سردبیرآزاداندیش

۱۲ مطلب در خرداد ۱۳۹۶ ثبت شده است

نقش‌ رسانه‌ها در شرایط‌ بحرانی

شرایط بحرانی می‌تواند به شکل‌های مختلفی بروز کند و از تغییر و تحولات گوناگونی ناشی شود. منشاء بحران می‌تواند حمله ناگهانی، شروع جنگ، ناکامی اقتصادی در سطح وسیع، و همچون حضور تروریست در کشور باشد. بحران‌ها مثل (حضور داعش در تهران) موقعیت‌هایی هستند که کنترل آن‌ها مستلزم پاسخ‌دهی ساعت به ساعت در برابر مردم و مقامات می‌باشد چون بحران‌ها اغلب غیرمنتظره است، اطلاعات کافی درباره موضوع یافت نمی‌شود. چرا که در اغلب موارد، اطلاعات مناسب و حاضر و آماده در مجموعه‌ای مرتب و طبقه‌بندی شده و مطابق با ویژگی‌های وضعیت بحرانی در دسترس نیست.

مردم،‌پیروز‌ عرصه‌ی‌ وحدت

داعش به تهران هم آمد و با یک حمله هم‌زمان به مجلس ایران و مرقد امام خمینی‌(ره) در جنوب تهران، حضور نامیمون خود را اعلام کرد. ساعتی پس از انتشار خبر تروریست‌ها بود که داعش اعلام کرد مسئولیت این اقدام تروریستی را می‌پذیرد اما ویژگی داعش آن است که در بسیاری موارد که کشورها با حملات تروریستی مواجه می‌شوند با مطرح‌کردن خود و پذیرش مسئولیت سعی در ساختن جایگاهی کاذب دارد. داعش ساعتی بعد نیز با انتشار یک کلیپ، اظهار کردند حمله به پارلمان ایران، ادامه خواهد داشت.

از سوی دیگر عادل‌الجبیر وزیر خارجه سعودی درست چند ساعت پیش از حملات تروریستی به تهران، اظهارات تندی را علیه ایران مطرح کرده بود؛ اظهاراتی که شائبه دست‌داشتن ریاض در این حملات را تقویت می‌کند. او مدعی شده بود که: ایران در امور کشورهای عربی مداخله می‌کند و به‌دلیل دخالت در امور کشورهای منطقه باید تنبیه شود! اما پرسش مهمی که در محافل عمومی برجسته شده، درباره تروریست‌هاست.

لزوم‌ آگاهی‌ مردم‌ برای‌ مواجهه‌ با شرایط‌ بحران

بحران‌های انسان ساخت مانند جنگ و عملیات تروریستی، از نوع بحران‌های تعمدی است که طراحی و برنامه دارد. بحران‌هایی که به درک خطر از اوضاع برمی‌گردد و از این رو باید درک خطر در میان مردم بالا برود تا هنگام بروز چنین اتفاقات خطرپذیری و ریسک‌پذیری نداشته باشند؛ آن هم در شرایط جغرافیایی که کشور ما در آن قرار گرفته و تروریست‌ها در منطقه درحال جولان دادن هستند.

از این رو باید مردم به درک از خطر برسند. در حوادث تروریستی ممکن است یکی از برنامه‌های تروریست‌ها این باشد که پس از جمع‌شدن مردم در یک محل، آن منطقه را منفجر کنند یا وضع گروگانگیری به وجود بیاورند به‌همین دلیل لازم است به مردمی که در چنین شرایطی در محل می‌مانند و نظاره‌گر حادثه هستند، هشدار بدهیم که تا چه میزان حضورشان در چنین شرایطی خطرناک است. آنها نه‌فقط جان خودشان را به خطر می‌اندازند بلکه در کار نیروهای امنیتی و اطلاعاتی هم اختلال ایجاد می‌کنند.

ورود‌ ناکام‌ داعش‌ به‌ تهران

تا چند روز پیش اگر کسی تیتر این یادداشت را برای خبر یا تحلیل خود استفاده می‌کرد، یا چنین عبارتی را در جایی می‌نوشت، احتمالا با تمسخر خوانندگان مواجه می‌شد. کسی باور نمی‌کرد پای گروه تکفیری داعش به خیابان‌های تهران هم باز شود. حال آنکه چهارشنبه گذشته این اتفاق نامیمون در پایتخت تهران و در دونقطه حساس و استراتژی کشور رخ داد و در پی این دوحمله تروریستی 17 نفر شهید‌(تاعصر روز جمعه) و تعدادی مجروع برجای گذاشت.

