان و شرکای ما را خواهد گرفت و اجازه مراوده به آنها را هم نخواهد داد. بنابراین هرگونه تعلل در این عرصه بهای سنگینی برای کشور دارد و لطمه‌های بسیاری هم بر اقتصاد و هم بر سیاست کشور وارد می‌کند. آنچه در این لحظه مشخص است اینکه همچنان مخالفان این لوایح بیان می‌کنند که رهبر انقلاب صرفا مجوز بررسی مجدد آن را داده است در صورتی‌که اخیرا تاکید شده که جریانات داخلی باید با یکدیگر صحبت کنند و بر این امر توجه لازم اعمال بشود. این صحبت‌ها نشان می‌دهد برای پیوستن به این لوایح نیاز به یک اجماع داخلی است. مجوز بررسی مجدد خود یک فرصت مهم است و باید در این راستا تلاش دقیقی انجام شود. هر‌چند مخالفان باز‌هم در‌حال سنگ‌اندازی هستند و قصد دارند مانع بررسی آن شوند، مجوز بررسی مجدد خود یک روزنه مهم برای اقناع جهت تصویب این لوایح است.

اینستاگرام مارادنبال کنید

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh

نظرات  (۱۱)

 من نمی‌گویم اعتیاد خوب است و همه متوجه تمام عواقب بد آن شده‌اند، اما کاش مسئولان فکری اساسی برای افراد مسن یا بیمار که گرفتار اعتیاد به مواد مخدر سنتی هستند بکنند. متاسفانه الان به دلیل محدودیت‌های رفت و آمد کرونا مواد مخدر سنتی افزایش خیلی زیادی پیدا کرده وخیلی‌ها مجبور شده‌اند از مواد صنعتی که ارزان‌تر است استفاده کنند.خدا می‌داند مواد صنعتی چه به روز این افراد می‌آورد و روح وروان آن‌ها را تسخیر می‌کند وناامنی در جامعه را افزایش می‌دهد.شما رو به خدا به فکر افراد مسن درگیر باشید.

من با ۶۰ سال نه خانه دارم، نه زمین، نه کار درست، نه بیمه، نه ماشین و نه حتی موتور. یعنی حقم از منابع کشورم ماهی صد هزار تومان آن هم برای چهار ماه است. 

مسئولین محترم! شما رو به امام حسین(ع) قسم می‌دم که توی شهرها شبی دو سه تا مسجد رو باز بذارید تا سرپناهی برای کارتن خواب‌ها باشه. باورکنید این‌ها هم عضوی از همین جامعه هستند. توی این سرما فقط یک شب خودتون رو بذارید جای این‌ها و ببینید می‌تونید طاقت بیارید؟

چرا در ایران پیشوند نام اغلب وزیران و معاونان ومسئولان رده بالا حتما دکتر و مهندس قید می‌شود؟ چرا در میان این‌گونه از مسئولان خارجی به کسی دکتر یا مهندس نمی‌گن؟ واقعا در کشورهای دیگر مسئولان‌شان سواد دانشگاهی ندارند؟ یا این که برایشان مهم نیست از این پیشوندها استفاده شود؟ متاسفانه شاهد بودیم در کشورمان چون پیشوند دکتری یک نفر را ننوشته بودند طرف قهر کرده و به مراسم نرفته!

 از راننده تاکسی بیچاره‌تر هست! پس کو این کمک معیشتی؟ کو نفری صد هزار تومان؟ شاید ما جزو از ما بهترون نیستیم. دست دولت با عدالت درد نکنه!

آقای نوبخت جوری می‌گه مردم این قدر پول دست شونه که یکسره توی بازار در حال خرید هستند که انگار ما تورم منفی داریم و توی سوئیس زندگی می‌کنیم! البته شاید ایشون و بچه هاشون توی چنین وضعیتی زندگی می‌کنن و ما بی خبریم!

چرا از 30 روز ماه 29 روز آن را در امتداد تاریکی چاپ می کنید و یک روز آن هم به زور در امتداد روشنایی؟ بدتر آن که مسائل غیر اخلاقی را با جزئیات کامل توضیح می دهید. کارتان خیلی زشت است.

 با توجه به بالا رفتن قیمت طلا و #سکه دولت برای جلوگیری از #طلاق که به تازگی زیاد هم شده مقدار معینی گرم #طلا را به عنوان مهریه برای همه مشخص کند تا #جوانان به مشکل پرداخت مهریه برنخورند و ازدواج هم آسان شود.

متأسفانه آن قدری که بهارستان نشینان برای اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تلاش و تکاپو و فعالیت و تمرکز دارند متأسفانه به همان اندازه حتی به فکرمعیشت مردم نیستند.

 دولت با بستن جاده ها خیلی ها را از نان خوردن انداخته است. اگر صد سال جاده رو ببندید باز هم کرونا مهمان ماست مثل آنفلوآنزا. دلمان را خوش کرده ایم که با بستن جاده کرونا کم می شود یا از بین می رود.

کاسب هستم. با وجود تعطیلی ها و گرانی اجناس و کرایه خانه بالا نان شب رو به بدبختی جور می کنم. حداقل به این بانک های... دستور بدن که یک فرصتی برای تسویه وام های معوقه این دو ماه در نظر بگیرن. به خدا ندارم. 10 بار رفتم بانک. بازم بکوب به ضامن ها زنگ می زنن که چک تون رو برگشت می زنیم. این ها مگه مسلمان نیستن؟

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی