سردبیرآزاداندیش

۹ مطلب در آبان ۱۳۹۵ ثبت شده است

انتخاب دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، شوک عجیبی در عرصه سیاست در جهان معاصر بود. از آنجا که این کشور از نظر و منظرهای گوناگون در عرصه سیاست بین‌المللی از تاثیرگذار‌ترین‌هاست، انتخاباتش نیز مورد توجه جهانیان واقع شده است.ظهور ترامپ نه تنها ظهور پدیده‌ای نو در عرصه سیاست داخلی آمریکا، که ظهور جهانی جدید در عرصه بین‌المللی خواهد بود.

درتکمیل مقدمه عنوان شده بایستی اذعان نمودانتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به پایان رسید. پیروز واقعی این انتخابات دونالد ترامپ و بازنده واقعی آن هیلاری کلینتون نبود. برنده این انتخابات توده‌های خشمگین بودند و بازنده آن نخبگان ناآگاه. انتخابات سال ٢٠١٦، جدال مرسوم حزبی برای تصاحب کرسی ریاست‌جمهوری آمریکا نبود که اگر چنین بود، این‌گونه طرفین دعوا، یکدیگر را لجن‌مال نمی‌کردند، بلکه نبردی برای «بودن آمریکا» و «شدن آمریکا» بود.

رشداحزاب‌شایدوقتی‌دیگر

احزاب سیاسی ایران به رغم، پشت سر گذاردن سابقه‌ای یکصد ساله در زمینه مشروطه‌خواهی و فعالیت‌های پارلمانتاریستی، نتوانسته‌اند الزامات بایسته‌ی مرتبط با فعالیت حزبی، در یک نظام سیاسی را رعایت کنند.

به واقع از زمان مشروطه تاکنون گروه‌ها و احزاب سیاسی نتوانسته‌اند به سطح پایداری از پویایی در جامعه ایران دست یابند. درتکمیل مقدمه عنوان‌شده بایستی اذعان نمود: احزاب، امروزه یکی از ابزارهای مشارکت سیاسی مردم و مهار قدرت در جوامع دمکراتیک محسوب می‌شود.

جوامعی که نظام سیاسی آنان بر انتخابات، پارلمان و امثال آن مبتنی است، وجود احزاب را یک ضرورت شمرده و فقدان آن را خلأی در صحنه سیاسی قلمداد می‌کنند، به‌طوری که هم مردم در انتخاب مدیران جامعه، نمایندگان مجلس و امثال آن دچار مشکل می‌شوند و هم زمینه به صحنه آمدن افرادی که سابقه روشنی در عرصه سیاسی ـ اجتماعی جامعه ندارند و یا لااقل برای مردم شناخته شده نیستند، فراهم است.

دغدغه ی بهبود اوضاع فرهنگی

چندی پیش مقام معظم رهبری سیاست کلی انتخابات را در 18 بند ابلاغ نمودند که براساس بخش 5 بند 10ابلاغیه ایشان بر »تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست‌جمهوری توسط شورای نگهبان« تاکید شده است.

در واقع براساس یکی از بندهای سیاست‌های کلی انتخابات که از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تدوین و تصویب و از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، مفهوم رجل سیاسی معیارها و شرایط لازم برای تشخیص آن و مذهبی و مدیر و مدبربودن کاندیداهای ریاست‌جمهوری، باید تعریف و به مردم اعلام شود.

انتخابات 96 روز به روز به لحظات حساس خود نزدیک می‌شود و احزاب مدعی برای کسب قدرت جلسات و برنامه‌های خاصی را صورت داده‌اند تا در انتخابات پیش رو پیروز شوند.

به واقع کرسی ریاست پاستور، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن رد شد و جریان‌های سیاسی فعال هر طور که شده خواهان به دست آوردن این کرسی هستند و بر همین اساس از هم اکنون به دنبال رایزنی‌های لازم برای حضور هرچه بهتر در انتخابات سال آینده هستند.

پس از انتخابات مجلس و شکست اصولگرایان، همه نگاه‌ها به انتخابات سال آینده معطوف شده است، دلواپسان و اصولگرایان به دنبال یک دوره‌ای کردن حسن روحانی و جبران شکست انتخابات‌های اخیر هستند.

اما در طرف مقابل روحانی با برگ برنده برجام و توافق هسته‌ای توانسته است نظر بسیاری از طبقات جامعه را به سوی خود جلب کند و خود را برای 4 سال دیگر رئیس‌جمهور ایران ببیند.