به واقع عملیات تروریستی و کور داعش در تهران در سطوح ملی و بین‌المللی بازتاب بسیاری داشت و در بسیاری از خبرگزاری‌ها و رسانه‌های بین‌المللی منتشر شد. هرچند تاکنون اطلاعات بسیار کمی درباره تروریست‌ها و حامیان و ابعاد این حملات کور منتشر شده است.

پروژه‌ی‌ خراسانی‌ داعش‌ در افغانستان

چندی پیش منطقه حساس دیپلماتیک کابل با انفجار یک تانکر آب در عملیاتی انتحاری به لرزه درآمد. انفجار در مقابل سفارت آلمان و در نزدیکی اداره امنیت ملی افغانستان صورت گرفت و شدت آن به‌حدی بود که در غربی‌ترین نقطه شهر کابل صدای آن شنیده شد. جدا از اینکه چه گروهی مسئول آن است، واقعیت‌های نگران‌کننده‌تری هم وجود دارند. منطقه وزیر اکبرخان که کاخ ریاست‌جمهوری و سفارتخانه‌های خارجی در آن قرار دارند، به لحاظ امنیتی از حساس‌ترین مناطق پایتخت افغانستان به‌شمار می‌رود که محافظت از آنها با دقت و تامل بیشتری صورت می‌گیرد.

امام‌خمینیِ(ره)نسل‌امروز

چهاردهم خرداد یادآور ایام رحلت جانگداز بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت روح‌الله‌الموسوی‌الخمینی است. کسی که نام و یاد او هیچگاه از خاطره‌ها جدا نخواهد شد. پیوند آسمانی و الهی که بین امام و امت برقرار شده همیشه پابرجا و برقرار خواهد بود. او کسی است که با اخلاق و رفتار و گفتار پیامبرگونه خود دل‌های مردم جهان را به سوی خود جلب نمود و در عصری که ظلمت ظلم و ستم و استبداد و حق کشی و ضلالت... سایه شومش را در همه‌جا گسترده بود با طلوع و درخشش الهی خود و با سخنان و پیام‌های نورانی‌اش سبب روشنی و حیات جوامع بشری شد. او با تفکری عمیق در همه ابعاد عبادی، سیاسی، اجتماعی، تربیتی، اقتصادی، نظامی و بین‌المللیِ اسلام، تفکر اسلام ناب محمدی (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَآلهِ وَسَلَّمَ) را در سطح جهان مطرح و منتشر نمود.

دوستت‌ دارم ‌برای‌ همیشه‌ بودنت ‌درقلب‌ و‌ ذهن‌ هر‌ایرانی

در نیمه‌ی خرداد سال 1368 خود را آماده ملاقات عزیزی می‌کرد که تمام عمرش را برای جلب رضای او صرف کرده بود و قامتش جز برای او، در مقابل هیچ قدرتی خم نشده و چشمانش جز برای او گریه نکرده بود. سروده‌های عارفانه‌اش، همه حاکی از درد فراق و بیان عطش لحظه‌ی وصال محبوب بود و اینک این لحظه شکوهمند برای او و جانکاه و تحمل‌ناپذیر برای پیروانش فرا می‌رسید.

در آخرین شب زندگی و در حالی که چند عمل جراحی سخت و طولانی در سن 87 سالگی را تحمل کرده بود و در حالی که چند سرم به دست‌های مبارکش وصل بود، نافله شب می‌خواند و قرآن تلاوت می‌کرد. در ساعات آخر طمأنینه و آرامشی ملکوتی داشت و مرتبا شهادت به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر اکرم (ص) را زمزمه می‌کرد و با چنین حالتی بود که روحش به ملکوت اعلی پرواز کرد. هجرتش داغی التیام‌ناپذیر بر قلب‌ها نهاد و وقتی خبر رحلت منتشر شد گویی زلزله‌ای عظیم رخ داده است، بغض‌ها ترکید و سراسر ایران و همه کانون‌هایی که در جهان با نام و پیام امام خمینی(ره) آشنا بودند یکپارچه گریستند و بر سر و سینه زدند.