سردبیرآزاداندیش

گروه ویژه اقدام مالی (اف ای تی اف) در پایان جلسه علنی اکتبر 2019 یک اولتیماتوم به ایران داد مبنی بر اینکه اگر نتواند »کنوانسیون‌های تامین مالی تروریسم و پالرمو را مطابق با معیارهای اف ای تی اف تا پیش از جلسه بعدی به تاریخ 16 فوریه« تصویب کند، آنگاه این سازمان تنظیم استانداردهای جهانی »تعلیق اقدامات متقابل« را به‌طور کامل برخواهد داشت و از همه اعضای خود و حوزه‌های قضایی خواهد خواست که تدابیر متقابل موثر را به‌ کار گیرند. طیف وسیعی از چهره‌های مطرح ایران از جمله اعضای ارشد دولت حسن روحانی، در اواخر دسامبر 2019 و در‌حالی‌که ایران به‌سرعت به مهلت پایانی خود نزدیک می‌شد، از اجرای کنوانسیون‌های تامین مالی تروریسم و پالرمو حمایت و درباره انزوای اقتصادی ایران در صورت خودداری از اجرای برنامه اقدام »اف ای تی اف« ابراز نگرانی کردند.

 پدرام سلطانی، رییس اتاق بازرگانی ایران، هم در اظهارات مشابهی هشدار داد در‌صورت اجرای مجدد تدابیر متقابل، حتی بانک‌های چین و روسیه نیز برای تعامل با ایران به مشکل برمی‌خورند. پس از این بیانیه‌ها که در روزنامه‌ها و رسانه‌های اجتماعی به‌طور گسترده بازتاب یافتند، امیدها به جلب حمایت حضرت آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر معظم ایران، از تصویب دو لایحه و توصیه به مجمع تشخیص مصلحت نظام به پایان دادن به مخالفت با آنها افزایش یافت. اما 3 ژانویه ایالات‌متحده در یک حمله هوایی بی‌سابقه سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران‌ را ترور کرد و دو کشور را در آستانه جنگ قرار داد.

این رویداد و پیامدهای آن توجه سیاستگذاران ایرانی را به‌خود جلب کرد و مانع از پیشرفت بیشتری در پرونده »اف ای تی اف« در کوتاه‌مدت شد چرا‌که سیاست‌گذاری‌های پیچیده پیرامون این دو لایحه به‌طور عمده گسترش کمپین اعمال فشار حداکثری ایالات‌متحده انگاشته می‌شود. با این حال، سیاست‌گذاران و عاملان اقتصادی ایران همچنان به اصلاحاتی که شفافیت سیستم مالی ایران را بهبود بخشند، متعهد هستند. روحانی همچنان به انتقاد از نقص‌ها در قانون‌گذاری در رابطه با لوایح »اف ای تی اف« ادامه می‌دهد. او 27 ژانویه گفت: »لایحه‌ای توسط دولت تصویب شده و مجلس نمی‌تواند تصویب آن را معلق بگذارد و در تعامل ما با بانک‌های بین‌المللی مشکل ایجاد کند.« اجرای مجدد تدابیر متقابل در مورد ایران می‌تواند اصلاحاتی که به‌سختی ایجاد شده را نابود و مسیر به‌سمت اصلاحات بعدی را مسدود کند. ذینفعان اروپایی به چهار دلیل اصلی باید گروه ویژه اقدام مالی را تشویق کنند تا به ایران فرصت بیشتری بدهد.

اما نکته قابل توجه اینکه‌: معلق میان زمین و هوا برای اقتصاد بیمار ایران شرایط جالبی نیست آن زمان که حتی پرداخت دستمزد مربیان خارجی شاغل در ایران هم به تیتر روز و چالش بزرگ وزارت‌خانه‌های دولت تبدیل می‌شود. قرار گرفتن در فهرست سیاه این سازمان جدی‌ترین تهدید سیستم مالی و بانکی ایران است که برخی از پذیرش مسوولیت تصویب یا رد آن سر باز‌می‌زنند. مبادلات تجاری و بانکی در دنیای کنونی و رفتن به جنگ تاجر کاخ سفید که ایران را منزوی می‌خواهد با شعار انجام نخواهد پذیرفت و رییس‌جمهوری هم در سخنرانی خود بر آن تاکید کرده و گفته است: »با شعار و حرف در فضای مجازی و حقیقی یا در این رسانه و آن رسانه نمی‌شود منافع ملی را زیر پا بگذاریم. موضوع منافع ملی است و همه باید بایستیم و نباید اجازه دهیم ترامپ و تروریست‌های کاخ سفید موفق شوند، آن‌ها می‌خواهند رابطه ایران با بانک‌های جهان و رابطه مردم با نظام را ترور کنند«.

با قرار‌گرفتن ایران در لیست سیاه، هرگونه فعالیت مالی و بانکی با ایران به‌عنوان جرائم پولشویی و تامین مالی تروریسم دسته‌بندی خواهد شد. به‌گونه‌ای که حتی شرکای تجاری ایران هم خطر چنین رابطه‌ای را نخواهند پذیرفت. دور‌زدن تحریم‌ها از سوی دولت، بخش‌های اقتصادی، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان برنامه ‌و بودجه و وزارت نفت در‌ صورت تصویب‌نشدن پالرمو و CFT، مشکلات و محدودیت‌ها ممکن نخواهد بود. با چنین تبعات سختی بلاتکلیف ماندن این لوایح و نسبت آن با منافع ملی همچنان علامت سوال بزرگی است.

در پایان نگارندهmehdiheytarpoorمعتقد است: ائتلافی از متفکران پیش‌رو و ذینفعان ایرانی به‌رغم مشکلات سیاسی گسترده تلاش‌های خارق‌العاده‌ای برای تصویب قوانین مربوط به »اف ای تی اف« انجام داده‌اند. دولت ترامپ یا این تلاش‌ها را خنثی کرده یا آن را نادیده گرفته و ایران را در انجام اصلاحات مالی ناتوان خوانده است. در شرایطی که دولت ترامپ ‌فعالیت‌های »اف ای تی اف« به‌عنوان یک نهاد فنی را سیاسی می‌سازد، منافع اروپا تنها از طریق حفظ امکان شفافیت بیشتر مالی در ایران و با حفظ پیوندهای اساسی کارکردی این کشور با نظام مالی بین‌المللی تامین می‌شود. لذا در این خصوص اروپا باید اجرای تدابیر متقابل »اف ای تی اف« را به تعویق اندازد.

اینستاگرام روابط عمومی

https://www.instagram.com/ravabetomomiseytareh/

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی